自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

一日先得果600幾蚊,700蚊都唔到。仲要兩日都係返全日,半職媽媽想拎半日去接仔女返學放學都唔得,唔吸引。

珍珠宮

littlefunpig 發表於 20-8-4 11:44
岩D唔志在錢同時間既人
好似有JM講, 退休人士唔洗湊仔, 過下日晨可能岩

真係退休人士先會做,仲要唔至在錢,又住得近,同大把時間唔知做咩好先會做。
或者搵熟人做,比人自由安排時間。

大宅

咁低人工真係休息吓好過

伯爵府

vivibabyvivi 發表於 20-8-4 14:29
四大月薪梗係有保證,我啲朋友做普通公司

其實普通公司( 講緊MMC buying office )就算有10年經驗好可能都係得3/40,000, 呢行其實有太多人, 做過乜嘢嘢做過咩公司咩行業好緊要

當然佢哋比少錢係因為其實佢哋根本唔係一定要請有牌嘅, 雖然通常都會請有牌

男爵府

海之風 發表於 20-8-4 11:28
兼職通常一係返上午,一係返下午,

如果返2日9至6,人地不如做全職。

十分同意。一星期2日full day 好騎呢

wcpcelia    發表於 20-8-5 10:51

男爵府

cucumber12 發表於 20-8-4 11:15
要求多多人工少少米無人見囉

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

睇完jm回覆先知自己係廉價勞工

男爵府

我以前有份part time , 返5 日,每日上午返2-3小時,工作十分輕鬆,無咩做,有假期有雙糧。唔可以OT,因要返屋企樓下接校車,幾年前都有接近10K。

男爵府

Rainy 發表於 20-8-4 15:38
睇完jm回覆先知自己係廉價勞工

老實講做得會計有返咁上下學歷經驗唔會仲賺緊五六十蚊人工囉

男爵府

幗幗 發表於 20-8-4 11:08
公司請兼職會計, 每星期返兩日, 無人來見工

我公司都姑寒,出手唔高,時薪$120
兼職會計呢個位都等咗大半年先搵到人。不過我公司係任個會計揀返工時間,一星期起碼返到20個鐘就可以

男爵府

jj7723 發表於 20-8-4 15:38
我以前有份part time , 返5 日,每日上午返2-3小時,工作十分輕鬆,無咩做,有假期有雙糧。唔可以OT,因要 ...

咩行業咁好?

伯爵府

honeydeer 發表於 20-8-4 15:52
咩行業咁好?

同問

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

如果只係一個會計,其實係5日嘅嘢逼埋2日做,因為冇人同你分擔,地點又唔好,$5500真係太低,我諗起碼$8000先有人做

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

cucumber12 發表於 20-8-4 15:45
老實講做得會計有返咁上下學歷經驗唔會仲賺緊五六十蚊人工囉

咁請問係邊度搵到呢d pt? 2x年無搵過工,wfh左7個月,其實真係可以做多份。

大宅

vivibabyvivi 發表於 20-8-4 14:06
如果請會計文員未必讀好多書
咁識唔識做先?

男爵府

minniemouse131 發表於 20-8-4 15:58
如果只係一個會計,其實係5日嘅嘢逼埋2日做,因為冇人同你分擔,地點又唔好,$5500真係太低,我諗起碼$8000 ...

總覺得D老闆請兼職會計文員和普通文員價$差不多,因為看了好多partime adv 價錢差不多都係咁低,所以我覚得會計文員糸吾抵又全盤又要跟文件又要對auditor 做得細公司行政工作都要做埋$8000 叫正常,但往往只給$5000-$5500,所以呢D公司長期請吾到人,見勞工處請人成曰都系個幾間就知吾方好做,同年紀有D朋友及舊同事已轉行了

男爵府

回覆樓主:

一睇就覺得你公司縮皮,5500元就請到人,返兩日全日,到時做落唔知會唔會準時收工。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講真,好多無咩要求嘅文職,如receptionist,文員,都係俾緊11-12k (岩岩識人請緊,recptionist+外勤11k,無壓價不嬲都係呢個價,星期六仲要長短)
真係唔知parttime人工要比fulltime好,我認知係相反:有時間做fulltime就唔會做parttime啦,如果pt好賺過ft,咁不如返兩份pt,邊個仲做ft。公司就係睇中求職者時間有限、選擇有限至撳低人工啫
我家人中五畢業,之前做shipping細公司做到manager,之後結婚湊仔。早兩年搵shipping clerk都係$50-55,搵到份$70已經人人話佢好彩。樓主要求中學程度最好有經驗,唔好搵個會計師人工黎比較至得架

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 20-8-4 17:47
講真,好多無咩要求嘅文職,如receptionist,文員,都係俾緊11-12k (岩岩識人請緊,recptionist+外勤11k, ...

我咁多年打過咁多兼職全職。
我所做既都肯定係兼職錢多全職少少。
因為兼職冇咩福利。就算後來有418,福利都係比正常全職少。
無錯打幾份兼職係多過全職,我最高峰同一時間5份兼職响身,人工係高但唔會有保障。特別係果D1,2個鐘既兼職,時薪一定高,唔係車錢都蝕埋邊個同你做?仲有一來一回既成本,仲要睇係咪黃金時間,斷唔可以同全職拆開時薪比。你可以照請照開價照出廣告,但冇人會肯做,做都做唔長。
正如多年前(因為多年前我响中心做導師所以知,但而家當然唔係呢個價),社區中心助理親生仔人工係5500,合約制人工係8000,做既野係一樣,但福利就好唔一樣。

男爵府

Debbie0331 發表於 20-8-4 12:36
公司有請pt會計, 只入數.
每月2日半, $8000, 已經算最平了,

請問仲有冇請part time ar ?
Thx

首頁

尾頁

跳至