自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我囝又是中二,他的情況有點不同。
他小學有點懶、唔上心,由於中文成績不好,最後升讀了B2尾學校。
喜出望外是學校的教學模式好啱阿囝,阿囝亦好喜歡返學,可能學校程度唔高,他中一時考全級第二,這令他在讀書上好有自信心和滿足感,令他整個人也有鬥心起來,雖然佢都時常打機睇YouTube,但是他會是做功課和溫書優先,他不會欠交任何一份功課,他今年中二上學期還考全級第一。
我想阿囝keep住這份鬥心讀上去,所以沒有轉校的打算。

伯爵府

我係小貓咪 發表於 22-4-27 19:50
朋友個仔讀名校,小四開始無心向學,到高小追唔上,中學讀普通學校,日日上堂發夢,唔交功課唔讀書,掛住打 ...

呢個年代,仲識得要應付屋企其實已經好好。大把睬你都傻

洋房

回覆樓主:

男爵府

CuteC 發表於 22-4-27 17:30
阿仔中二,小學成績都幾好,上到中學完全無心向學,科科肥佬,得科數學合格,佢講到明唔想讀,真係唔知點搞 ...

我自己高小時果陣全級頭五名,上到中學課程太深又懶就成績下滑,太多野要背要記就唔想讀書,你問下佢咩原因唔想讀

大宅

阿仔中二,小學成績都幾好,上到中學完全無心向學,科科肥佬,得科數學合格,佢講到明唔想讀,真係唔知點搞 ...

中二,都算係反叛期,又未比DSE迫到埋身,加上呢兩年又成日zoom,的確係令佢地唔知點,亦冇咩目標

好好同佢傾下,比時間佢同埋多D鼓勵
我大仔中二時,都渾渾噩噩,又唔肯去補習
果時我都好擔心,心諗佢第時點算
不過我好清楚一樣野就係我要同佢保持良好關係
同埋唔好日夜去煩佢
大大下,佢一到中四,自己日溫夜溫,前所未有咁勤力,目標亦好清晰,成績都理想
所以先睇定D,唔好太過擔心(emoji)

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女依家中一都淨係掛住打機同睇電話
成日同我講唔想讀書,又話溫書係應酬我,考試測驗合格係應酬我,補習又係應酬我
今日同佢默英文生字,尋日溫完默完嘅生字今日再問佢已經唔記得,真係好激心,我話一句佢駁幾句,真係好勞氣,反叛期幾時完
我好希望佢可以快啲開竅

子爵府

我仔一樣,冇符!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

ASP2019 發表於 22-4-28 22:42
Really?
如果學生有心打,又有其他devices,應該有方法打到機

原文: 一邊Zoom一邊打機....Zoom害人不淺,
所以咪請教原文除咗Zoom,有咩方法網課唔害人,啲學生唔打機,我以為答Google classroom,即係用咗Google classroom 啲學生就唔打機

伯爵府

回覆樓主:

你2公婆讀書叻唔叻, 好多時係遺傳

珍珠宮

茶木 發表於 22-4-29 09:28
你2公婆讀書叻唔叻, 好多時係遺傳

而家父母鍾意比較,問我讀唔讀到書重要嗎?我真係覺得唔重要,只要佢唔好行錯搵到份工養自己就得,我小朋友成績唔好,超懶,唔願做功課溫書,要寫字唔識,睇同答就識

大宅

iamiam 發表於 22-4-29 09:31
而家父母鍾意比較,問我讀唔讀到書重要嗎?我真係覺得唔重要,只要佢唔好行錯搵到份工養自己就得,我小朋 ...

讀唔到書都唔緊要, 每個人的能力都唔同。 但懶就係大忌, 呢個係態度問題,亦係責任感嘅問題

男爵府

wasabikingdom 發表於 22-4-29 09:24

原文: 一邊Zoom一邊打機....Zoom害人不淺,

明白

男爵府

CuteC 發表於 22-4-28 11:47
我覺得好難追得返上

如果經濟許可,會唔會考慮俾佢轉國際學校?

大宅

鼓勵 鼓勵

男爵府

除咗尖子之外, 考好DSE對學生黎講係一個佢地明, 但又好虛無既感覺, 最慘係預備既過程辛苦.

父母或者可以同仔女一齊諗將來會做咩工作, 有左真正既目標, 佢哋自然會諗番前一步, 要有D咩成績先可達到目標.

伯爵府

yuyueng 發表於 22-4-27 20:09
而家D小朋友好慘,童年就係返學同補習,唔可以繼續捱落去咪放棄自己囉。

香港教育太大壓力

伯爵府

pinkcat922 發表於 22-4-29 00:31
我女依家中一都淨係掛住打機同睇電話
成日同我講唔想讀書,又話溫書係應酬我,考試測驗合格係應酬我,補習 ...

真心累

換係我,一定放棄佢學業

子爵府

回覆樓主:

我都係中二開始有呢個唔讀書心態

果時好強烈想自己獨立,所以想出黎做野 屋企係冇壓力要我讀好書,但青春期真係好有自己一套

珍珠宮

中小轉英中,一係小學家長跟貼小朋友補返曬啲英文,上到中學一啲問題都冇……一係小朋友學習能力好強,記憶力超強仲要好有鬥心好努力補習先會跟返上,不容易亦有好多真係跟唔上….
可能就轉咗去打機攞滿足感……同個小朋友傾吓補下習啦…..睇吓追唔追得返….

首頁

尾頁

跳至