自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

子爵府

Catkooroo 發表於 22-11-11 11:20
自殺會傳染,叫維特效應。
「一些內心痛苦的人,看到別人自殺身亡消息後,就啟發了自殺念頭,效仿了自殺者 ...

之前我都開post 講過依個問題,換來又新聞自由,自殺都係新聞,唔通報喜不報憂咩 個問題係晤排除本身有自殺傾向或精神情緒比較負面嘅人, 依啲新聞可能係催化劑

男爵府

醒目開學勳章

我自己在子女好細時已經借好多相關的書同佢哋做”生死教育”。我唔會話自己做得好唔好,但我覺得子女在校幾個鐘,在屋企十幾個鐘,老師一個對幾十個細路,現代屋企一個媽媽最多對兩、三個孩子,這些咁重要嘅事,點解要由其他人去講比孩子知?

可能中國人比較保守?比較唔鍾意談論生死?世界越來越複雜,從日常生活的新聞、圖書中,早啲教孩子去知道”死亡”,明白自殺係解決唔到問題的,只會令”親者痛、仇者快”,再加上一些宗教背景的故事/鬼故/民間傳說等,中間夾啲道理、夾啲恐嚇(用傳說話自殺者死後更慘等),家長自己長期潛移默化咁教孩子,好過學校間中開一個講座叫孩子~人生要正面、不可以自殺,得到的效果應該更好啩。

不過現在資訊發達,加上疫情,大家情緒都比較容易出問題,所以真係要更加小心留意身邊人的情緒,發生這些事,真係令人好心痛。

侯爵府

C.Humphrey 發表於 22-11-11 12:33
rip
一直躲藏學校無發現,學校好大責任
我女放學要係門口嘟八達通, 我會收到放學離校通知, 吾知呢間學校有冇

大宅

回覆樓主:

EK 好多港同fans

琥珀宮

Catkooroo 發表於 22-11-11 11:20
自殺會傳染,叫維特效應。
「一些內心痛苦的人,看到別人自殺身亡消息後,就啟發了自殺念頭,效仿了自殺者 ...

其實而家電視新聞,好少播自殺新聞。正規傳媒亦唔會大肆報道,就算報也是細小簡短。

反而而家網上資訊發達,好似呢啲forum,第一時間就有人開post ,激發大量討論

翡翠宮

牛年勳章

dyl 發表於 22-11-11 13:01
我女放學要係門口嘟八達通, 我會收到放學離校通知, 吾知呢間學校有冇

港同有用eclass app,但如果有心返學中途偷走實唔會拍卡,但出入口一定有人看守,亦cctv影住吧,當然都可能放學混入人群一齊走睇唔到。

如果真係匿到學校咁耐,即係有保安漏洞。家人做學校高層,如果上上吓堂唔見學生係好大件事,會動員所有人手地毯式搜索,驚學生暈咗失救或做傻事。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

莫失莫忘 發表於 22-11-11 12:23
以前睇過龍應台同佢個大仔合寫既書《親愛的安德列》,佢個仔問過同你仔仔一樣既問題,問長大後不如父母成 ...

我有睇呢本書,可以果時太年輕,無咁深感覺(無留意呢番話)
當子女去到果個階段就會明

翡翠宮

牛年勳章

fayefa 發表於 22-11-11 12:53
之前我都開post 講過依個問題,換來又新聞自由,自殺都係新聞,唔通報喜不報憂咩 個問題係晤排 ...

朋友話外國新聞係報喜不報憂,就係怕自殺效應。我覺得近年香港新聞報學童自殺都低調咗,字眼方面都有修飾用高處墜下。

珍珠宮

造成而家家長同子女都好怕爭執,保佢大

大宅

傷心
希望亡者安息,親人可以平靜

珍珠宮

虎到金來勳章

莫失莫忘 發表於 22-11-11 11:06
小朋友/青少年係點「認識」自殺呢樣野?我家小朋友7歲,以我所知應該完全唔識自殺,可能聽到未聽過。原來幾 ...

我仔小學時德育堂有講哩啲話題

珍珠宮

R IP

珍珠宮

虎到金來勳章

wan_sosin 發表於 22-11-11 12:10

我仔讀小學時個同班同學係級一,我老公本來就識個爸爸, ...

我都聽仔講過,有同學攞唔到90分喊,話驚俾阿媽鬧

poodlema    發表於 22-11-11 14:16

珍珠宮

hkgra 發表於 22-11-11 12:43
回覆 wan_sosin 的帖子

好驚喎, 失手緊會有, 就算個阿爸去考, 我唔信佢次次都第一囉 ...

好彩個同學頂到壓力

子爵府

木土土 發表於 22-11-11 13:10
其實而家電視新聞,好少播自殺新聞。正規傳媒亦唔會大肆報道,就算報也是細小簡短。

反而而家網上資訊發 ...

唔係架,FB啲網上新聞有上,多數籃底粗黑字「(地方)有人高處墮下」,有時一日幾單添

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

RIP
真係要留意小朋友患情緒病
後果可以好嚴重

男爵府

醒目開學勳章

fayefa 發表於 22-11-11 12:53
之前我都開post 講過依個問題,換來又新聞自由,自殺都係新聞,唔通報喜不報憂咩 個問題係晤排 ...

可能我比較奇怪?我什麼類型的新聞,包括:自殺、謀殺、恐怖襲擊、騙案、謀財害命、感情問題、婆媳關係等等,我都會作為教材咁同孩子一齊討論、分享。

人生在世,資訊發達,佢哋成長生活中的世界日日都發生緊嘅事,我同佢哋討論分析,好過佢哋自己一知半解咁去自己諗,世界咁複雜恐佈,早啲有認識好過純如白紙,我照顧唔到佢哋一世,佢哋遲早要自己一個去面對,我覺得早啲知道,有心理準備比較好。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

子爵府

RIP
如果港同生離校要拍卡/啫安心出行,甘先知道學生有否離校,睇CCTV需時

琥珀宮

fayefa 發表於 22-11-11 13:23
唔係架,FB啲網上新聞有上,多數籃底粗黑字「(地方)有人高處墮下」,有時一日幾單添
...

呢啲我唔會當係正規傳媒

首頁
45678...11

尾頁

跳至