自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-8-27 19:38
店家一般會寫明「付款後XX 小時內發貨」

我自己做法係, 如果店家寫「XX小時後發」, 我會問店家, 「我要呢 ...

一樣

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

kwhkwh 發表於 21-8-27 19:38
店家一般會寫明「付款後XX 小時內發貨」

我自己做法係, 如果店家寫「XX小時後發」, 我會問店家, 「我要呢 ...

我第一次幫襯,19號付款,過2日發貨。追過一次,覆我25號發,但宜家都未發。
咁我應該再追,定同佢講退款?
謝解答
我未試過呢啲情況,唔該晒jm

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都常淘。
最主要唔係平。
係真係方便,有時想買一樣野,响香港可能真係要行好多間鋪頭先搵到心水。但淘寶一search一目了然。
有時好羨慕內地,佢地更方便,唔駛集運,乜野都運得。如果我住內地,更加唔會出街買野。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

MC(TIGER) 發表於 21-8-27 19:50
我第一次幫襯,19號付款,過2日發貨。追過一次,覆我25號發,但宜家都未發。
咁我應該再追,定同佢講退款 ...
我遇過黑店, 係有埋提單, 但個提單是假既!最後搵小蜜安排退款。

我係你既話,就會按退款。

我由淘傢C至現在生活用品也淘,個人體驗係有店家不願做港客生意(個人真實經驗,JM可以不信,毋須質疑),我曾經試過:
送集運倉不去。
去集運倉要加收錢。
有些直接已讀不回。
家人曾試過運梳化, 店家由 day 1至發貨,不停來來回回, 呢樣不包, 果樣不負責。但家人對店家看法好正面,認為店家一定受過氣才如此。最後貨物發來,家人好滿意。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

seaman1982 發表於 21-8-27 19:55
我都常淘。
最主要唔係平。
係真係方便,有時想買一樣野,响香港可能真係要行好多間鋪頭先搵到心水。但淘寶 ...
shopping mall 一式一樣。 款也一式一樣。

侯爵府

seaman1982 發表於 21-8-27 19:55
有時好羨慕內地,佢地更方便,唔駛集運,乜野都運得。如果我住內地,更加唔會出街買野。.
請起集運,我搵集運一殼眼淚。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

kwhkwh 發表於 21-8-26 16:09
jm 合理
我明既, 服務提供者最怕遇西客,我理解既, 有時西客西到呢...不知所謂。
我搬之前, 搵裝修, ...

請問內衣店有沒有link? 我上次買過不多掂。謝謝

男爵府

我都好喜歡淘寶。

吾系因為平,而系選擇多,服務及品質也吾差。

最近屋企人裝修,淘寶淘左一大堆野,從餐檯,吊燈,掛架,廚房、浴室用品包羅萬有。基本上她都好滿意。

聽家人講,她有時晚上12點問客服野,好多舖頭都有人應她,服務算系唔錯。

翡翠宮

MC(TIGER) 發表於 21-8-27 18:02
請教一下,如果遲遲唔發貨,可以點做?

等幾多日先叫遲呢?

關於發貨淘寶做得麻麻,人哋拼多多超時唔發賠¥3券,我都唔會催佢發,博攞張券 ;如果超趕我會買京東自營,當日送到集運倉都仲得!唔趕就揀包郵送香港,有7日保用。

翡翠宮

kwhkwh 發表於 21-8-27 20:02
請起集運,我搵集運一殼眼淚。

玩下京東啦,包郵直送香港,洗乜畀集運費?仲有7日保用,有壞免費退回大陸。

有好多新人券攞:
https://u.jd.com/6tK6NrX
https://u.jd.com/68KghIc
https://u.jd.com/6pKO03l
https://u.jd.com/6bK3gAP

伯爵府

所有online shop都有咁嘅功能,不過就要格價先。但買內地野,特別係食物有樣唔好就係超唔環保嘅包裝,好多都過渡包裝,大盒內有細盒,之後仲有小包裝。我之前試過一次拉麵說,真心覺得無必要分咁多小包調味,最無謂係個紙盒,所以而家無再買

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我都会问即日发货得唔得
還你千世笑來世未必能遇到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

lyh80115 發表於 21-8-28 07:15

關於發貨淘寶做得麻麻,人哋拼多多超時唔發賠¥3券,我都 ...

其實我又唔係特別趕
不過其他貨都齊曬只欠佢一件, 見佢覆我話發貨,過咗咁多日又唔發。
我都係第一次遇到呢個情況

男爵府

ddkaka 發表於 21-8-27 11:40
上年淘咗張枱¥160,連運費送到上屋企$340,好扺

2.0啊kqb6XMZ83Yu微 https://m.tb.cn/h.f1PgavD?sm=5166 ...

但係要自己安裝, 我都想淘個茶几同鏡櫃,不過要自己安裝驚攪唔掂. 同埋運費好貴.

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

程嘉藍 發表於 21-8-26 22:27

我三日唔埋兩日就淘一次

Me 2

男爵府

lily233242 發表於 21-8-28 17:51
Me 2

翡翠宮

MC(TIGER) 發表於 21-8-28 17:07
其實我又唔係特別趕
不過其他貨都齊曬只欠佢一件, 見佢覆我話發貨,過咗咁多日又唔發。
我都 ...

唔發貨係超煩,所以我十年前已經開始玩網站自營,即係京東、蘇寧易購、當當、唯品會之類;以前仲有中國amazon、1號店、易迅網等,但後來摺咗。佢哋都係自動化倉庫發貨,唔會話無貨超賣。
剛剛上京東買個砧板,又幫同事買張席,包郵寄去公司唔好煩

水晶宮

myki 發表於 21-8-28 17:23
但係要自己安裝, 我都想淘個茶几同鏡櫃,不過要自己安裝驚攪唔掂. 同埋運費好貴.
...

冇門冇櫃桶好易安裝,我囝當切玩具

男爵府

lyh80115 發表於 21-8-26 22:11
淘寶我已無乜點玩,要平拼多多,要質素京東、唯品會 ,全部雲閃付畀錢,無手續費+雙幣卡10倍積分 ...

我有張中國銀行雙幣信用卡,係咪都用得到呢?謝謝

伯爵府

tkop 發表於 21-8-26 22:02
淘宝有冇得讲价

首頁

尾頁

跳至