自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

公爵府

yuyueng 發表於 22-4-25 08:43
我認識一個做教師既,今年暑假就會以BNO去英國。

我見通常老師都係七月走
係咪早半年申請visa?

男爵府

breadcheung 發表於 22-4-24 23:24
如果一對中層夫婦三/四十歲,應該唔會為咗慳十萬鎊,犧牲自己大好前程呱?其實去到英國後都預咗條career ...

我表弟2公婆每人搵5-6萬一個月,都係做IT , 年紀30中算唔算草根? 佢哋未有小朋友,下個月過去。
另外識一家人有4個小朋友,係香港家庭收入接近20萬一個月,不過年紀大啲,40尾了,又算唔算草根。
呢2個case , 你認為邊個家庭冒險啲?

子爵府

tomobaby 發表於 22-4-25 02:25

想補充一句係: 移民唔係旅行,係好長遠嘅計劃.近幾年英國5+ ...
確實好多人當移民係潮流,唔跟風就唔型,落得慘淡收場,九十年代那批相對有錢,而且當時澳加樓價比香港平,身邊朋友又無好多現金,根本層樓都未供滿,我唔敢想像他們往後日子點捱

珍珠宮

tailinlin 發表於 22-4-25 08:56
我表弟2公婆每人搵5-6萬一個月,都係做IT , 年紀30中算唔算草根? 佢哋未有小朋友,下個月過去。
另外識一 ...
有仔女果家人

男爵府

anna59 發表於 22-4-25 08:59
有仔女果家人

有仔女果家人係未有BNO 計劃果時都儲緊錢,頭痕緊俾啲仔女中學後出國讀大學。 而家係將計劃提早咗,補充多樣,有仔女果一家人,爸爸都係美國公司做IT, 做IT 係英國搵工應該相對比較無咁難,可能人工會大不如前

侯爵府

tailinlin 發表於 22-4-25 00:56
另外識一 ...

4個小朋友個case冒險啲,240萬年薪其實留喺香港即使4個小朋友都夠錢去外國供書教學,而且最大鑊係有4個小朋友但去到外國無工人姐姐

男爵府

siu-miu 發表於 22-4-25 09:38
4個小朋友個case冒險啲,240萬年薪其實留喺香港即使4個小朋友都夠錢去外國供書教學,而且最大鑊係有4個小 ...

4個小朋友都有啲距離,大果2個中學了,其中有個已經係英國讀緊top 私校,唔洗點理,細既一個P.4 另一個K2 , 所以真係要湊都係湊細果2個,而且3個女,最細果個係仔,啲女都算乖,湊仔問題唔大,做家務方面,阿媽就慘啲,佢哋年尾先過去,到時睇佢做唔做得掂

男爵府

siu-miu 發表於 22-4-25 09:38
4個小朋友個case冒險啲,240萬年薪其實留喺香港即使4個小朋友都夠錢去外國供書教學,而且最大鑊係有4個小 ...

佢哋係算收入唔錯,但如果供4個小朋友去外國,當好似大家姐咁,中學過去住boarding 都幾十萬一年,4個其實好多錢,而家佢話成家過去,即使小朋友讀私校,住宿都慳唔少。 淨係俾學費就得。
佢哋話賣咗香港層樓)佢層樓供斷,應該賣到1800萬左右,攞埋啲saving 過去,仲有啲收息股,其實慳慳地唔做野都仲得喎,而且佢老公做開IT ,係英國唔難搵工,係搵少好多囉

珍珠宮

tailinlin 發表於 22-4-25 09:03
有仔女果家人係未有BNO 計劃果時都儲緊錢,頭痕緊俾啲仔女中學後出國讀大學。 而家係將計劃提早咗,補充多 ...
去到果邊人工連扣税,少左2/3人工

侯爵府

Ol0314 發表於 22-4-24 18:01
2020 LORT 一班
舊年又一班
今年七月 好似又一班

身邊家庭分別買咗6月4日和6月9日機票移民。

侯爵府

tailinlin 發表於 22-4-25 09:49
佢哋係算收入唔錯,但如果供4個小朋友去外國,當好似大家姐咁,中學過去住boarding 都幾十萬一年,4個其實 ...

有2000萬帶過去慳啲實夠駛嘅,但問題係喺香港搵240萬兼只俾15%稅+供哂樓,可用人工係超過200萬一年,會係過緊幾舒服嘅生活,包括有工人駛,鍾意食乜就食乜,細嗰兩個小朋友喺香港都可以讀好質素直私至中學先去讀 boarding school

去到外國連埋交稅當有香港1/4人工,得返50萬要買樓/租同一家生活費連4個小朋友私校費用,冇工人乜都要自己做喎

我就唔會囉,佢地40尾,喺香港仲可以搵多起碼10年錢,去到英國人地仲請唔請你?話做IT,低級嘅後生仔technical skills同學嘢快過你,中高級做management 人地未必承認香港經驗

男爵府

tsewong 發表於 22-4-25 11:49
有2000萬帶過去慳啲實夠駛嘅,但問題係喺香港搵240萬兼只俾15%稅+供哂樓,可用人工係超過200萬一年,會係 ...

IT 有好多種, 睇你識啲咩野skill 啦,黃金整機既都可以話自己做IT, 至於人人價值觀不同,朋友可能覺得情願唔搵錢都想陪子女成長呢, 同埋佢無講佢saving , 股息資產有幾多,又或者佢真係打算退休呢? 太深入既野我又問唔出anyway , 我唔會俾太多意見佢,只會祝福佢

侯爵府

tailinlin 發表於 22-4-25 12:00
IT 有好多種, 睇你識啲咩野skill 啦,黃金整機既都可以話自己做IT, 至於人人價值觀不同,朋友可能覺得情 ...

係嘅,我都有個舊同事屋企同你朋友差唔多,都係40尾兩公婆夾埋搵廿幾萬一年,有3個小朋友,大仔剛去英國讀私校,佢都好想去英國,但佢老公唔想

我舊同事係好鍾意英國,同埋舊公司可以relocate佢去英國做嘢。但佢老公係公務員,去到英國應該搵唔到工。佢話老公唔想去英國,寧願繼續供細嗰兩個仲讀小學嘅去埋英國讀書就算。如只有我舊同事帶小朋友去,就好可能會離婚。。。

男爵府

tsewong 發表於 22-4-25 12:09
係嘅,我都有個舊同事屋企同你朋友差唔多,都係40尾兩公婆夾埋搵廿幾萬一年,有3個小朋友,大仔剛去英國讀 ...

其實我好明我朋友點解會咁做,如果夠錢洗,又唔貪心話要搵好多錢既,可能一家人唔分開會好啲,我屋企其中一個細佬就係香港讀完小六就過咗英國住boarding , 好坦白講同屋企人關係會疏離啲。 我屋企人好多都舊制公務員,所以好多表兄弟姊妹都係英國讀書,遲去既還好,早去既唔再返香港,已去英國定居,又或者即使返來,同香港家人關係都係爭減啲。我老公都係外國大,佢屋企係投資移民去澳洲,果時62 做太空人,因為少見關係,我老公同62 關係都唔會好close , 所以我明白點解朋友唔想同仔女分開。

男爵府

Ol0314 發表於 22-4-24 23:03
又唔係個個大陸落黎都係咁
無左呢班新移民
譚仔無人做 掃街無人做
返內地住又拎香港福利會唔會睇唔起?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tailinlin 發表於 22-4-25 09:49
佢哋係算收入唔錯,但如果供4個小朋友去外國,當好似大家姐咁,中學過去住boarding 都幾十萬一年,4個其實 ...

私校學費2x萬起。
4個已經100萬!
但冇左hk200萬收入。
可以先送大的過去,
細的遲D先去!

大宅

tomobaby 發表於 22-4-25 02:25

想補充一句係: 移民唔係旅行,係好長遠嘅計劃.近幾年英國5+ ...

身邊太多呢啲人

男爵府

Fishqqma 發表於 22-4-25 12:23
私校學費2x萬起。
4個已經100萬!
但冇左hk200萬收入。

佢老婆做係大公司公關好多年,上年已經辭咗職了,無得返轉頭

wcpcelia    發表於 22-4-27 10:08

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

tailinlin 發表於 22-4-25 12:47
佢老婆做係大公司公關好多年,上年已經辭咗職了,無得返轉頭

個人選擇

侯爵府

牛年勳章

LedTV 發表於 22-4-24 20:49
中學個班反會驚去到跟唔掂英文
我識兩家都係舊年農曆新年前走,一家5口,一高中生一初中生加一小學生,無賣樓隻將樓放租。另一家四口兩個中學生賣樓後走。

首頁
45678...16

尾頁

跳至