自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

arale1668 發表於 21-9-17 11:25
我仔係細個敏感,大大雨就無野
佢自己仲上youtube搵大悲咒聽
...

有用架咩?

其實我女冇大吵大喊係因為佢已經見唔到,佢細個時見好多,所以封左,但見唔到唔代表對方跟到佢,每次都係佢有啲唔妥所以我發現到,其實我都見唔到的。

珍珠宮

畀面勳章

taidou 發表於 21-9-17 11:29
有用架咩?

其實我女冇大吵大喊係因為佢已經見唔到,佢細個時見好多,所以封左,但見唔到唔代表對方跟到 ...

其實佢bb時,每晚播佛經仔女聽,係僧侶演奏唱既,可能播得多隻碟播得太多次,花左之後無播

我都見唔到,係呀仔細細個時會見到顏色,佢講得無理佢,唔會特登問佢係點既,大大下佢就無野lu

佢自己鍾意乜都搵號野黎睇,我估唔到佢搵大悲咒唧 有時仲會哼俾我聽

複式洋房

回覆 kenzi23 的帖子

可試余仁生珍珠末粉, 我囡細時晚上勁喊收吾到, 食左立即訓得好好; 我混落D奶比佢飲,冇味的.

呢D係古人傳落黎的偏方, 有一定的好處. 余仁生我囡由細食到大.

另如吾得, 去燒"百解衣包"; 資料網上查下啦;

公爵府

arale1668 發表於 21-9-17 11:25
我仔係細個敏感,大大雨就無野
佢自己仲上youtube搵大悲咒聽
...

真心講,念左佛經、咒後,真係惹少左好多好多,但有時心不定時又經過啲陰地,都會撞野,我試過7月行後樓梯,行嗰下心知不妙,但又以為自己有佛法護身應該無事,最後第二日低燒頭赤左一星期,食藥都係低燒,之後都係去拜日腳,第二日好快無事。
如果無念經,可以會發高燒唔定。

伯爵府

牛年勳章

靚靚C9 發表於 21-9-16 21:38
獅子王慶典?我囡細個睇都驚,要中途離埸

我大人睇都覺得音響效果太勁,成個人好唔舒服

大宅

rex13 發表於 21-9-17 06:04
我認我迷信,我有試過用隔著空氣系度鬧嘅方法做咗人阿媽真係大膽啲
...

其實我都有,因為聽過其他mama分享,我對住空氣鬧,自己就成身打冷震,可能自己都驚,突然覺得凍

大宅

貓頭雀 發表於 21-9-17 06:25
唉。
當年我女和樓主女一樣,又係兩歲幾左右去迪士尼後,變左另一個人似的。

哇,如果講到窗外有叔叔,真係撞到啦應該,真係有d驚。

大宅

tutik 發表於 21-9-17 07:22
我哋家族以前阿媽教用「七色花」入利是封度放落水盤,同佢用毛巾洗面。
雖然我都覺得懷疑,不過當係買個安 ...

感謝分享

大宅

miriam 發表於 21-9-17 07:42
我好耐無去迪迪尼,以前小小世界入親都頭痛,你講個度唔知咩款囉

我媽話聽過香港某一個樂園好猛,唔知係未迪士尼。

大宅

flowerboo 發表於 21-9-17 07:52
我女之前間唔中都會發夢係咁喊
要叫幾個字開晒音樂先醒
有次去大佛見到粒玉佛吊墜幾靚又唔貴

戴玉好似都係定驚哦,好多老人家都俾d細路戴,我都考慮緊要唔要買翻粒,使唔使開光果d.啊。

大宅

honey_2b5b 發表於 21-9-17 11:33
回覆 kenzi23 的帖子

可試余仁生珍珠末粉, 我囡細時晚上勁喊收吾到, 食左立即訓得好好; 我混落D奶比佢飲, ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

kenzi23 發表於 21-9-17 13:26
我媽話聽過香港某一個樂園好猛,唔知係未迪士尼。
係兩個都一樣

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

大宅

kenzi23 發表於 21-9-16 21:31
帶兩個仔女去迪士尼玩,宜家2歲多d,入園睇左個劇場後就開始哭,扭計碌地沙點哄都唔得,自己撞到個頭淤青曬 ...

同埋,有無人知道,去紙扎鋪查日腳買衣紙拜,下午收工去得唔得呢,因為有人話一定要中午去,平時都要開工。

大宅

miriam 發表於 21-9-17 13:44
係兩個都一樣

當日去我同行仲有我媽,等我仲話距亂講添,請問你知唔知去紙扎鋪查日腳拜係未一定要中午啊,收工去得嗎,等距地爸爸去。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

kenzi23 發表於 21-9-17 13:51
當日去我同行仲有我媽,等我仲話距亂講添,請問你知唔知去紙扎鋪查日腳拜係未一定要中午啊,收工去得嗎, ...
拜日腳夜晚拜, 所以你收工先去都無問題

最好可以係 18:00 左右去紙紮舖, 紙紮既野易買, 拜時要用既食品你要去街市買, 太晏街市收左就買唔到

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

kenzi23 發表於 21-9-17 13:51
當日去我同行仲有我媽,等我仲話距亂講添,請問你知唔知去紙扎鋪查日腳拜係未一定要中午啊,收工去得嗎, ...
我拜兩次都係 19:00 左右, 晏晝去紙紮舖買野, 跟手去街市買埋食品, 之後放係紙紮舖, 到差唔多時間先去拎

我去個間識左好多年, 同埋知道要夜晚拜, 所以佢會方便我地暫存, 其他舖唔知

大宅

miriam 發表於 21-9-17 13:57
我拜兩次都係 19:00 左右, 晏晝去紙紮舖買野, 跟手去街市買埋食品, 之後放係紙紮舖, 到差唔多時間先去拎

...

哦哦 好 唔該曬

王國長老

kenzi23 發表於 21-9-17 14:04
哦哦 好 唔該曬
總之一切安好

公爵府

kenzi23 發表於 21-9-17 13:47
同埋,有無人知道,去紙扎鋪查日腳買衣紙拜,下午收工去得唔得呢,因為有人話一定要中午去,平時都要開工 ...

買白飯要預早買,因為啲飯熱㗎,眾生食唔到燙口食物,會招怒,小心。

首頁
45678...9

尾頁

跳至