自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

Kittymummy 發表於 22-11-10 20:19
銀行依家托住個估價,比新樓/舊樓出貨。有d野眼看未為真,出年先係戲玉。
...

銀行在托市。

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

加息,系咪唔好買樓住?親戚個仔拍拖幾年想買樓結婚,樓價跌左但息高,都唔知買唔買,買樓系咪至少3成首期?假如層樓3百萬係咪90萬首期上車?過銀行壓測又點計?人工幾多先過到?供20年息3厘嘅話一個月要供幾多錢?唔好意思我未買過樓乜都唔識 但好奇想知,學下嘢

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

hellomiki 發表於 22-11-11 01:49
加息,系咪唔好買樓住?親戚個仔拍拖幾年想買樓結婚,樓價跌左但息高,都唔知買唔買,買樓系咪至少3成首期 ...

利息不及金融風暴吧

買樓唔大貪,本身收入穩定,肯唔駛無謂$,基本上OK既

坊間有晒計算方法,你可以自行輸入

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/%E6%8C%89%E6%8F%AD%E8%A8%88%E7%AE%97-%E6%88%90%E6%95%B8%E4%B8%8A%E9%99%90-%E5%A3%93%E5%8A%9B%E6%B8%AC%E8%A9%A6-%E4%BD%A0%E8%A6%81%E7%9F%A5

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

加息,系咪唔好買樓住?親戚個仔拍拖幾年想買樓結婚,樓價跌左但息高,都唔知買唔買,買樓系咪至少3成首期 ...
地產網有供樓計算機, 你可以自己key in 數字同年份, 息口去睇每月大概供款

侯爵府

究竟高息下買平樓?還是低息下買貴樓?

畀我會選擇前者

首頁

尾頁

跳至