時政擂台

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

小肥兔 發表於 22-1-9 11:47
早前我睇咗政府網頁有關機組人員檢疫安排,以我理解係:

1. 為咗唔影響貨運, 加上貨機無乖客, 風險細, ...

就算國泰條死橋冇違法,當望月樓空少係客貨機返,咁佢有冇違反兩個小時外出買食物的免檢疫安排?如果有違反,點解告唔到?難道這不是政府的問題嗎?

我唔信相關條例可以定得咁白白痴,之後亦有大律師走出嚟話係可以告,最高刑期係半年監禁,林鄭唔會冇法律支援,佢咁高調出嚟話告唔到,居心何在?

又如所謂的洪門宴,事發事根本未有第五波, 食肆及赴宴人士都沒有違規,點解林鄭又要高調出嚟鬧?

究竟林鄭有咩居心?

珍珠宮

虎到金來勳章

mother904 發表於 22-1-9 10:04
你仲唔明,而家好多鬧林鄭的人,就係嬲佢選擇性處理問題,大細超。未發生既「如果」講黎無謂,已發生的兩 ...
同意

珍珠宮

畀面勳章

TOMATOO 發表於 22-1-9 11:49
超級同意你嘅理論

黃黑暴及後面金主,根本無停過。

背後一切都是政治

現在會主力攻擊林太,直到新特首出現, 到時會好似借CY嚟攻擊林太咁, 又會借林太嚟攻擊新特首 (當然, 唔排除林太會連任, 我個人認為, 阿爺想佢連任,問題在於林太自己想唔想)

香港嘅政治鬥爭, 是中美角力一環, 所以香港既是西人搵錢地方, 亦是攻擊阿爺的一隻痛腳,呢點, 早已在鄧小平時代已知, 所以香港要有解放軍

珍珠宮

畀面勳章

zayma 發表於 22-1-9 11:34
我估依家政府話告唔入,應該當初只係同國泰雙方得到共識,無法例依據,所以依家只係犯咗公司政策,唔係法 ...

告唔告到根本唔應該由林鄭高調走出嚟講,之後亦有大律師表示,違反豁免規定最高監禁係六個月。
請問如果政府被國泰威脅到,咁係咪政府問題呢?
香港有好多命脈都係由大財團掌握:中電、港燈、煤氣,甚至地鐵也是半官方機構,難道這些影響香港命脈的機構,全部都可以鍾意就走去威脅下政府?如果可以,難到政府沒有問題嗎?

男爵府

小肥兔 發表於 22-1-9 12:02
背後一切都是政治

現在會主力攻擊林太,直到新特首出現, 到時會好似借CY嚟攻擊林太咁, 又會借林太嚟攻 ...

所以每一屆特首都會比人攻擊,每一屆如是,好多人仲係唔醒水

珍珠宮

畀面勳章

小肥兔 發表於 22-1-9 12:02
背後一切都是政治

現在會主力攻擊林太,直到新特首出現, 到時會好似借CY嚟攻擊林太咁, 又會借林太嚟攻 ...

政治可以精確計算到每一步嗎?

好肯定藍營比黃營更憎林鄭,如果唔係林鄭的自大愚昧魯莽,佢哋唔會喺之前的選舉慘敗。

梁振英執政時班人搞到冇嘢好搞,要折墮地攻擊佢嘅情緒病女兒,林鄭呢?使乜搞佢屋企人?自己本身大把嘢畀人鬧。

公爵府

kakachopper 發表於 22-1-9 11:06
而家似一個鐘擺,由黃擺到去極藍
之前捱過畀黃絲欺凌,結果而家又要捱劣質藍KOL信徒追擊
...

劣質藍KOL信徒

侯爵府

zayma 發表於 22-1-9 10:45
sorry,我唔係佢fans,我只睇事實,唔想好似黃屍咁為反而反,係我心目中,香港最衰既唔止政府,仲有人民既 ...

講到尾就係唔夠硬淨,又話自己好打得!黑暴都係靠國安法及警察!一個冇承擔冇遠見嘅特首,疫情兩年,淨係 專車送去隔離都攪成年幾,又話一國兩制,又唔見澳門特首係咁,一波又一波都係防疫漏洞輸入,上個月專家話免隔係漏洞又唔聽,下屬無能又唔抄得,我仲以為係朴槿惠和崔順實

goldpiglet    發表於 22-1-9 12:48

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

owen2012 發表於 22-1-9 11:31
我估特首都想嚴肅處理國泰,係處理唔到啫。

點解貨機人員可以鬆啲,因為香港不能停貨機,經濟影響太大,咁 ...

明白曬,政府道理就係「你弱你有理」因為弱所以乜都唔做得要市民體諒。

珍珠宮

kayen 發表於 22-1-9 12:29
講到尾就係唔夠硬淨,又話自己好打得!黑暴都係靠國安法及警察!一個冇承擔冇遠見嘅特首,疫情兩年,淨係 ...

有種道理叫「你弱你有理」,大家都知佢弱,所有無能都變成合理化。

男爵府

kittylam 發表於 22-1-9 12:37
明白曬,政府道理就係「你弱你有理」因為弱所以乜都唔做得要市民體諒。
...

唔係咁極端,無人話事事要市民體諒,但亦唔係咩都反反反、鬧鬧鬧,呢個Po就係強調理性討論!

珍珠宮

mother904 發表於 22-1-9 10:04
你仲唔明,而家好多鬧林鄭的人,就係嬲佢選擇性處理問題,大細超。未發生既「如果」講黎無謂,已發生的兩 ...

你分析得好啱!真係大細超之餘,亦應加多對安心及檢疫再加強力度,但佢真係嘜都唔做

珍珠宮

yyh08 發表於 22-1-9 12:42
唔係咁極端,無人話事事要市民體諒,但亦唔係咩都反反反、鬧鬧鬧,呢個Po就係強調理性討論!
...

點反啊?點唔理性?我認同政府弱,大家都知,所以無能咪變成合理,講句無能就變成反政府?如果係咁你一樣思維極端。

男爵府

小肥兔 發表於 22-1-9 11:47
早前我睇咗政府網頁有關機組人員檢疫安排,以我理解係:

1. 為咗唔影響貨運, 加上貨機無乖客, 風險細, ...

我都有特登上政府網頁睇有關安排,同你理解一樣,所以唔明點解淨係鬧政府有漏洞。

珍珠宮

畀面勳章

yyh08 發表於 22-1-9 12:08
所以每一屆特首都會比人攻擊,每一屆如是,好多人仲係唔醒水

部分人, 任何事都會將責任推向特首, 又人身攻擊, 已選擇無視,唔想浪費時間,因為真理越辯越明, 但是非只會越說越黑, 佢地目的不單純

男爵府

TOMATOO 發表於 22-1-9 11:49
超級同意你嘅理論

黃黑暴及後面金主,根本無停過。

係呀,我就係覺得好多人自有國安法黑暴稍停就放鬆咗,好易中咗某啲有心人既圈套

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

yyh08 發表於 22-1-9 11:54
多謝你開呢個Po, 比我們見到仍然有很多肯理性討論嘅JM,「求同存異」呢句話以前見得多,而家已經無人講。
...

好多謝你明白,我希望可以有多啲jm保持理性分析同討論

珍珠宮

zayma 發表於 22-1-9 10:14
你誤會了,我都唔認同佢對國泰輕輕帶過。

我講緊係未有生日會前,國泰偷雞,但好多人第一時間係鬧政府漏 ...

我覺得d人唔係覺得高調開生日會無問題,而因為縱然而家唔適合高調多生開生日會,但都無違規;反之,空姐空少違規,仲要係呢條傳播鏈嘅始作俑者,仲要被輕輕帶過,咁係唔合理的。

男爵府

kakachopper 發表於 22-1-9 11:57
嗰啲激藍同一般藍唔同,佢哋明顯有目的同針對目標,而且有手段集結勢力,類似黃人另一面鏡
藍嘅普遍只想社 ...

無錯,反而依家反政府既情緒更濃列,仇恨更多,我只想社會能回復平靜

首頁
45678...10

尾頁

跳至