自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BKKK 發表於 22-9-15 00:43
自行同大抽獎不是一生人只有一次嗎?

你而家先向教育局申請延長張幼稚園註冊証期限,要家長自己寫封信解釋原因(要強調小朋友比同齡還有嚴重落差需要延遲到24/25年度入讀小一 + 幼稚園學位信(證明你原本既幼稚園已經預咗學位比小朋友重讀),其實你而家先搞有點遲,以前我女已經7月就寄去教育局
(emoji)(emoji)你嚟緊今個月尾一定唔可以交小一申請表上去,因為交咗上去後要求撤回申請就真係喪失
我女重讀完K3,而家間小學都係自行入

大宅

mangofan502 發表於 22-9-14 23:34
重讀一樣可以參加自行同大抽奬派位,小學ST 次數好梳

好少學校初小比你留班,而且近幾年疫情關係,停課/網課咁,其實應該都有好多普通既學生跟唔上,學校冇可能對求留班家長如願,留班位每級先一兩個位分唔均 顧此失彼,所以學校多數全級拉上去升班

公爵府

重讀就要睇幼稚園質素,如果小朋友重複學習同一樣事物,會否生厭?同埋如果你揀間好嘅小學,肯定上小一就完全適應到?仲有,上小一已經比人年齡大少少,老師會當小朋友應該比其他小朋友叻嘅,萬一又出問題,學校一定認為係小朋友問題,因為佢幼稚園已重讀,都仲搞唔掂,仲慘過重讀小一。

公爵府

maymaymay28 發表於 22-9-15 00:28

讀完一年小一。

無錯,幼稚園老師一定係關愛小朋友,帶佢哋去廁所、有嬸嬸幫,仲有上堂模式完全係遊戲中學習,係開心係有樂趣,但上小一已經唔係呢回事,再重讀k3只會令小朋友以為學習係幼稚園模式,將來上小一始終要面對現實,重讀只會令k3學術比人好,但心態仍然一樣從未改變過。

公爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

BKKK 發表於 22-9-14 12:25
好煩好煩,諗到頭都爆埋,有冇人可以分享下意見,重讀K3好定升小一好?謝謝大家

小朋友係10月細B,有自閉 ...

我仔專注力不足,11月細B,重讀K3。
有你 我可以坐擁天下,沒你 我的世界依然偉大!

大宅

今日好積極搵老師,註校社工,到校服務姑娘傾,有小小分享,如你子女有特殊需要,可參考呀

佢地都話小朋友勉強可以升到小學,但會好吃力,到時佢能力做唔到嘅嘢會有情緒。

言語及社交方面)K3小朋友可以傾計,例如AB小朋友傾,可以你一句我一句咁,我小朋友係做唔到,上到小學唔識同人傾計或理解唔到人地講乜,會被排斥

大宅

不重讀直升小學)學術基礎未打好,做唔到嘅嘢會有情緒,又要照顧佢個言語同社交,很多野搞,加上佢理解能力差,可能一年級唔明,就咁上咗二年級,一直上

重讀優勢)小朋友係細B,可以到校多一年,重讀果年佢係大姐姐,會比細一年嘅小朋友叻,會多自信。反正遲早都會升,都唔急於一年,等小朋友打好個學術基礎,升上小一,小朋友又輕鬆d,家長又唔會辛苦。

伯爵府

想生BB熱投

BKKK 發表於 22-9-15 12:55
今日好積極搵老師,註校社工,到校服務姑娘傾,有小小分享,如你子女有特殊需要,可參考呀

佢地都話小朋友 ...

我小朋友係12月超細。K1 撞正疫情,好少返學,老師打嚟問我小朋友識講嘢味?我好意外!因佢係講嘢唔叻未去到被誤會未識講嘢,原來返學3個月,老師連助教加EE都無聽過佢把聲。係去到下學期先開始有聲⋯⋯ 第一年嘅評估,全部係(掌握中)。我決定重讀K1之後評估全部去返第1級。
唔好懷疑自己嘅決定,我地一定係想幫個小朋友的。
I am Agent P

別墅

BKKK 發表於 22-9-15 12:59
不重讀直升小學)學術基礎未打好,做唔到嘅嘢會有情緒,又要照顧佢個言語同社交,很多野搞,加上佢理解能力 ...

我支持你的決定,不是SEN的家長,有時未必明白我們的處境。我仔係12月的細B, 2019年入學,還上疫情,下學期都係zoom, 就休左學(當時係私校),再同佢轉學券的幼稚園,重頭再讀K1.下學升小啦,回頭看真的覺得呢個決定好正確。ASD的小朋友,在語言同社交方面真的明顯有距離,但好在幼稚園階段,學術方面冇咁緊,等佢仲有時間同精力去追,而老師同嬸嬸都比較跟得貼,k2排到到校,雖然有幾個月停左學,但老師話同k1比,真的進步很多。而家佢學術上完全冇問題,記性好好,返到屋企就多啲問佢返學的情況,等佢多啲去表達,focus on 社交同表達,佢而家讀很好開心。呢排成日睇小學,佢都好期待小學的生活。

子爵府

2024年龍年勳章

BKKK 發表於 22-9-14 12:25
好煩好煩,諗到頭都爆埋,有冇人可以分享下意見,重讀K3好定升小一好?謝謝大家

小朋友係10月細B,有自閉 ...

你要問清楚,到校服務有年齡限制,如果重讀但超左年齡係有權唔提供到校服務,因為我有朋友個女同你一樣想法,結果點講都唔比

男爵府

不重讀直升小學)學術基礎未打好,做唔到嘅嘢會有情緒,又要照顧佢個言語同社交,很多野搞,加上佢理解能力 ...

正確選擇

水晶宮

學習條路好漫長, 到大學的時候, 發現原來好多唔同的年齡一齊上堂, 唔需要執著係米浪費一年, 最重要呢一年係繼續學習, 繼續比昨天有進步.

加油媽媽.

大宅

支持你女重讀,我女龍年大B,排位上得年半就上小一,聽講未搞掂去到小一完全搞唔掂,全年得10堂半小時ST, 學校又講過冇得repeat小一二,上到小三真係讀到大家喊。我相信多一年intensive training上小學會好好多。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mukawong 發表於 22-9-15 14:32
你要問清楚,到校服務有年齡限制,如果重讀但超左年齡係有權唔提供到校服務,因為我有朋友個女同你一樣想 ...

當年幼稚園老師同我講都係 I 位只有三年服務, 其實重點都係睇評估報告出嚟嘅結果係最好。
總有離別的時候

大宅

回覆 BKKK 的帖子

你講果啲學習障礙, 同佢學術方面的能力無乜直接關係,...因我囝都有, 社交能力比你小朋友再差啲, 但而家都衰衰哋都算係入到Band 1 中學. 咁多年來無留過級. 當然語文科真係在合格與不合格之間.無辦法, 自閉表達能力差...我個人會覺得可以比佢上小一, 睇吓情況如有需要再比佢在原校留級, 或者轉校重讀小一. 因為升小如果去到間小學唔關愛, 支援不足, 其實你都要試其他學校都係煩.

大宅

mukawong 發表於 22-9-15 14:32
你要問清楚,到校服務有年齡限制,如果重讀但超左年齡係有權唔提供到校服務,因為我有朋友個女同你一樣想 ...

9月之後出生先有多一年到校服務,9月之前出世就冇啦

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 BKKK 的帖子

建議你同小朋友傾下,因為我同你一樣個囡11月尾細B,老師同治療師都覺得俾她重讀K3係比較好,但囡囡好期待升小,好想和同學一起升小,也好努力學習,最後決定俾她升小,依家讀得好開心,言語社交也進步緊,老師都讚她好乖,完全不輸正常的小朋友,最緊要小朋友開心。

daijuju    發表於 22-9-16 17:05

大宅

清 發表於 22-9-16 17:04
回覆 BKKK 的帖子

建議你同小朋友傾下,因為我同你一樣個囡11月尾細B,老師同治療師都覺得俾她重讀K3係比 ...

你小朋友都係自閉普系?

大宅

HiPP勳章(1) Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 BKKK 的帖子

yes, 升小評估言語遲咗一年,社交都差,老師同治療師都建議重讀,但她好想升小,好俾心機學習,報咗ABA訓練進步好多,最後決定俾她升小,依家讀得好開心,覺得比幼稚園進步得快,不過每個小朋友都唔同,要同小朋友傾下。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至