自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

大宅

其實中央要上海做全民檢測,而家上海安排咁好咁順利,一個病死嘅都冇,香港人真係好羨慕。

係咪時候中央應該都要指令香港都做全民檢測?

橫掂而家香港感染數字已經係低嘅四位數。

男爵府

tinlong22 發表於 22-4-4 10:11
當然, 死個個唔係你屋企人, 你梗係可以大條道理捽住腳趾叫人變通

香港死咁多人,老人家打唔夠針!

大陸好多人 (包括老人家)接種率好高,你知唔知? 姑勿論隻疫苗好定唔好,但至少打咗針,短期內都有d保護! 唔需要勞民傷財,用圍封去搵出大量無症狀感染者!

死一個人都要咁做嘅話,政府之後有幾多錢可以咁樣繼續做呢?好現實嘅問題!

死亡率高嘅話,我絕對贊成封!
唔單止上海,應該成個中國一齊封,仲講乜嘢經濟?

事實上大陸官方講左死亡率低

要你日日封城燒銀紙,仲要係”無限期”!
呢個無限期先攞命!

睇你會唔會仲叫政府唔好變通?
一味繼續封!封!封!

都係嗰句,針唔吉到肉唔知痛!

叫政府睇吓乜嘢情況,再變通都有錯?

男爵府

tinlong22 發表於 22-4-4 10:10
有無用? 我只可以話好過無
以香港做例, 覺得無用就唔做, 咪每日死百幾二百人囉

仲有其他好過冇嘅方法,唔一定封城!

香港個例子:
唔係覺得冇用就唔做!
而係應該做唔做,唔應該做嘅就做!

當時,市民唔係有講過封關咩?
但係機組人員,海員可以免檢入境!

香港疫情唔嚴重嗰時,要迫人打針,政府一味呼籲,用廣告叫人打針… 唔識變通

新加坡政府都費事同你講咁多,除咗廣告呼籲,講到明如果唔打針,確診去醫院後,政府係唔會有公民補貼。呢啲就係變通,用其他方法去增加接種率 (有醫生證明不適打針,不適用)

上海人口喺香港人十倍
但上海人口密度冇香港咁密

男爵府

huicy 發表於 22-4-4 11:01
其實中央要上海做全民檢測,而家上海安排咁好咁順利,一個病死嘅都冇,香港人真係好羨慕。

係咪時候中央應 ...

上微博睇吓,好多人求救!最嚴重的是要洗腎/ 化療去唔到醫院,嬰兒同父母分開….仲解決緊
冇人肺炎死,但有人因為抗疫而死,跳樓都幾單,好多小區已經封了一個月

希望佢哋快啲解決到

水晶宮

huicy 發表於 22-4-4 11:01

係咪時候中央應 ...

病死=0
但因為抗疫失救既, 應該唔係0

大宅

nicelady2828 發表於 22-4-4 11:47
上微博睇吓,好多人求救!最嚴重的是要洗腎/ 化療去唔到醫院,嬰兒同父母分開….仲解決緊
冇人肺炎死,但 ...

真唔真㗎,定係都係假消息嚟㗎 ?我睇中央電視台新聞,都冇咁講嘅?

大宅

李露眉 發表於 22-4-4 11:49
病死=0
但因為抗疫失救既, 應該唔係0

就係一個病死嘅都冇,呢樣嘢做得真係好好,全世界都做唔到,係中國人嘅驕傲。

身為香港人真係好羨慕,其實依家香港同上海確診數字差唔多,香港就係應該跟上海嗰度咁即做全民檢測?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BO_NG 發表於 22-4-4 11:14
香港死咁多人,老人家打唔夠針!

大陸好多人 (包括老人家)接種率好高,你知唔知? 姑勿論隻疫苗好定唔 ...

到死得人多個陣, 就可以叮一聲即刻轉mode?
岩呀, 針唔吉到肉唔知痛嘛
死個D人你唔識就梗係咁講啦
一味死死死, 好未?
天朗氣清

大宅

回覆樓主:

https://mp.weixin.qq.com/s/2t3t4izsfj7Sje6PyTfzLg
吾知這些數據是否真實,如真實,寫得有理

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一人一讓步 發表於 22-4-3 08:27
上海有信心動態清零,你睇香港https://s.weibo.com/weibo?q=%E4%B8%8A%E6%B5%B7%E6%96%B ...

清完又點?
以後拎個罩笠住自己?唔比病毒入黎?
我唔覺而家香港差

我女幼稚園同學,疫情後移居浦東
而家佢地都有怨言
而家上左去讀耀x
佢父母話如果上邊持續係咁
佢地又要退學返黎hk

男爵府

緊係無人死啦,上海發燒咳都係無症狀,又點會咁易死於新冠。香港新冠死亡可以係凍死餓死cancer等長期病患,只要中左就入新冠條數,上海你可以死於其他病,但唔可以係新冠

男爵府

nicelady2828 發表於 22-4-4 11:47
冇人肺炎死,但 ...
説上海安排得好順利的真係睜眼說瞎話!!!

上海今次實際係安排的好差超差! 民不聊生!有朋友好難先網上搶單買到條魚,結果樓下一收貨就被小貓叼走,有人話唔同小貓爭了,它都好可憐,無嘢食好幾日了⋯⋯

無人性隔離 失救的事情好多 好多⋯⋯ 好多上海人係網上 微信影音號留言話其實現在怕的不是病毒, 而是隔離⋯

男爵府

happylalala 發表於 22-4-4 12:49
緊係無人死啦,上海發燒咳都係無症狀,又點會咁易死於新冠。香港新冠死亡可以係凍死餓死cancer等長期病患, ...
絕對同意! 香港係咩都計為新冠死亡, 上海係想盡一切去做低數字

男爵府

huicy 發表於 22-4-4 12:08
真唔真㗎,定係都係假消息嚟㗎 ?我睇中央電視台新聞,都冇咁講嘅?

自己去睇吓

男爵府

huicy 發表於 22-4-4 12:08
官方新聞向來報喜不報憂,係見唔到真實情況的⋯⋯

男爵府

nicelady2828 發表於 22-4-3 22:22
而家病毒跟2020 年時不同

當時做得好
上海都有人自發呼籲國家層面不要再用2020年的思路來解決2022的疫情了,這樣下去各地財政都會動態清零⋯⋯

男爵府

auroresy 發表於 22-4-4 12:58
上海都有人自發呼籲國家層面不要再用2020年的思路來解決2022的疫情了,這樣下去各地財政都會動態清零⋯⋯
...

我本來都覺得國家會理性,但而家已經政治化了,好灰,好擔心新特首上台香港都要跟
孫春蘭已經去了上海,「問候」d 官員

別忘記國家為了「人民長遠利益」搞死地產,平台經濟,在線教育毫不手軟

男爵府

breadcheung 發表於 22-4-3 16:01
其實BK而家係唔係有好多大陸打手喺道?淨係例讚大陸好,例彈歐美台衰,同佢地意見唔同就鬧你
...
之前有人回覆我話佢長老 小朋友疫情以來都住係國內, 點好 點好, 我即刻明白根本唔係香港人⋯⋯⋯

子爵府

一人一讓步 發表於 22-4-3 08:27
上海有信心動態清零,你睇香港https://s.weibo.com/weibo?q=%E4%B8%8A%E6%B5%B7%E6%96%B ...

無話做唔到架,睇你要付出幾多代價都值唔值得者。 幾多人搞到失業無工開,同埋微博都有講引申好多問題 .如果你唔care 所有後果其實好易做 添。thats why 你唔係特首,係個c9 囉。

男爵府

auroresy 發表於 22-4-4 12:51
説上海安排得好順利的真係睜眼說瞎話!!!

上海今次實際係安排的好差超差! 民不聊生!有朋友好難先網上 ...

而家網上流行一句話

醫院門外是真正病人
門內是充滿玩手機的年輕人

最慘是那些洗腎病人,被人當人球踢來踢去,已經死了人,而家希望解決了

首頁
45678...17

尾頁

跳至