自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

MoooVoo 發表於 22-1-17 13:01
咁可唔可以話捱到高中/大學畢業就會輕鬆返?

到嗰時就冇咩可能唔輕鬆,我都老了,可以理得佢幾多。

子爵府

本身唔想生,結婚10年到現在都冇生。睇回應,唔明白點解有啲阿媽話生完頭幾年好開心,之後讀書就覺得煩,其實唔係預咗架咩?小朋友都係頭幾年得意可愛,升到上小學已經完全唔得意,仲有之後就係功課、功課、功課。唔明點解有啲阿媽有無謂嘅幻想,生之前都已經知道只係頭幾年得意架啦

珍珠宮

回覆樓主:

廿尾時15/16偏向唔生,老公無所謂,但我哋當年養自己也不夠錢,首期借屋企要還。之後做補習,見過200+學生,得3-5個我非常鐘意(自己好乖,不是叻),大多數被家長學習逼到透唔到氣,教養需要錢時間耐性環境

到33-35再最後認真再想一次,仍然是不想生,最後冇生,但不停養狗仔,我其實知我只愛動物仔,不愛人仔,好彩冇生,剩係讀書陪玩都煩死,人仔太難教,我也不想重讀小學
而家四十尾,仲供緊層樓,冇小朋友就間中可吃好D,而家乜都貴(有質素少少咋),我親戚有小朋友,見佢自己乜都好慳好慳。如有小朋友最少要有2-3房(如請工人,最好3房吧,若生一仔一女,長遠也是3房)

男爵府

da-rosette 發表於 22-1-17 14:23
本身唔想生,結婚10年到現在都冇生。睇回應,唔明白點解有啲阿媽話生完頭幾年好開心,之後讀書就覺得煩,其 ...

預左同真實面對應該不一樣吧
BB時未有性格顯現出來, 最多只係成日喊, 當然相處會愉快些, 當小朋友開始大, 要面對既問題係會多好多, 這都是自然既事, 並不是有甚麼幻想

侯爵府

回覆樓主:

其實現今世界不太適合生小朋友了、大人細路都辛苦、疫情期間更不適合陀B

子爵府

Monchichi110 發表於 22-1-17 14:55
預左同真實面對應該不一樣吧
BB時未有性格顯現出來, 最多只係成日喊, 當然相處會愉快些, 當小朋友開始大, ...

會唔會係生之前覺得自己個B性格會係最開朗活潑脾氣溫馴讀書叻?呢啲唔係幻想係咩?會唔會天真咗啲?總之如果要生就要預咗佢帶嚟嘅所有麻煩野,包括巨大支出、佢會脾氣差頂嘴、讀書唔叻等等,要有心理準備先好生唔好生完喺度怨,太多嗰啲同小朋友困獸鬥嘅post,何必?

男爵府

da-rosette 發表於 22-1-17 16:23
會唔會係生之前覺得自己個B性格會係最開朗活潑脾氣溫馴讀書叻?呢啲唔係幻想係咩?會唔會天真咗啲?總之如 ...

我只係話比樓主聽, 小朋友開始大, 唔再似bb咁, 會多好多野煩, 我唔會覺得自己小朋友最乖最叻, 只係比心理準備樓主, 所有小朋友都係, 總會有令人激心/擔心既事情

侯爵府

回覆樓主:

要男女雙方答應想生先好有細路

一個要生 另一個唔想生
到最後都同單親冇分別
因為另一方唔會想付出俾小朋友

不過呢啲野最好拍拖時
要了解清楚
還要了解埋雙方四大長老對另一半有冇養兒防老 冇儲蓄退休金嘅思想

上一代好多要養父母 又要養小朋友
到最後都喺選擇減省供書教學開支
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

Moti 發表於 22-1-17 11:48
你一生完就會開始漫長嘅餵奶(人奶媽更加忙),換片(每日細+大超過10次),掃風…我身邊有2個朋友,一餵 ...

其實點解成日聽d媽媽話仔女一笑就咩辛苦都唔記得,點講呢,但笑完都係要溫書都係會駁咀激心喎

男爵府

回覆樓主:

朋友case, 老婆好想生,但老公唔想,所以去到兩個40幾歲都無生,點知個老公到咁上下年紀事業有成,又突然改口話想要小朋友留後喎,之後好快識咗個廿幾歲靚妹仔,唔夠幾個月就有咗,即刻迫個老婆離婚
真係賤男一名

珍珠宮

MoooVoo 發表於 22-1-17 21:46
其實點解成日聽d媽媽話仔女一笑就咩辛苦都唔記得,點講呢,但笑完都係要溫書都係會駁咀激心喎
...

我唔會係見到仔女笑就唔記得辛苦嘅人囉,我好實事求是的。

男爵府

有冇做最壞打算bb任何情況下都愛佢?我識既人入面有d小朋友有自傾、讀障、有限智能、腦麻痹etc, 全部產檢時不會知道,出生後慢慢大才發現,eg我自己仔就色弱。所以我反而覺得呢方面要考慮清楚

子爵府

Moti 發表於 22-1-13 16:36
當你無法做一樣決定,即係呢件事嘅本身就唔係一件你樂意去做嘅事。

而且你唔肯定呢件事帶嚟嘅後果係好定 ...

講得無錯

男爵府

cmchang0927 發表於 22-1-17 23:14
有冇做最壞打算bb任何情況下都愛佢?我識既人入面有d小朋友有自傾、讀障、有限智能、腦麻痹etc, 全部產檢時 ...

依家好似好普遍,我都好擔心,但諗黎又改變唔到

男爵府

花天使 發表於 22-1-12 21:33
我都考慮生同唔生,好多人都問我
生唔生小朋友,我本身都唔鐘意小朋友
另一半就冇咩所謂 ...

你幾歲?自己偏向呢?

男爵府

以前後生無打算生小朋友,後來意外有左,發現有小朋友其實好開心,佢令我人生更完滿。

子爵府

da-rosette 發表於 22-1-17 14:23
本身唔想生,結婚10年到現在都冇生。睇回應,唔明白點解有啲阿媽話生完頭幾年好開心,之後讀書就覺得煩,其 ...

其實都唔止頭幾年得意,尤其生女。
生细路一路梗有開心同唔開心交替夾雜。都係人生一種經歴,歴練。

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

ctsang 發表於 22-1-17 22:01
朋友case, 老婆好想生,但老公唔想,所以去到兩個40幾歲都無生,點知個老公到咁上下年紀事業有成,又突然改 ...

呢個 case好慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

0030 發表於 22-1-12 16:37
生不生都會後悔~自己考慮清楚~不想生的可能會後悔當初點解不生,生的也可能會後悔當初點解要生,所以既然 ...

對,生唔生都有人後悔,人人際遇、環境、心態唔同,仲有另一半啦,男女家,照顧者,健康,學校,老師種種因素影響。。。冇人擔保一定開唔開心。。。

我認為樂觀同有耐性既人比較適合生小朋友

首頁

尾頁

跳至