自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

moonlight9198 發表於 21-4-5 22:14
政府公營填場都比燒,就算最新既屯門曾咀墳場都比化寶啦。

遲下我都去,正想買好多好多野燒比先人。

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sinman08 發表於 21-4-5 22:14
佢係有環保爐可以燒野
但就只肯燒自己啲貨
咁所以其實關環保條例咩事???

之前都有得代燒, 如果只可燒佢買既就

瑪瑙宮

tong831 發表於 21-4-6 10:43
政府唔係免費,平好多,同埋要抽籤,十幾年前一個位3千幾

今年初有先人抽到屯門曾咀,都好似係三千幾,20年期。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

moonlight9198 發表於 21-4-6 11:45
今年初有先人抽到屯門曾咀,都好似係三千幾,20年期。

先人抽到和合石,二千幾

侯爵府

sinman08 發表於 21-4-5 15:22
無錯呀
真係死人錢都要賺盡
好嬲架,因爲佢地賣嘅野又唔岩我先人,自己買又唔肯燒,真心想講粗口

你燒了錢,他們喜歡甚麼便買甚麼,一樣

珍珠宮

RelaxHippo 發表於 21-4-5 17:02
因為要用環保爐, 宜家對祭品物料有限制, 用外來祭品入晒袋唔知入面有咩物料, 會唔會整壞個爐 我家族有好 ...

近年紙紮鋪賣的衣紙,拜祭用品,質素的確係差左,燃燒時會釋放有毒氣體(物質)。普通比較便宜的香,點左之後空氣會損害人類健康。

如果用質素好一些的原料製作,成本在那裡,自然係要賣得貴D。

侯爵府

RelaxHippo 發表於 21-4-5 17:02
因為要用環保爐, 宜家對祭品物料有限制, 用外來祭品入晒袋唔知入面有咩物料, 會唔會整壞個爐 我家族有好 ...

Yes. 聽聞個環保爐好貴,如果外來物料整壞咗個爐,咁就唔好啦!

寶福山離譜啲,收咁多錢連個環保爐都唔買。

侯爵府

BTW, C6嗰邊放喺XX寺,COVID 後即情唔開放,宜家都冇得拜!

瑪瑙宮

Chole 發表於 21-4-6 13:32
BTW, C6嗰邊放喺XX寺,COVID 後即情唔開放,宜家都冇得拜!

好多佛寺暫時都唔開放拜祭先人,除左上位先比家人幫先人上位。

水晶宮

sinman08 發表於 21-4-5 15:19
我有睇到話唔會幫人化寶
主張一支香,一紥花
唔係好似宜家咁,要幫襯佢先會幫忙化寶,真係勁商業化,點解 ...

政府唔比燒,好似環保條例,好多有牌的都唔比

水晶宮

Adayung 發表於 21-4-6 08:52
我覺得政府是無限大家点燒衣的衹是的商业化的寺庙不给燒而要你们幫佢買,肥水不留別人田的心態,我們一家人 ...

不是,私人要續牌就要跟政府要求,政府要求佢跟環保、消防條例,所以嚴格好多

男爵府

2024年龍年勳章

我以前都會去攝太歲,上次去還已經知唔比用出面d衣,
要去佢地小賣部買,都算了,
上到太歲殿,d阿姐不停要收利是,
我裝香比斗母元君點解我要比錢你?
我比錢作福我嘅事,我比神明心甘情願,
你係咪神明呀?你打工已有人工點解要問善信拎利是,
我覺得實在太無理,
我自此發誓唔再係呢間野攝太歲或做科儀,
行政有問題(唔比帶自已衣燒)d工作人員有問題(拎利是),
我一年作福養僧養佛之數多過你d阿姐一年人工,
我無必要益你班友

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

sinman08 發表於 21-4-5 17:40
咁睇落去遲啲真係去望下先人買紥花就得
佢地賣嘅野又唔岩我先人用
都係要岀去搵紙紥舖燒都唔益呢啲奸商
你唔好嬲啦! 我婆婆都住在果到, 亦都有親戚開衣紙舖.
環保同普通紙衣有分別的, 環保紙燒起上來無咁大煙同大味;
普通衣紙, 大多數有含膠料或膠袋包住的祭品(衣服, 手表,電話等), 印冥通錢幣D油墨, 燒起上嚟都好大陣味, 好大黑煙的.

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

sinman08 發表於 21-4-5 15:52
我屋企人都好嬲
真係激死人,要賺死人錢賺到盡
我地都係想先人乜都有,盡下孝心

唔好嬲啦, 諗下下年點搞啦, 如果屋企有祖先神位,在屋企燒得唔得?

侯爵府

Chole 發表於 21-4-6 13:28
Yes. 聽聞個環保爐好貴,如果外來物料整壞咗個爐,咁就唔好啦!

寶福山離譜啲,收咁多錢連個環保爐都唔 ...

財到光棍手....

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

蓬瀛上年已經唔俾啦,一來可能自己賺返,二來出面果D物料會產生黑煙,你可以問下出面啲衣紙鋪,寫埋路票化俾先人

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我99係道峰山上面,遲咗成年先上位就係因為食環署唔批個化寶爐,而家都係果度買衣包,統一拎落去寶福山化,其他衣包一律唔幫

首頁

尾頁

跳至