自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

Connielai 發表於 20-8-19 12:06
樓主話佢一直都有工作但搵吾多,可以負責請工人姐姐但就吾夠錢租屋,所以一直都要靠老公搵錢返黎,佢諗住上 ...

我喺呢度睇到嘅

伯爵府

clyl03 發表於 20-8-19 11:58
全部睇晒。想問下你,由幾時開始咁憎你老公?要令你計劃飛起佢?單純因為佢e兩個月搵唔到$?你哋冇愛又會 ...

我當然唔係因為呢2個月先咁憎佢啦,由我生完大仔開始,我已經覺得佢根本未ready做人老豆,唔好話要返工完全唔理小朋友,放假都冇幫手,淨係訓覺同打機,好啦而家有姐姐更加唔使旨意佢理任何野

至於點解仲會生第2個,呢個都真係意外,我地有避都中,我係想唔要,但我老公反對,佢話會改做好爸爸,結果未又係咁,我到而家都好後悔生左細女,覺得好對佢唔住

如果你覺得我有公屋就同佢分開係好衰,我都唔會怪你,呢7年我受左幾多委屈唔通又可以而家寫哂出黎……好多朋友都支持我分開,叫我拎綜援,因為佢地知我老公衰到加0一,不過我理性考慮小朋友生活,我會忍

象牙宮

回覆樓主:

為錢一齊 咁無野好講啦,不如你坦白嘈交話唔夠錢用囉…而家唔少人都係咁捱,我自己都得一半人工,岩岩好夠用咋!

翡翠宮

牛年勳章

尼個疫情之下各行各業都有壓力
佢被迫返半日,又擔心被炒
如果有積儲就體諒下
疫情受控就好快開返晚市

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

如果而家人工係低過之前,關愛基金好似有得申請資助。
男人唔開腦,你點推佢都無用,或者你去盡啲,你夜晚打工,睇下佢有無反應。不過而家除左送外賣及清潔,都無地方請人
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

子爵府

樓主,有儲蓄就由佢啦,佢唔大洗日日係屋企好過出去花天酒地,大家慳住駛共渡難關,家陣夜晚周街靜英英,你叫佢可以做咩呢?

wcpcelia    發表於 20-8-20 14:12

男爵府

回覆樓主:

一係走一係留……鬼叫你跟左個窮鬼咩,冇得怨……

琥珀宮

py0412 發表於 20-8-19 08:15
老公做飲食業,因為夜晚停堂食,佢公司直程夜晚唔開,已經放半日no pay放左接近一個月,姐係今個月出糧得一 ...

比佢放下假當休息啦,唔使太擔心
男人成世為左頭家工作都好辛苦
買餸點解唔叫工人買呢

男爵府

py0412 發表於 20-8-19 08:15
老公做飲食業,因為夜晚停堂食,佢公司直程夜晚唔開,已經放半日no pay放左接近一個月,姐係今個月出糧得一 ...

其實呢個時間好少part time,另外,有無申公屋呀?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

要租私人樓呢班係最慘一族,深表同情,加油💪

子爵府

回覆樓主:

如果真係等錢洗,佢唔做咪你自己搵多份做,咁佢自然要做屋企嘢,如果你自己都唔想搵多份,唔理咪原因,咁就唔好迫你老公一定要搵多份了

伯爵府

樓主你話佢唔幫你唔體諒你,你都冇體諒佢啦。做飲食本身就好攰時間又長返到嚟梗係想唞吓,佢都係打下機又唔係賭錢(飲食呢行好多一落場就賭)

伯爵府

py0412 發表於 20-8-19 12:17
我當然唔係因為呢2個月先咁憎佢啦,由我生完大仔開始,我已經覺得佢根本未ready做人老豆,唔好話要返工完 ...

你話到你老公咁懶,有咗小朋友都冇變過。我個朋友個老公都係咁,又係生兩個,老公都係打機同瞓覺。之後我朋友得咗一場大病,大病期間,老公對佢無微不至,一年過後,朋友好返,老公慢慢又變返打機瞓覺,不過朋友改變咗自己心態,就係多d感恩佢在自己大病時的照顧,諗佢嘅好來平衡返自己,之後就笑返,又過一日百世修來共船渡,千世修來共枕眠。其實好多男人都係咁,佢係咪真係一樣優點都冇?人哋話:子女好與壞,在乎溝通與關懷。不止子女,夫妻都要㗎!

大宅

clyl03 發表於 20-8-19 12:41
你話到你老公咁懶,有咗小朋友都冇變過。我個朋友個老公都係咁,又係生兩個,老公都係打機同瞓覺。之後我 ...

講得好好!樓主比老公休息一排啦

大宅

py0412 發表於 20-8-19 12:17
我當然唔係因為呢2個月先咁憎佢啦,由我生完大仔開始,我已經覺得佢根本未ready做人老豆,唔好話要返工完 ...

你話一定要用工人,又話唔可以放棄份人工低既工,但就為左個老公唔肯搵多份pt就咁多埋怨,唔好講到自己咁偉大,為小朋友,其實你咪又係用老公d錢去租屋,請工人,養小朋友,係講到受左咁多年委屈,差到無得救咁仲唔走?但有公屋又可以話即刻離婚,講到底你咪諗住利用完老公d錢就一脚踢走佢,真係覺得你老公好可憐

侯爵府

py0412 發表於 20-8-19 09:42
其實好多野積積埋埋,最大原因係我理想伴侶唔係咁,我唔想一個屋企有咩事都係得我一個理,冇人可以分擔, ...

你上咗公屋離婚,你敢肯定d仔女撫養權係你手上?如果個官判共同撫養或者比左佢,間公屋就變咗係你搬走架啦。

大宅

laiman1002 發表於 20-8-19 12:58
你話一定要用工人,又話唔可以放棄份人工低既工,但就為左個老公唔肯搵多份pt就咁多埋怨,唔好講到自己咁 ...

用人錢,又計劃飛人仲嫌錢小怨人唔搵多份工。
計劃離婚咪由佢,點解仲怨人錢小?

子爵府

虎到金來勳章

你攞盤數計俾佢睇, 想休息, 抖下都要俾個時間你, 長期係咁財政會支持唔住, 你而家支持佢抖下, 咁佢又係唔係應該支持你幫下手屋企既野? 大家都係為左小朋友啫

侯爵府

你話一定要用工人,又話唔可以放棄份人工低既工,但就為左個老公唔肯搵多份pt就咁多埋怨,唔好講到自己咁 ...

係囉!有工人可以自己打兩份工啦。洗乜擔心小朋友啫!學業叫小朋友自己讀,如果小朋友真係讀書材料的話有冇丫媽跟都得架啦。其實自己都係想走人,咁仲嘈來做乜?

珍珠宮

夫妻板好多人係咁教人
上到公屋離婚
個男人直情total loss
撫養權歸老婆既話,咁多年來排既公屋都會冇埋
男人離咗婚,自己一個又可能超入息
根本排唔返公屋

呢招真係最強報復

首頁
45678...11

尾頁

跳至