自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

子爵府

yiuyiu-mum 發表於 20-12-23 20:25
我三個小朋友由幼稚園開始已經喺國內讀書,讀既係私立雙語學校.我覺得幾好呀,不過小朋友講普通話多過廣東話 ...

港澳台學生在高中考嗰個試,係咪就係叫「港澳台聯招」?

大宅

回覆樓主:

有個youtuber個friend, 送咗個仔返大陸讀國際學校

子爵府

zone123 發表於 20-12-24 10:04

我米話如果係國內大學生,

無誤會,我是認同你所講。

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

lemontea520 發表於 20-12-24 09:30
讀得內地學校就留係大陸衝啦!!!視野同留係香港都唔同哂!!
認同,如上內地讀書,唔會諗在香港發展!

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-12-24 08:56
即是不能升內地那些大學?

如果小朋友外籍+父母雙方都沒有中國國籍,可以利用AP、IB、GCSE、A-Level考試成績通過聯招申請國內大學
如果父母其中一方有中國國籍,就必須申請前2年在國外生活才可以利用聯招申請,否則只可以通過高考呢個渠道申請

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-12-24 09:53
又無4-6千甘低,我地上海分公司請個大學畢業生1萬,一般文職咋!

除非技術類工作,或有特高要求,在上海一般基本admin文員大學畢業唔會有13萬年薪,年年買薪酬報告,都可以幾肯定。建議注意一下,你哋上海個HR可能有問題。唔係講笑,見過好多古靈精怪嘅操作。

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 20-12-24 09:29
一直以為國內人先可入國內國企, 原來港人都可入, 真係吾講吾知。

國企係State Own Enterprise,唔係政府部門
可以係係一般上市公司而已
電信、能源公司、銀行、地產...都係國企

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

mizuho 發表於 20-12-24 12:28
除非技術類工作,或有特高要求,在上海一般基本admin文員大學畢業唔會有13萬年薪,年年買薪酬報告,都可以 ...

尋日至IN完,年薪12萬無花無假,我地外資公司,1萬月薪佢要扣社保果D,最終淨袋8500以上,原本唔做果個月薪萬2人民幣架,之前系我地香港公司比,不過後來轉比上海分公司。

男爵府

ahjoechan 發表於 20-12-24 10:12
無誤會,我是認同你所講。

Oic! Thx~

珍珠宮

樓主,如果女女只係小學畢業,個人唔建議送國內嘅寄宿學校,如果要去,最好一家人一齊搬國內一線城市。
一般好學校,比較少有寄宿,如果需要寄宿就必須自己去睇清楚。
曾經睇過一線城市嘅本地寄宿學校,環境真係唔多可以接受,教育同居住環境、質素絕對比香港差好多。Bullying嘅問題都幾嚴重,小朋友欠缺關懷、同理心,價值觀容易產生問題。大陸太大,其實老師、校長質素可以非常非常參差。所以成長過程,父母最好跟在小朋友身邊,多參與學校活動多了解。

男爵府

mizuho 發表於 20-12-24 12:22
如果小朋友外籍+父母雙方都沒有中國國籍,可以利用AP、IB、GCSE、A-Level考試成績通過聯招申請國內大學
如 ...
甘香港人係未内地認為的中國國籍?我都有朋友就來上去大陸做野,内地的政策係比較難明白而且大陸好大,每個地方好似都吳同。

珍珠宮

回覆樓主:

我舊同事的大仔返廣州讀中醫
而連個細b都跟埋去,現在一家4口大陸

珍珠宮

yuyueng 發表於 20-12-24 12:42
尋日至IN完,年薪12萬無花無假,我地外資公司,1萬月薪佢要扣社保果D,最終淨袋8500以上,原本唔做果個月 ...

如果只係個一般大學嘅畢業生,冇特殊技術、認證,以外資嚟講呢個價錢都係貴。呢個價,應該可以請985/211大學畢業生,英語6級。

珍珠宮

licpd 發表於 20-12-24 12:57
甘香港人係未内地認為的中國國籍?我都有朋友就來上去大陸做野,内地的政策係比較難明白而且大陸好大,每個 ...

如果係北上深廣,暫時港澳台都未係等同中國籍。香港人其實唔需要戶籍都可以申請本地學校,但競爭絕對激烈。
但如果你朋友準備現在上大陸發展,2022年開始會取消外籍人士稅務優惠,呢個可以影響net income到20-30%,所以需要好好考慮。大陸8萬一個月就已經需要45%税,絕對比香港辣。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

kayen 發表於 20-12-24 09:38
請睇76留言,讀到大學當然好,但中學除非好褔貴,如讀一般私校就不如留港讀中再用 dse成積考內地大學較容 ...

衣家有內地大學收緊港澳學生收生名額呀,大陸都有學校開始DSE,香港學生唔馨香
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

用戶要求終止服務

牛年勳章

mizuho 發表於 20-12-24 13:16
如果係北上深廣,暫時港澳台都未係等同中國籍。香港人其實唔需要戶籍都可以申請本地學校,但競爭絕對激烈 ...

嘩!45% 咁多?香港薪俸稅最多 15% 咋!
未經許可,請勿轉載

男爵府

captainmama 發表於 20-12-23 10:03
有冇jm的仔女已經讀緊,可分享經驗嗎?

我覺得長遠國內發展機會一定比香港好,趁細去讀先識到人脈,有人脈先有機會。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

bleeblee 發表於 20-12-24 16:05
我覺得長遠國內發展機會一定比香港好,趁細去讀先識到人脈,有人脈先有機會。
...

認同
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

mizuho 發表於 20-12-24 13:16
如果係北上深廣,暫時港澳台都未係等同中國籍。香港人其實唔需要戶籍都可以申請本地學校,但競爭絕對激烈 ...
政府成日叫人上去大灣區發展但好老實,香港人要交大陸45%税的話有咩吸引力?再講如果有子女讀書要同大陸人竟爭都吳易!

珍珠宮

大笨鐘 發表於 20-12-24 15:23
嘩!45% 咁多?香港薪俸稅最多 15% 咋!

香港税應該係全球最低嘅地方之一
8萬就45%其實比美國重要高

大陸係公司必須先扣稅再出糧,今年仲玩用accumulated annual salary嚟扣稅,真心玩殘,個個月收嘅人工都唔一樣,只知道頭4、5個月就收多啲,12月份糧就低到讓你懷疑人生

首頁
45678...9

尾頁

跳至