自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

別墅

mayai 發表於 20-9-1 09:18
嗯嗯,九月天開始涼,都想多D出去行山,如果有行山活動可以約埋我,謝謝
...

樓主住開邊區, 我也是兩個小孩的媽媽,放工有時間會抽時間跑步同行山,如夾到可以join埋一齊!

別墅

Happiness108 發表於 20-9-1 09:21
因為愛情,離鄉別井, 拋下所有, 最後卻落得如此結局,有苦有愁卻無一人可傾訴、依靠…… 為你的故事而傷 ...

其實生活唔係最苦,最苦係孤獨,尤其年紀越來越大,唔知自己咁辛苦活著為乜,期間有過好多次自殺的念頭,所以為自己買左好多保險,13年已經填寫了器官和遺體捐贈,反而呢幾年工作忙,心態已慢慢放開,只係最近失業,又開始迷茫

別墅

Happiness108 發表於 20-9-1 09:23
樓主住開邊區, 我也是兩個小孩的媽媽,放工有時間會抽時間跑步同行山,如夾到可以join埋一齊!
...

住屯門,如方便可以約我呀,我也想走出去,識下新朋友

別墅

QY08040408 發表於 20-9-1 08:41
如果真係頂唔順要尋求政府幫助,睇下社工問下出路……或者去勞工處睇下,中年人就業機會都多,再唔係,辛 ...

謝謝,希望疫情儘快過去,我都想去讀個保安牌,或護理之類的

珍珠宮

加油
萬物皆空,因果不空

男爵府

回覆 mayai 的帖子

你可以先教年紀少嘅,收費平啲,應該會有家長願意

別墅

BaolawBB 發表於 20-9-1 10:01
回覆 mayai 的帖子

你可以先教年紀少嘅,收費平啲,應該會有家長願意

收費唔係問題,我係因為自己無呢方面的經驗,驚做唔好,考牌之前應該可以自己先系統學習下,比如需要點準備教材,點備課,等等~
因為我覺得做任何事情,都需要專業去做,尤其係教育,如果唔係,誤人子弟就唔好啦

hphpphph    發表於 20-9-1 11:16

珍珠宮

mayai 發表於 20-9-1 07:58
如果真係命由天定,我真想問問個天,前世犯過乜罪,今生要過得咁苦?十幾歲到依家都係顛沛流離,無依無靠 ...

孤獨,求仁不得,求親又不得的人何止你一個,世界上好多人都係咁。

大宅

回覆樓主:

唉,我都係一位70尾,80頭既新移民,見到你寫既感受,亦都感同身受,或者我比你好彩,沒有小朋友,所以沒有感受到孩子唔親近既問題,但我明白,小朋友唔親近的原因,從小,我就自己一個係大陸由婆婆湊大,雖然父母一年會黎探我幾次,但他們只是我陌生的爸爸媽媽,好細個時,我仲記得每次佢地走,我都會喊到7彩,到最後,我覺得佢地阻住我出去玩,令到我約唔到朋友。或者,可以既話,不要對你囡囡灰心,盡量睇下可唔可以彌補吧。

水晶宮

mayai 發表於 20-9-1 07:58
如果真係命由天定,我真想問問個天,前世犯過乜罪,今生要過得咁苦?十幾歲到依家都係顛沛流離,無依無靠 ...

抱著善心繼續好好活下去,身心健康愛己愛人,會越來越好的!比信心,大家一起努力改善唔好灰心
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

mayai 發表於 20-9-1 09:29
其實生活唔係最苦,最苦係孤獨,尤其年紀越來越大,唔知自己咁辛苦活著為乜,期間有過好多次自殺的念頭, ...

你看看這(emoji)都有很多正面支持你的人!開心D,祝你越來越好
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主好叻,換轉係我相信我挨唔住,香港由上半年開始就動盪到而家,大家互相打氣加油~
明天會更好的,迷茫係暫時,天無絕人之路,咁艱辛既日子你都冇去拎綜援,証明你已經夠叻,足夠叻啦!阿囡大了唔親你,你可以安慰自己牽掛負擔冇咁重不要難過,諗深一層,可能阿囡知道你一路挨過來好辛苦,唔想再加重你負擔

珍珠宮

熱血金章

mayai 發表於 20-8-31 02:19
有希望捱都唔怕,至怕捱極都無希望,依家咁既環境,真係希望渺茫,一份工做左十年,突然發現又無左個舒適 ...

白唔白活,日子總會過。
起碼你以自己能力工作,不求人,生活有尊嚴。比起終日睇老公面色的ftm,已經好好了。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

別墅

白毛毛 發表於 20-9-1 10:42
孤獨,求仁不得,求親又不得的人何止你一個,世界上好多人都係咁。

...
人係群居的動物,其實以前人們生活比依家窮苦很多,但社會型態唔同,人們互相幫助,人情味強,所以唔覺得苦,反而依家,生活條件已經好太多,尤其香港,至少唔會擔心捱餓,政府醫療也能基本保障窮人,但人與人之間越來越冷漠,人們內心缺乏溫暖,孤獨焦慮才是最大的問題

alice0606    發表於 20-9-1 15:06

別墅

macy04 發表於 20-9-1 11:18
唉,我都係一位70尾,80頭既新移民,見到你寫既感受,亦都感同身受,或者我比你好彩,沒有小朋友,所以沒有 ...

謝謝,我會的,所以依家距唔理我,我都唔會太強求,始終距依家仲細,無是非觀,我能理解。
當初選擇因為距而留係香港,將距交比嫲嫲湊等,其實已經預左會有今日景況,我亦知道依D都係當時最好的選擇,只係咁多年過去,自己生活環境無太多改變,對自己失望,自卑自責的情緒無處可訴,所以係網上呻下

其實平時我也不是負面的人,可能最近失業,心情起伏比較大,好多謝大家支持鼓勵

別墅

lovemisha 發表於 20-9-1 11:30
樓主好叻,換轉係我相信我挨唔住,香港由上半年開始就動盪到而家,大家互相打氣加油~
明天會更 ...
謝謝,所以我成日同自己講要努力,希望有一日距大個需要我時,我仲可以係距身邊幫到距。
至少唔會好似我咁,從來都無人幫無人理,永遠都係冷暖自知

別墅

mickeywinnie3 發表於 20-9-1 11:26
你看看這(emoji)都有很多正面支持你的人!開心D,祝你越來越好
...
是呀!呢兩天上來分享,另我又想起當初離婚時,天天上來分享,有一幫媽媽時時給我支持,幫我打氣,陪我走過最痛苦的時間⋯

很多話很多事,唔會同生活真認識的人講,怕負面令人討厭,也唔會同老家親人講,怕家人擔心,反而可以無顧慮在網上同陌生人分享,仲可以收到咁多安慰鼓勵正能量的支持,感謝依D來自網路的溫暖,比我很多力量

大宅

你真的是好叻!往事不必再去想,因為再想也沒有意義,亦無需自責。

慶幸是見到你很了解自己目前的狀況,其實在疫情下,很多人都面對心理、情緒問題。正如你説,現今大多數人都不用捱餓,但自己一個人面對四面牆,無病都變有病,是心理的病。所以最重要係先自救,在安全的情況下,都要出去走走,慢慢建立自己的社交圈子。一開始也不要期望可以找到知心友,但起碼要有適當的社交。

向前看,明天會更好!

別墅

HHCCMama 發表於 20-9-1 13:30
你真的是好叻!往事不必再去想,因為再想也沒有意義,亦無需自責。

慶幸是見到你很了解自己目前的狀況,其 ...
其實一點都唔叻,行到今日好多時都係自己逼自己,逼自己堅持,逼自己唔好放棄,畢竟人死如燈滅,將來到個女大,又係無親無故無人支持,行返我條舊路,呢個信念係我支撐我活下去的最大動力了

可能我的生命毫無意義,死係很容易,就像報紙上每天突發那些,邊度邊度幾歲男/女墮樓,無可疑】呢個世界已經太多人,一個生命的消失唔會影響任何人,甚至無人會留意,只有自己家人親人,餘生都會活在痛苦中⋯

我媽媽32歲走,當時我九歲,婆婆50歲,但當時的我未知人間疾苦,所以並無太多感受,只係知道以後再無媽媽了,之後爸爸再組家庭,細佬出生,我在家庭越來越邊緣化,再也感受唔到關心溫暖了。
但我婆婆就好慘,媽媽走後距日日喊,老得好快本來家境唔錯的,但因為婆婆無法消化悲傷情緒,很多事情處理再無之前的精明樂觀,慢慢走下坡,到後來中風癱瘓,失智失語,晚景淒涼。

所以咁多年雖然我經歷過好多,也有好多次想要放棄,但諗到我婆婆,諗到我個女,就會打消念頭,鼓勵自己堅持

依家年紀越大,對生命的認識越多,更加知道承擔的責任。

雖然依然會有情緒唔開心,但唔會再有放棄的想法,唔為自己活,也要為家人活,雖然距地都唔係我身邊,至少我好好活著,便是對距地最大的支持吧

大宅

mayai 發表於 20-9-1 14:05
其實一點都唔叻,行到今日好多時都係自己逼自己,逼自己堅持,逼自己唔好放棄,畢竟人死如燈滅,將來到個女 ...

謝謝你的分享!我也可以從中獲益。

首頁
45678...9

尾頁

跳至