自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

shop_baby 發表於 22-12-13 01:06
我識幾個,其中兩個比首期,十年前一個full pay買左層1千萬既樓送比個女結婚,呢幾單我係識個男,三個唔同 ...

係呀,多左外父出錢又出力。
男既只出「種」

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pauline_c 發表於 22-12-13 15:55
雖然阿仔身無長物,我都有提佢,結婚影響大半生生活(唔止金錢),要非常謹慎。唔同拍拖,開心就得。我唔 ...

一講到錢就會要男人比曬,否則就會被人話無承擔,要老婆捱,但講其他就會話男女平等,其實邊有平等丫。

年青人公一份婆一份,一齊努力儲蓄建立個家冇問題,最怕係果啲拜金女,開口就要男人有樓有錢,自己又懶又唔想付出,成日想揾男人養,娶到呢啲真係喊三聲。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

對眼好恐怖

翡翠宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-12-13 15:49
無答應過,不過老婆唔肯返工呢?

對於我黎講,談婚論嫁一定是經過互相了解的過程,對方脾性同對婚姻期望應該有一定認識,婚前知道對方不肯返工,自己又無能力一人支撐大局,係咪真係要結婚?

婚後突然間話唔肯返工,男、女都有,未必一定係老婆唔想做,我反而識兩、三pair係婚後老公被裁員後不想重新黎過,堅持搵唔到以前同等待遇和職位的工就寧願唔做,最後他們都是離婚收場。

日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 22-12-13 18:11
對於我黎講,談婚論嫁一定是經過互相了解的過程,對方脾性同對婚姻期望應該有一定認識,婚前知道對方不肯 ...

我見到嘅係老婆由頭到尾都等人養,成家經常為錢嘈,仲未離婚。其實影響嘅唔止呢一家幾口,影響埋周圍嘅屋企人

水晶宮

mother904 發表於 22-12-13 18:11
對於我黎講,談婚論嫁一定是經過互相了解的過程,對方脾性同對婚姻期望應該有一定認識,婚前知道對方不肯 ...

作為家庭一份子,男又好,女又好,都應該喺能力之內努力養家,特別係有仔女。

翡翠宮

畀面勳章

pauline_c 發表於 22-12-13 18:22
作為家庭一份子,男又好,女又好,都應該喺能力之內努力養家,特別係有仔女。
...

是的,所以揀另一半要謹慎,真係要互相了解,覺得大家適合先好行下一步,否則不但誤了自己,如果有小朋友,更是誤了下一代。
日日是好日

大宅

esmehouse 發表於 22-12-13 09:11
Candy 我都

Candy對眼好似狐狸眼

水晶宮

cibewong 發表於 22-12-12 23:12
唔知而家佢仲有冇同個飛機師拍拖呢

別墅

諗起面具對眼睛

子爵府

esmehouse 發表於 22-12-12 22:24
娶咗依啲女仔真係死得,有左要男朋友老豆轉層樓個名才肯結婚,我估現實都有唔少呢啲女仔 ...

我諗應該有唔少女仔係咁
好怕見到簡,嗰樣好膠

侯爵府

其實個男嘅(戲中果個)都好有問題,唔識拒絕,層樓咁耐前買,冇佢地2姊弟嘅名好正常啦,咪講一句冇,阿爸都仲係度,講咩分身家,開頭以為佢想搬埋入去住,咁都ok嘅,原來係想逼個老豆走,咁真係好衰啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

lingw. 發表於 22-12-12 23:00
我識現實有女家父母貼埋首期,驚個囡嫁唔出

最多係公一份婆一份,咁樣合理

女家父母同你講驚佢自己個女嫁唔出?

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

peony_so_hk 發表於 22-12-13 11:41
即係為咗層樓而嫁,唔係為咗愛一個人

對!7~8年前嘅事,本來女仔同男友分手,男嘅想cool煲,問個女仔點先可以同個男仔喺番埋一齊,女仔話將男友父母層樓轉女仔個名,就可以喺番埋一齊。男仔好鍾意個女仔,叫父母轉層樓個名俾個女仔就結婚,我有去飲佢哋個餐!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Ryanma 發表於 22-12-13 21:26
對!7~8年前嘅事,本來女仔同男友分手,男嘅想cool煲,問個女仔點先可以同個男仔喺番埋一齊,女仔話將男 ...
咁黐線,即係個女仔係嫁俾層樓而唔係嫁俾個男仔
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

pauline_c 發表於 22-12-13 18:20
我見到嘅係老婆由頭到尾都等人養,成家經常為錢嘈,仲未離婚。其實影響嘅唔止呢一家幾口,影響埋周圍嘅屋 ...
其實好多女仔都一心諗住等人養
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

esmehouse 發表於 22-12-13 21:34
其實好多女仔都一心諗住等人養

我成長中遇到嘅女仔都唔係咁諗,遇到咁諗嘅都係國內長大,我以為係文化差異,真係唔知好多土生土長港女係咁諗。
演藝圈八卦見唔少女演員釣金龜就有。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

簡嗰樣好膠,好驚嚇
一定層樓有名先嫁

男爵府

簡整到成個吹氣公仔咁,我都好驚睇佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

ahmi 發表於 22-12-13 23:56
簡整到成個吹氣公仔咁,我都好驚睇佢。

吹氣公仔一定好過佢

esmehouse    發表於 22-12-14 08:45

首頁

尾頁

跳至