時政擂台

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 21-8-13 01:24
你睇清楚?我冇話美國唔殺人如麻喎。我覺得最令我反感嘅係有人竟然講到俾返塔利班統治係「撥亂反正」囉。
...

係你理解不同所致。

阿富汗的問題,應該留待呢個國家的人自行解決,外國不應違反國際法插手干預,更不應強加自己一套於其他國家。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 21-8-13 01:24
你睇清楚?我冇話美國唔殺人如麻喎。我覺得最令我反感嘅係有人竟然講到俾返塔利班統治係「撥亂反正」囉。
...

OMG
我認知中塔利班係極端主義嘅terrorist!只要是敵人的敵人就一定係朋友?

珍珠宮

Amy1974 發表於 21-8-12 20:45
其實中東國家由乜人管治,都唔到你去揀。連蘇俄,美國,世界上最強嘅軍事強國都無法控制嘅地方,大陸只係 ...

美國已經多次示範左,主動干預他國內政根本就係拿屎上身。

中國好聰明,一早知道呢個道理,所以一開始就表明自己立場:不干預他國內政。

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lakgarden 發表於 21-8-12 19:13
咁又唔使如果我哋係阿富汗人嘅.

只要套落香港, 黑媒宣揚係自發/和平/追求民主, 完全掩蓋暴力行為, 完全將 ...

唔經歷過2019嘅地獄感受,都唔知全世界傳媒可以咁無恥,只發放佢哋想世人知嘅訊息,真相被埋沒被隱藏,唔係當地人好難明白真相。

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 21-8-12 23:53
現在的塔利班和以前的可能不同了(不過還要拭目以待)
在到中國見完王毅後,塔利班表示會以包容方式盡量和 ...

塔利班係一個組織,裡面有溫和派,之前跟中國政府溝通的係溫和派。

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 21-8-12 23:47
唔好將自己代表阿富汗人民嚟講。
塔利班如果不得民心,辰早已被美軍殲滅。但實情是美軍雖有先進武器,但阿 ...

正如當年國民黨如果唔系甘腐敗,也不會有空間讓共產黨壯大。

珍珠宮

回覆樓主:

尾國要打住「救世主」旗號,話為民主自由都唔係第一次,尾國搞事始終係為利益同要鞏固世界大佬嘅地位

阿富汗地理位置於亞洲心臟地區,掌控阿富汗就有好大地理優勢,方便掌控埋印度洋、中東、歐洲地區

同伊拉克比,阿富汗嘅石油唔算好多,始終石油都係好重要嘅資源,阿富汗嘅石油都唔少
尾國自己有資源就唔用住,用嚟儲,不停搶其他國家嘅資源
天然資源終有見底嘅一日,到時尾國有最多天然資源,佢可以稱霸全世界

子爵府

waterlilymonet 發表於 21-8-12 23:06
冇錯,佢地有反口吾認賬的前科

王毅見完塔利班,轉頭就馬上再出通告叫阿國華人盡快撤退

王毅傻仔姐。成日話不干涉別國內政,而家幫人企邊站,乜一樣干涉別國!為左激美國做場show 做埋D無為嘢小心嘢禍上身。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

lakgarden 發表於 21-8-12 17:11
各有各睇法, 我唔會反駁, 只陳述自己意見而己, 最緊要大家和諧相處.

凡與美國對抗的都套上獨裁/殘酷/剝削 ...

但香港班無腦黃仲信尾國係救世主喎

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有人話中國無朋友?真係咩?搞清楚咩叫朋友先?係咪要聯群結黨去蝦蝦霸霸或壓制人?

唔該留意下,中國係聯合國好多馬仔的,每次投票議案都會獲得最多國家票數支持的!

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

美國成日話支持台灣參與國際組織,次次係聯合國提案,但次次投票都被大比數反對!

子爵府

回覆樓主:

我淨係知道美國先係邪惡軸心國

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10160330116944411&id=326683984410

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=829537633803029&id=341163402640457

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珍珠宮

mother904 發表於 21-8-14 11:39
我很仔細的再看我的發言,肯定我沒有寫什麼「限制婦女各種自由權利既做法一定係代表不良傳統思想落後,然後 ...

我覺得你言詞嚴謹,沒有什麼值得挑剔。

對於一個貧窮落後、百廢待興的國家,首先要做的是要政局穩定,讓人民休養生息,衣食足而後知榮辱,慢慢進步。當人民生活水平日漸提高,可以逐步負擔去見識更多世面,自然會啟發他們怎樣去把自己國家發展得更好。

以前國父孫中山曾經在外國遊歷,民初建國初期依據外國發展情況而制定建國方略。我記得其中有中國鐵路發展藍圖。如今中國的高鐵網絡發展很成功,也是實現了當年國父的其中一個宏願。回首過往,原來中國已經邁出了一大步。

中國可以走出一條屬於自己的路,為什麼阿富汗不可以呢?祝願阿富汗獨立自主,開創更好未來。

mother904    發表於 21-8-16 10:22

公爵府

2023年兔年勳章

P-boy 發表於 21-8-15 21:39
OMG
...

其實回教本身就同現代文明脫節。但係唔包容回教,就只會有無止境戰爭。

只能夠話,政教合ㄧ係人類文明倒退,現實係咁可以點?

子爵府

平平常常 發表於 21-8-15 21:47
塔利班係一個組織,裡面有溫和派,之前跟中國政府溝通的係溫和派。

不是,這個塔利班就是二十年前阿富汗的原統治政權
聯合國定義為恐怖組織的塔利班是巴基斯坦塔利班。
兩個組織冇咩關係的,好似中共同越共咁

子爵府

平平常常 發表於 21-8-15 22:14
我覺得你言詞嚴謹,沒有什麼值得挑剔。

對於一個貧窮落後、百廢待興的國家,首先要做的是要政局穩定,讓 ...

唔知點解,睇咗今日塔利班新任過渡總統頒佈的公告,話會成立多黨統治政權、刑罰由法院判定、婦女可工作、讀書、單獨上街……
我就覺得阿富汗係有希望的,未必一步去到同我哋一樣,但會改變的,我相信。

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 21-8-15 23:20
不是,這個塔利班就是二十年前阿富汗的原統治政權
聯合國定義為恐怖組織的塔利班是巴基斯坦塔利班。
兩個 ...

你誤會了,我是説,現在阿富汗塔利班裡面也有溫和派以及激進派(不是ISIS那種極端激進),中國只跟比較理性溫和那些成員溝通打交道。

珍珠宮

Jone_kuok 發表於 21-8-15 23:29
唔知點解,睇咗今日塔利班新任過渡總統頒佈的公告,話會成立多黨統治政權、刑罰由法院判定、婦女可工作、 ...

短期未必係坦途。當年國父孫中山先生革命成功後,都經歷過袁世凱稱帝,軍閥割據的局面(五四運動就系北洋政府喪權辱國激發出嚟)。

侯爵府

tonywkl 發表於 21-8-12 17:19
塔利班原來係掌政阿富汗既政權, 宜家先算係取回政權..
2001年911事件後,因塔利班窩藏並拒絕提交蓋達組織首 ...

聽好多專家分析証據認為911係美國自編自導自演。

子爵府

平平常常 發表於 21-8-15 23:40
你誤會了,我是説,現在阿富汗塔利班裡面也有溫和派以及激進派(不是ISIS那種極端激進),中國只跟比較理 ...

不是,我意思是唔知塔利班是否有分溫和或激進派,中國是和當前話事的接觸。

首頁
45678...10

尾頁

跳至