自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ilej 發表於 21-5-24 11:46
回返樓主,佢都洗晒碗。
咁其實之後有冇野佢可以幫到手?
有野做,唔肯做同佢都冇野可以做係兩回事,例如你 ...

我屋企8點半食完,工人真係玩住電話洗碗,抹埋廚房要11點後!我成日叫佢爽手做完早d入房訓,佢話朋友全部8點入房冇野做,所以佢呢個時間好忙要同人傾偈要開會,夜晚11點後就冇人同佢chat

珍珠宮

snowing 發表於 21-5-23 16:41
我家姐姐了早上7:30起身,照顧一個小朋友,中間3個break,唔使買餸,晚上準時8點收工,入房玩電話,我同佢講 ...

唉,今時今日的姐姐簡直係女皇,我母親大人的新姐姐來到,首先同你講條件,不可太早起身,不能過於操勞,必要時可睡午覺⋯⋯真係無言!最後炒!

大宅

Acaciacacia 發表於 21-5-24 12:09
唉,今時今日的姐姐簡直係女皇,我母親大人的新姐姐來到,首先同你講條件,不可太早起身,不能過於操勞, ...

嘩,真係痴孖根!!

子爵府

虎到金來勳章

我工人姐姐初黎既時候都係咁, 我地唔會睇住佢做野, 佢做齊基本既就算, 但佢做完唔理會唔會仲有其他野可能要做, 就走去沖涼傾電話。之後我同佢講明,每日佢攪掂晒之後要同我地講聲, 睇下仲有冇野要做, 講電話唔可以超過12點, 佢試過講到1點幾, 2點幾都仲有人打電話俾佢。

每日佢都有幾個時間休息, 最長係可以有一個鐘或以上坐定定玩電話, 佢最多幫老人家整下餸, 飯餸都唔駛佢煮, 餸就老人家買, 佢負責拎

侯爵府

回覆樓主:

我工人6點幾起床,每晚7點幾佢做晒野我就比佢入房,現在工人難求,吾太過份,做好佢要做的野,我就算。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

有野做既會叫番佢出黎

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ChaBean 發表於 21-5-24 12:00
我屋企8點半食完,工人真係玩住電話洗碗,抹埋廚房要11點後!我成日叫佢爽手做完早d入房訓,佢話朋友全部8 ...
吾好意思,我真係吾會比工人一邊玩電話一邊洗碗,要玩電話一定要做完哂野先。

侯爵府

如果8點係已經食好飯,做哂清潔嘅我會ok,因為我都係咁,我都算早開飯7點食,我女又係同樓主小朋友差唔多大,其實都冇咩搞,我小朋友都識自己做哂佢自己嘅野,又冇咩要跟,不過我小朋友就早訓嘅,所以相對地又冇咩野要做
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

禁止訪問

子爵府

Connielai 發表於 21-5-24 14:30
吾好意思,我真係吾會比工人一邊玩電話一邊洗碗,要玩電話一定要做完哂野先。
...

我都講過唔好,開頭佢就話鄉下屋企窮冇wifi,仔女要去鄰居痴wifi用所以唔可以太夜,後來我知佢買左屋有wifi,疫情後更變左每晚多人facetime會議,每晚都話好重要,我又聽唔明佢開會菲律賓話講乜,入廚房都要避開上鏡

珍珠宮

lilysun123 發表於 21-5-23 17:02
同佢講以後1000先可以入房,無改善請新人,已經做壞左規矩。

我工人初來時都會扮下嘢,後來越來越滾水淥腳返房咩都唔做,結果有一次我當面捉到佢做錯嘢就乘機勁丙佢一餐兼規定10點先可以入房,我地冇限佢幾點起身,因為冇湊小朋友,佢一般8點前會出房,其實休息時間足夠啦,因為間屋有幾大吖?日間其實家務不多(我地兩大人,仔出國讀書,冇動物)

伯爵府

王國教室勳章 好媽媽勳章

Acaciacacia 發表於 21-5-24 12:09
唉,今時今日的姐姐簡直係女皇,我母親大人的新姐姐來到,首先同你講條件,不可太早起身,不能過於操勞, ...

嘩!咁都得,請佢番來飲茶食飯咩.......不過,而家照顧老爺那個肥婆印印,真係咁嘅噃,耐佢吾何咁,朝朝跟去飲茶,少煮飯,又懶打掃,成日坐埋一邊睇手機.

禁止訪問

珍珠宮

samsmama 發表於 21-5-24 15:36
嘩!咁都得,請佢番來飲茶食飯咩.......不過,而家照顧老爺那個肥婆印印,真係咁嘅噃,耐佢吾何咁,朝朝跟 ...

今時唔同往日,以前一輩老實純撲勤力的姐姐現在唔會有,就算有都係萬中無一。

象牙宮

snowing 發表於 21-5-23 16:41
我家姐姐了早上7:30起身,照顧一個小朋友,中間3個break,唔使買餸,晚上準時8點收工,入房玩電話,我同佢講 ...

你雇了公主。 或你養坏了她。
提供獨立房???
有房缺點, 令對方可以自把自為。晚上準時8點收工。 
我有房,但不提供獨立給工人。房租貴,合法,合理,合情。自己安排合自己屋企。任何人沒資格說三道四。

你可set 小朋友上床睡,她就休息。。
疫情后。你就把房做成儲物。加高架床。防工人的。試下。

曾有一个50歲,動不動休。給我整了,最后做1。8个月走。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Acaciacacia 發表於 21-5-24 16:17
今時唔同往日,以前一輩老實純撲勤力的姐姐現在唔會有,就算有都係萬中無一。
...
係, 真係唔同以前, 我之前請幾個工人姐姐, 至少唔會係我面前玩電話~
做哂嘢一齊坐低睇電視, 我哋未瞓佢都唔會自己走入房...
依家佢哋好似KOL開LIVE咁, 僱主一定要接受

大宅

回覆樓主:

我地早食飯,一般廚房野姐姐可以8點至9點鐘左右攪掂,我們會儲兩日機洗衫,無衫洗果日只要攪掂曬啲野,我唔會干涉佢活動。有時姐姐反而係等埋有時係我們沖涼洗衫然後浪衫之後才有覺訓。我們係容許姐姐洗碗,或者在廚房工作時講電話,只要唔係照顧小朋友時講就得。夜晚照顧小朋友係我們家長職責,姐姐在夜晚時只會處理家頭細務便可以架啦,除非我出聲要佢幫手睇住,否則都唔使幫手睇住小朋友。
有時我覺得,做老闆太強勢,短期係會改善,但關係唔會長久囉,你要同我講規矩,咁佢就真係跟足合約上規矩,咪盞大家無癮。

大宅

snowing 發表於 21-5-23 17:30
我問過幾個agent 都話而家好難請人

海外的唔難請,我3月中請已訂機票6月5號到港。我都想唔倒咁快

侯爵府

2024年龍年勳章

一般黎講,我姐姐7點就收工~
但如果有野做,我都會叫番佢出黎,
有時佢都自動自覺做埋,因為第二日都係佢做番~
我家有時九點幾先食晚飯,0的碗碟我執好一邊就第二朝先洗~

伯爵府

回覆樓主:

我前貴人都係咁,已經一個小朋友,第二張約,感覺全屋最辛苦係自己
最後我工人完第二張約話口續,應該有人高價請咗佢,我都費事留

首頁

尾頁

跳至