自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Grace9999 發表於 21-3-5 13:29
導人向善就唔會唔比人輸血啦

教徒遵守教義"禁戒血",而自己決定不會接受輸血,

導人向善
是兩回事。

大宅

honglong 發表於 21-3-5 19:44
教徒遵守教義"禁戒血",而自己決定不會接受輸血,

導人向善

請問新約聖經里面有哪一條教義是禁戒血的?是聖經的教義嗎?還是只是這間教會的教義?

導人向善不是應導人愛借生命嗎?如果有人生病要醫治需要輸血醫治你會叫人不接受醫治嗎?這樣見死不救是導人向善?還是導人向惡?

伯爵府

生命係屬於佢自己的,由自身作出決定,自己放棄自救,旁人也無奈。
我親人話佢在銀包內,放咗張咭,以防萬一遇上意外,聲明自己不會接受輸血。

大宅

honglong 發表於 21-3-5 20:28
生命係屬於佢自己的,由自身作出決定,自己放棄自救,旁人也無奈。
我親人話佢在銀包內,放咗張咭,以防萬 ...

你仲未答我新約聖經里面有邊一條教義係禁戒血喎,不如你讀熟本聖經了解下先(正版嗰隻聖經喎,唔係你呢間邪教啲所謂聖經喎)

咁講法,如果有人要自殺放棄生命你會由得佢死?自生自滅?每個生命喺耶穌眼中都係寶貴,你個教見死不救真係好特別,好偽善

男爵府

Grace9999 發表於 21-3-5 20:38
你仲未答我新約聖經里面有邊一條教義係禁戒血喎,不如你讀熟本聖經了解下先(正版嗰隻聖經喎,唔係你呢間 ...

佢明顯係個間教會,走火入魔 。。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Grace9999 發表於 21-3-5 13:30
係,但而家好 hit,好多人都唔知,不知不覺中左招
現在很多youtuber 宣揚緊吸引力法則 , 同叫人入邪教冇分別

伯爵府

個別例子,
我不是批評所有教徒:
我親人停工去落後國家教會學校做義工,教英文。
我幫佢出租佢的單位,租金收入作為佢父母的家用。
租俾一個由朋友介紹佢教會的弟兄(正統基督教),簽約兩年,佢有要求再平些租,因熟人介紹,我答應。
點知那個人,住咗幾個月,話失業,要退租。佢唔租,我都無辦法。
之後我知道真相:
那位教會弟兄,賣咗樓,要交吉,但新屋末入得伙,所以租屋住,幾個月後,可以入伙,就話失業,無錢,要求退租。

伯爵府

Grace9999 發表於 21-3-5 20:38
你仲未答我新約聖經里面有邊一條教義係禁戒血喎,不如你讀熟本聖經了解下先(正版嗰隻聖經喎,唔係你呢間 ...
我不再講了
沒完沒了
我不是這個教的教徒,
只是我有親人,同事係信這個教,
而且佢哋都是善良的人,
我只是講吓我自己的想法而已。

子爵府

李豆豆 發表於 21-3-5 19:10
我收嗰封真係親筆手寫

厲害

子爵府

Qq555666 發表於 21-3-5 06:49
淘寶有自動抄寫機買

原來有d咁嘅野

翡翠宮

回覆樓主:

真係要小心
一被洗腦後果不墈切想

大宅

kaman0617 發表於 21-3-5 20:42
佢明顯係個間教會,走火入魔 。。

所以要小心,聖經已經講左有好多假基督。

複式洋房

手寫咁有心?

侯爵府

BK Milk勳章

早排收過。我妹高呢啲係異教徒,叫我唔好理唔好投訴。

珍珠宮

好媽媽勳章

Qq555666 發表於 21-3-5 06:49
淘寶有自動抄寫機買

睇完JM你的回覆,我去淘寶網八卦,真係開眼界

公爵府

回覆樓主:

呢恐怖

大宅

Grace9999 發表於 21-3-4 21:35
Yoga去到某一part係教人冥想,淨空,打通脈輪,等將自己意識放空,而喺呢個時候正正係邪靈入侵你身體既好 ...
你對瑜伽一竅不通,何必胡說八道,妖言惑眾?邪靈是什麼意思?可以解釋一下嗎?佛陀也是個瑜伽士,所以他也是邪靈,那邪靈是什麼意思?如果可以成佛或耶穌,那邪靈應該是好的呀,為什麼要抗拒?

珍珠宮

pswongaa 發表於 21-3-6 01:32
你對瑜伽一竅不通,何必胡說八道,妖言惑眾?邪靈是什麼意思?可以解釋一下嗎?佛陀也是個瑜伽士,所以他也是邪靈 ...

New age 跟本範圍太大,掂到少少都叫new age。我有睇吓佛法,又睇吓new age野,佛法認為new age 係相似法,前半段好多近似,但去到最終分叉就大了。
好多宗教都有打座呢部分,只係稱法或方法唔同,叫人做好事有好想法有何不可,有好處咪用囉。
但以西方基督角度嚟睇,信其他野等同被撒旦迷惑;拜神像就係拜石頭。

其實冥想或者打座(唔諗野有幾多人做到),清走自己負面情緒不知幾好,講咩密輪咁深入就唔識,有冇用亦都唔知。但簡單去睇,能夠另人思想正面,開開心心,運氣都唔會差得去邊。

pswongaa    發表於 21-3-6 02:20

珍珠宮

呢封信我都收過2次,心諗乜咁好心機嘅,不過都係掉咗

大宅

pswongaa 發表於 21-3-6 01:32
你對瑜伽一竅不通,何必胡說八道,妖言惑眾?邪靈是什麼意思?可以解釋一下嗎?佛陀也是個瑜伽士,所以他也是邪靈 ...

耶穌並不是瑜伽士,也不能修練成為祂,祂是從神而來。至於瑜伽我並不是一竅不通,未認識耶穌基督之前我都學過下,瑜伽唔係淨係做運動咁簡單,當中好多動作係同拜撒旦有關,亦涉及好多冥想成份,而冥想係一件非常危險既野,將自己倒空,等於中門大開邀請邪靈進入。
[p=24, null, left]經過幾世紀以來的演變,目前的瑜伽出現了下面一些不同門派,雖然各強調不同地方,可是大致上殊途同歸﹕

(一)君王瑜伽(Raja Yoga)——他們不太注重體位法而強調冥想。(二)因果瑜伽(Karma Yoga)——比較強調輪迴的因果報應概念。(三)信奉瑜伽(Bhakti Yoga)——這是宗教味道最濃厚的一派,以唱詠和咒語表示對神的愛慕。(四)智慧瑜伽(Jnana Yoga)——表面上是為理智份子而設,最後又是鼓勵冥想的一派。

(五)咒語瑜伽(Mantra Yoga)[1]——咒語是一個單音(譬如「OM」的聲音),一個詞或者一句短語,據說這些咒語帶有神秘的力量,最低限度,不斷重復的單調聲音可以幫助頭腦靜止空白,進入冥想狀態。有很多咒語是印度神靈的名字或者梵天(印度教的泛神)的各種稱呼。

(六)健身瑜伽(Hatha Yoga)——這是一般人所知道的瑜伽,講究體位法,是為精力充沛,喜歡運動的人而設,表面上宗教味道不多,所以十分受歡迎,可是它的最終目標不是一個健美的身體,而是從體位法和呼吸法帶進冥想。

(七)昆達里尼瑜伽(Kundalini Yoga—— Kundalini一字有譯作﹕拙火、靈量等。這不是一個獨立的宗派,其實每派的最終目標是將此能量喚醒。據說女Kundalini 沙綈(Shakti)是一種駭人的力量,沉睡於脊骨的基部,好像一條蛇盤繞三圈半。瑜伽行者用冥想使之上升,經過七個竅門(chakra)——會陰、性器官、腹臍、胸中央、咽喉、眉間第三眼(third eye),至頭頂。[iii]
Kundalini 升至頭頂的時候,得與等待中的師華(Shiva)會合,於是這人也到達完全開悟的境界,與梵天合一。
[iv]

(八)密宗瑜伽(Tantra Yoga——一般傳統瑜伽行者禁慾以保留性功能,反派人士卻主張積極使用性行為,在性交的時候同時冥想,認為更可以釋放宇宙能力,達到玄秘境界。結果,這一派變成最邪淫的事物。

首頁

尾頁

跳至