自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

rm_hk2001 發表於 21-12-13 23:06
以前工作上接觸好多日本人,99%係男人,超憎佢哋,好自大的一個民族,我係唔賣賬吹咩,我同日本佬同韓國佬 ...

又係喎……同韓國人好易熟絡,佢地算直率,易鬧交易和好,日本人就相反,笑騎騎放毒蛇

珍珠宮

去日本旅行啫,邊有諗咁多

珍珠宮

cupid0627 發表於 21-12-14 07:42
我同你一樣,接受唔到叫日本做鄉下,莫講歷史,好地地做咩叫另一國家做鄉下
...

我見到嗰個 坤哥同埋好鍾意日本Jarvis 我有少少唔舒服
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

日本係幾好玩,乾淨企理地方靚,聖誕仲超有氣氛。食野好食且擺設靚。去左10多次,冇乜再吸引。而且感觉對中國人越來越唔友善。不過我有興趣睇日本史大和劇。識田信长,坂本能馬,明治维新等,都有興趣知。

行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

回覆樓主:

日本啲商品真係平靚正同體貼
但我一個日本人都唔識
講不上乜野愛恨

大宅

回覆樓主:

乜野都要同國仇家恨扯上關係

珍珠宮

apollosmile 發表於 21-12-14 21:07
乜野都要同國仇家恨扯上關係

我只係覺得做人唔可以忙本囉……就算人地真係再好更好(btw 我覺得唔係!!),都唔關我地事,就算真係崇洋媚外,始終無法改變自身身體流住中國人嘅血,祖先係中國人嘅事實……

既然係咁,不如努力自身令自己強大而唔係抱人大腿、向人低頭,跟住外人踩自家人!咁樣無腰骨只會令人睇唔起!

而且依家日本人根本唔係愛好和平,而係根本冇能力發動戰爭,依家嘅中國已經唔係以前積弱嘅國家,唔想被欺凌 蹂躪 只能努力自身!

男爵府

我去過一次東京後,從來無想過再去

珍珠宮

Paris 發表於 21-12-14 20:12
日本係幾好玩,乾淨企理地方靚,聖誕仲超有氣氛。食野好食且擺設靚。去左10多次,冇乜再吸引。而且感觉對中 ...

因為佢地知道中國愈來愈強大,而日本只能食老本,眼見國人富起來去日本大消費感到妒忌同不忿!

珍珠宮

諗諗下,當初唔係美國佬掟兩個彈落去教訓日本,依家香港都唔知被日本仔點搞法?香港人實被架仔 蹂躪啦!但祟日X就識認賊作父!!

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-12-14 21:28
我只係覺得做人唔可以忙本囉……就算人地真係再好更好(btw 我覺得唔係!!),都唔關我地事,就算真係崇 ...

我想話呢有一次喺東京搭地鐵, 企在電動樓梯 ,企咗右邊因為香港習慣右邊企,後面嗰日本大叔 好惡咁鬧人 佢哋冇禮貌,仲有去街邊買薄餅,見到佢哋掛軍國國旗見到都唔開胃

茶類愛好者    發表於 21-12-14 22:44
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

茶類愛好者 發表於 21-12-14 21:39
諗諗下,當初唔係美國佬掟兩個彈落去教訓日本,依家香港都唔知被日本仔點搞法?香港人實被架仔 蹂躪啦!但 ...

美國就賤格啦,睇住歐洲同埋亞洲打打打美國就笑騎騎諗住賣軍火炒埋石油㗎,只不過日本偷襲珍珠港搞到佢哋有傷亡就係先至出手打,佢原來出手就可以停止世界大戰點解佢唔早啲出手呢
所有遇見,皆有因果

大宅

茶類愛好者 發表於 21-12-14 21:28
我只係覺得做人唔可以忙本囉……就算人地真係再好更好(btw 我覺得唔係!!),都唔關我地事,就算真係崇 ...

對日本開戰好唔好? 殺晒d 日本仔,你有咩親朋戚友可以上前線?
而家既日本係唔係當年軍國主義既日本?
你呢d 所謂恨有非洲甘大?比西萄賣左幾百年黑奴。有印地安人甘恨? 2千幾萬人死剩150萬人。
有冇成個中亞/中東對蒙古甘恨? 攻完城就屠城。
2戰完左70幾年啦,14億中國人係唔係重要靠批判日本來達到人民意識形態統一?

侯爵府

cbeyond 發表於 21-12-13 20:36
唔鐘意日本人老細
以前做過日本公司, 入去前以為好好, 點知..
日日要做早操, 個個月要當衆講自己份工難 ...

咁我比較好彩,我一路以來遇到嘅日本老細都比較隨和,係可以同佢哋講笑,而且佢哋基本上都好尊重我,同日劇入面好兇狠鬧下屬嗰啲上司係兩個樣, 不過老實講,我覺得佢哋唔係好識管理。

複式洋房

茶類愛好者 發表於 21-12-13 20:24
利申,我從未去過日本旅行,亦好反感日本嘅色情文化、討厭佢地皮笑肉不笑好虛偽,假得黎令人好唔舒服,成日 ...

me2

子爵府

annamum2 發表於 21-12-14 18:00
去到鬧交咁嚴重

佢要求唔合理,理得佢咩國藉喎,例如我講緊電話,佢打另一個同事既電話要我接,我無immediately respond,佢咆哮我,傻架,重點係我哋同級,佢仲要係問無謂野,年輕的日本人好小小,上左年紀嗰啲傻既。

至於韓國男人,低級過我的基本上好客氣,同級會鬧交,高級嗰啲知道香港女人要尊重先可以合作

珍珠宮

Clarkyu 發表於 21-12-14 22:07
對日本開戰好唔好? 殺晒d 日本仔,你有咩親朋戚友可以上前線?
而家既日本係唔係當年軍國主義既日本?
...

點會同以前唔一樣呢?佢地年年都拜緊個乜9神社呀!根本日本人嘅野心從來冇熄滅過!唔好人口講和平就信好嗎?唔好睇佢講咩,要睇佢做咩!佢地仲出緊 歪曲事實嘅教科書!

根本佢地依家係冇能力而唔係唔想!

珍珠宮

rm_hk2001 發表於 21-12-14 22:38
佢要求唔合理,理得佢咩國藉喎,例如我講緊電話,佢打另一個同事既電話要我接,我無immediately respond, ...

痴痴地喎真係,有冇叫你斟茶遞水比佢?!

子爵府

茶類愛好者 發表於 21-12-14 19:53
又係喎……同韓國人好易熟絡,佢地算直率,易鬧交易和好,日本人就相反,笑騎騎放毒蛇

係,工作上有啲野唔得就係唔得,佢唔明可以解釋,韓國同事好好笑,唔信我,鬧交,佢再問其他人,知衰,打來道歉,3個月不斷重復,最後friend左

茶類愛好者    發表於 21-12-14 22:50

珍珠宮

小詠 發表於 21-12-14 21:54
美國就賤格啦,睇住歐洲同埋亞洲打打打美國就笑騎騎諗住賣軍火炒埋石油㗎,只不過日本偷襲珍珠港搞到佢哋 ...

為左利益,燒唔到佢就唔做……

首頁
45678...9

尾頁

跳至