自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

白毛毛 發表於 20-11-26 16:05
佛法高深,慧根因人而異,最重要唔好行錯路就好

唔好話良心, 而家好多人的道德底線都好低下....

珍珠宮

阿花花 發表於 20-11-26 16:13
唔好話良心, 而家好多人的道德底線都好低下....

做好自己就夠啦

珍珠宮

Titi 發表於 20-11-26 12:37
黑起上嚟,買件擺件都會招惹到

希望有人可介紹師傅比樓主,否則去廟宇問吓意見也好 ...

傳聞話師傅接JOB先問下佢地祖師

如果祖師話前世欠左人, 要還! 就叫徒兒咪做炸兩
網上勁多呃人,玩神打都話自己師傅

Haz-mama    發表於 20-11-27 22:59

大宅

JOYCENGYW 發表於 20-11-26 16:06
請購了佛菩薩的聖像之後,一般人大多崇尚舉行開光儀式。以佛教的觀點而言,開光儀式並不一定是必須之舉。 ...

你講的唔可以話你錯, 但你無講到無解釋到前設, 或者你根本唔知, 你只係講左其中一種情形.

但世事千變萬化, 以偏概全只會誤導更多人, 所以我覺得一知半解的唔講好過講.

就以樓主的情況為例, 佢的神像是絕對需要開光的.

男爵府

pixie.pix 發表於 20-11-25 16:26
回覆 fai_joan 的帖子

佢唔聽講....覺得唔洗開光都拜得,又話佢D朋友都無開光就拜都無事,好煩惱.... ...

我家中的觀音是老爺送的,老爺話已開光,超過10年喇。之前我好間吾中裝香,連水都冇擺,因為覺得心中有佛便足夠。。。點知有日陪朋友去一位泰國師傅度睇運程,師傅贈我兩句,話家中觀音吾鍾意我,吾放水又吾放花又吾放生果。咁我咪放返水同生果。每次放其他顏色小菊花第二三日花會謝,但放黃菊可以維持10-14日。初初都有亂諗嘅,不過屋企一路相安無事我就冇特別做d乜。。。

子爵府

sjnl43 發表於 20-11-26 16:20
我PM左佢啦! 我指左佢去屯門某大廟,網址話自己接JOB

係,知道要擲聖杯

如果係因果問題,師傅可以嘗試講下數,睇下有冇得拆,自己搵師傅係好冒險,有 jm幫下手好好多

珍珠宮

小詠 發表於 20-11-26 07:27
會,一定

我之前有麻煩,拖左n年, 揾唔到幫手

我理解係咪受夠還完, 幫手自會出現?

珍珠宮

sjnl43 發表於 20-11-26 16:39

係如你命中註定過得了呢個劫, 緣份到自然會有人幫你
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

小詠 發表於 20-11-26 16:46
姻緣堅係定的嗎?我聽so文風話有d客把握唔好, 呢世都無

珊瑚宮

小詠 發表於 20-11-26 16:46

對呀
我有朋友, 一直還緊前世業
唔係無搵過師傅幫手, 係幫佢唔到。
因緣, 無諗過下,遇到位師傅, 幫佢解決了。

珍珠宮

原本我家好有錢架, 小時生活好好, 點知少女時代父母行正衰運, 買了鬼屋, 買埋神像回家 (但明明信天主教) 之後怪事經常發生, 佢地又話唔覺, 後來黑到要賣屋搬, 最後回去祖屋到住, 祖屋無人氣易扣鬼, 仲要去到邊帶埋神像( 仲要同我講好鐘意, 話好靈的) 但我見到個神像有一習黑煙包圍住

住係呢間祖屋, 性情大變, 健康出問題, 最後得重病, 我迫佢地搬近我, 我把祖屋放盤, 家人重病到差D死, 我太傷心不停以淚洗面, 前夫的朋友聽前夫講我的事, 他原來跟CF 學六壬, 佢回去CF 到問祖師, 我估係扶機個類, 就直接找我傾, 說死不了, 但一定要去醫病, 不過父母兄都撞邪, 鬼一定要捉, 佢教我去地藏廟去求助, 又教我先先去修好祖墳, 祖先唔靈因為祖墳出事, 那就不會保護後人

之後我還是回父母家掉左個神像, 那天去, 明明普通的神像我點都拿不起好重, 於是我好惡話唔係你話晒事, 快d走, 我父母突然發惡, 又拉住我唔比我帶走神像, 那神像是觀音, 但我抱起只能感到發冷, 心寒, 我係好尊重觀音, 唔係因為個像有邪氣, 我都唔想咁

以後要拜, 去廟到拜, 每日念經也一樣

當然那堆鬼 (全屋都係鬼) 掉左神像無意思, 佢地心靈感應都知我心想點, 最後我去求前夫的朋友再幫手, 佢教我去找cf 幫手, 因為已去到家人身體出大問題, 重點係, 鬼上左家人/父母身, 要趕佢地出來, 要cf 做, 好在來得及, 家人經呢次後身體不如前, 但叫救得番, 但都留下好多後遺症

呢件事後, 我唔準佢地再拜呢樣拜個樣, 每日在家念經算啦, 點解佢地撞邪呢, 我估都是因果幫應, 累生累世所積的怨
所有遇見,皆有因果

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

硃砂,黑曜手鍊會吾會野靈體!

珍珠宮

sjnl43 發表於 20-11-26 16:39

隨緣啦, 我有朋友好執著, 為了想男人喜歡自己, 比錢搵泰國cf 做法事, 想男人鐘意佢, 結果都係單身
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

小詠 發表於 20-11-26 17:05
隨緣啦, 我有朋友好執著, 為了想男人喜歡自己, 比錢搵泰國cf 做法事, 想男人鐘意佢, 結果都係單身
...

之前有jm話提起果d 包括係到打字, 佢地會feel 到

咁我而家打係咪危險?

tong831    發表於 20-11-30 18:59

公爵府

可不可以pm我,我都有需要,朋友又係類似呢d問題,叫我幫佢揾下有乜人信得過幫下手。

男爵府

回覆 SandyKL 的帖子

我認同佛理,亦曾經念過經,但家中實在太多靈異事,好困擾

男爵府

回覆 sjnl43 的帖子

我都唔敢亂搵師傅,怕遇著呃錢神棍....所以先上來問各位意見

黃大仙有真道長?唔知可唔可以去問下佢地意見?

男爵府

回覆 小詠 的帖子

我家都係,拜完開始家運唔好,亞媽性情也像著了魔,迷信、想法偏激....

男爵府

回覆 小詠 的帖子

我有念過地藏經一段時間,果時家裡靈異事比高峰期少了,但係現在還會發生....

男爵府

回覆 hellowinn 的帖子

咁我打字回帖佢地係唔係都會知

首頁
45678...12

尾頁

跳至