自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔係你老,係而家後生果班真係無禮貌,一般早晨,唔該,多謝等語句通通欠奉,其實係家庭教育定學校教育出咗問題?不過呢D我地細個果時都冇刻意被教導先識架喎,所以我都唔明點解會咁

侯爵府

小華子 發表於 22-12-8 06:09
的確係樓主太老土,特登煩住同事問,又去去多謝人,成件事令人尷尬,就係因為一粒糖。
不論後生定老,我office無人會咁刻意去多謝人, ...

同意,同禮貌冇關係,我以前做嘢公司都係咁,除咗擺喺枱面,同事去完旅行會將手信零食擺喺茶水間俾同事攞,咁多部門個個走去多謝唔使做嘢喇,咁刻意走嚟講多謝真係怕咗你,唔請你食到時又話冇禮貌

大宅

檸檬檸檬 發表於 22-12-7 16:25
佢無禮貌。

當年有個人來我公司派利是,派埋我個份,當時佢可能連我係乜水都未知。只係人哋叫佢比幾封佢照 ...

有人同我講派利是最憎人同佢講多謝,佢覺得要回覆祝賀的說話…..

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

好味或者名貴嗰啲我都會問邊個買嘅

男爵府

綠茶新地 發表於 22-12-8 09:38
呢d 人唔係有禮貌,而係公司刷存在感,即係話俾老闆上司知有佢呢個人存在

假如送禮個個人係小薯你估你班 ...

多鬼餘

水晶宮

綠茶新地 發表於 22-12-8 09:38
呢d 人唔係有禮貌,而係公司刷存在感,即係話俾老闆上司知有佢呢個人存在

假如送禮個個人係小薯你估你班 ...

你講中晒!
因為係大老細,佢地先打去同人講多謝,換轉其他小薯送嘅,唔覺佢地有咁做!

大宅

回覆樓主:

真係老了.依家啲年青人.太自我啦.好多都吾識人情世故.坐車.啲扶住拐杖既老人家企係旁邊.都吾會讓座.我真係睇吾過眼

大宅

個後生女唔㩒撈,又唔受教

大宅

Giant 發表於 22-12-7 16:04
公司好多同事都係後生女,發覺我眼中的禮貌,原本佢哋視為老土;原來我真係老喇... 代溝...
例 : 離開座位 ...

真係, d 後生真係有講過, 擺低畀你㗎喇 老奉咁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我公司有個老闆,平時station大陸,好間中至返香港
佢過年會叫祕書派利是,人人有份
雖然唔係咩大封利是,但我會特登行過去講多謝(其實大家唔識佢亦唔會記得我),如果佢忙緊我會send email,呢個我覺得係禮貌
當我老啦,做唔出無反應

珍珠宮

我會問邊個比,身邊同事都會咁做,如是坐附近同事會講句多謝
如果不是坐附近的同事,會在碰面時順便講句多謝

珍珠宮

bonniems 發表於 22-12-8 18:42
真係, d 後生真係有講過, 擺低畀你㗎喇 老奉咁

依家啲人好多歪理,網上d blogger, fb 留言事實真係教壞左呢一代,所以作為父母要灌輸正確觀念比小朋友,唔識做人第日職場不順、婚姻不順又怨天怨地怨政府,又唔諗下自己性格問題

大宅

老翻太太 發表於 22-12-8 19:03
依家啲人好多歪理,網上d blogger, fb 留言事實真係教壞左呢一代,所以作為父母要灌輸正確觀念比小朋友, ...

真係好鬼垃圾

珍珠宮

綠茶新地 發表於 22-12-7 22:32
絕對同意,90 代真係無咩家教,我工作關係會穿梭不同back office , 有時朝早係lift /pantry 見到都算識既 ...

你呢個case分分鐘仲有人怪你唔通氣,歪理地稱迫人回應你打招呼會增加對方精神壓力,無考慮過社恐嘅人嘅感受

珍珠宮

加菲貓3 發表於 22-12-7 16:13
我又覺得有一半對,用哩個方法請人食,就係唔想有咁多交集,我係哩類人。 ...

Same feeling! 請嗰個本身想低調,我就唔會花時間查明邊個送。

珍珠宮

大臭臭 發表於 22-12-8 02:06
咁無禮貌,以後有嘢都無謂益佢班細路女

所以世事係會一環扣一環,有因有果,如果同事A(有禮貌)vs 同事B(無禮貌),我哋有好嘢都會益同事A先,在上司面前亦會讚A多啲,而同事B當然可以繼續佢嘅性格,唔需要please任何人,但心裡要明白自己問題出在那裏
,無得怨人

男爵府

老翻太太 發表於 22-12-8 19:03
依家啲人好多歪理,網上d blogger, fb 留言事實真係教壞左呢一代,所以作為父母要灌輸正確觀念比小朋友, ...

會呀! 由其關於讓座俾人既帖我真係無言,大把後生既留言咩自己都俾左錢,有坐的權益點解要讓坐什麼什麼,其實讓座發自內心,覺得人地有需要坐過自己咪讓俾人囉! 我細個媽媽都係咁讓座俾人,所以我們呢代家長們有d 身教做得唔好先攪成咁

男爵府

老翻太太 發表於 22-12-8 19:08
你呢個case分分鐘仲有人怪你唔通氣,歪理地稱迫人回應你打招呼會增加對方精神壓力,無考慮過社恐嘅人嘅感 ...

今日奇蹟事發生左,我係pantry 洗緊杯隔離有個隔離部門同事同我講早晨,我諗佢都係呢度BK 的JM

伯爵府

回覆樓主:

由一開始,見唔到人就咁放低粒朱古力,連紙仔都唔寫張嗰個人就更本做錯晒,無嚟尊重!

緊係要問吓隔離左右,邊個咁冇禮貌就咁放低粒朱古力,然後去教訓佢一餐啦!仲話講多謝?

請嘢人食,一定要比啲誠意,當住人面前,雙手遞上。

你唔怪放低粒朱古力嘅人唔尊重你,而去話答你問題嗰位同事無禮貌,咁樣咪叫老土囉!

大宅

一粒放喺我枱面的朱古力,我都唔會去考究係邊一個請,最多咪問吓隔離左右就算。
放低嗰個應該唔會為咗你句多謝,如果人家想你知會親手交畀你/或者寫低囉!

首頁

尾頁

跳至