自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

伯爵府

肥仔爹哋 發表於 23-2-18 22:56
可以設定交易變動提示,當有交易就好像短息咁彈出來通知

thx
正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

ry 發表於 23-2-18 16:10
jm 你係咪會去廣州實名?
如果係嘅, 你返嚟可唔可話俾我知你嘅路線/行程
...
我大約睇咗行程啦,上深圳羅湖過,坐和諧號去廣州東,之後坐地鐵去天河站中移動指定分店做實名,用一日漫遊睇到高德地圖應該唔難搵。依個行程比直通巴士時間有彈性。之後有時間會去三間銀行搞更新同約朋友食飯,估計唔會有時間去玩。

大宅

9157 發表於 23-2-19 00:42
我大約睇咗行程啦,上深圳羅湖過,坐和諧號去廣州東,之後坐地鐵去天河站中移動指定分店做實名,用一日漫遊 ...

買從化卡的話,記得順手做埋
1. 叫職員幫你開通香港漫遊,穩陣計張sim 卡插入手機發短訊KTHK 去10086 開啓一次漫遊
2. 下載无优行, 手機插入sim 卡後綁定你張從化卡號碼同響內地開啓托管, 之後返香港就可以用无优行免費收sms 同接聽電話,另外又可以每日簽到儲分換通話分鐘
3. 下載中移動個 app 每日去簽到儲免費流量

伯爵府

dotwoo 發表於 23-2-19 01:24
1. 叫職員幫你開通香港漫遊,穩陣計張sim 卡插入手機發短訊KTHK 去10086 開啓 ...

多謝提醒啊

珍珠宮

1. 叫職員幫你開通香港漫遊,穩陣計張sim 卡插入手機發短訊KTHK 去10086 開啓 ...

第2項是什麼作用?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

no.2係咪唔可以喺香港整?
放下自在

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

lyh80115 發表於 23-2-16 22:57
唔會啦,多銀行戶口無乜意義,我而家都多咗用雲閃付,唔洗用銀行戶口啲錢。
...

我想問問,內地食店或坐車,可以用云閃付嗎? (只綁了香港發出的銀聯卡)

大宅

sochui 發表於 23-2-19 08:59
第2項是什麼作用?

第2 係可以當你離開中國內地後的情況下電話卡唔插入手機都可以免費收到sms同接聽電話 ,即係好似香港HKT 果個 King 傾一樣

珍珠宮

dotwoo 發表於 23-2-19 10:29
第2 係可以當你離開中國內地後的情況下電話卡唔插入手機都可以免費收到sms同接聽電話 ,即係好似香港HKT ...

電話卡不插入手機,怎接聽電話,飛線至香港電話卡?收費?

大宅

cattz288 發表於 23-2-19 09:07
no.2係咪唔可以喺香港整?

我以前開通係坐東鐵去落馬洲收到內地中移動個網至開通到, 宜家唔知香港得唔得, 你可以試下
attach1/tmp/phpRzGmv6
attach2/tmp/phpa77Ln0
attach3/tmp/phprtAegU
attach4/tmp/phpy3lK8N
attach5/tmp/phptOtl1H
attach6/tmp/phpw6l2TB

大宅

sochui 發表於 23-2-19 10:36
電話卡不插入手機,怎接聽電話,飛線至香港電話卡?收費?

用app 接電話 即係好似你用微信 WhatsApp 接聽電話一樣,唔駛做任何飛線,聽電話係免費唔駛錢,打電話可以買plan 或者每日入app 簽到儲分換打電話通話分鐘

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

dotwoo 發表於 23-2-19 10:40
我以前開通係坐東鐵去落馬洲收到內地中移動個網至開通到, 宜家唔知香港得唔得, 你可以試下

謝謝,再試下
放下自在

大宅

funbabyhk 發表於 23-2-19 09:11
我想問問,內地食店或坐車,可以用云閃付嗎? (只綁了香港發出的銀聯卡)

...

食店的話小店未必用到,坐深圳地鐵可以直接怕銀聯入閘,前提你張銀聯要支持拍卡付款,我有張恒生就唔得
仲有其他方法你可以睇下文,呢排好多討論

珍珠宮

dotwoo 發表於 23-2-19 10:43
用app 接電話 即係好似你用微信 WhatsApp 接聽電話一樣,唔駛做任何飛線,聽電話係免費唔駛錢,打電話可以 ...

即是有電話打入從化卡,按這App可接聽來電而不用扣話費?世界任何地方只要可以有wifi或本地流動電話網絡就可以使用?

大宅

sochui 發表於 23-2-19 10:55
即是有電話打入從化卡,按這App可接聽來電而不用扣話費?世界任何地方只要可以有wifi或本地流動電話網絡就 ...

全中

翡翠宮

funbabyhk 發表於 23-2-19 09:11

...

雲閃付「出行」功能,有好多城市地鐵/公交乘車碼、網約車、單車等功能。

不過雲閃香港賬戶嘅深圳乘車碼有問題,我用大陸手機+大陸卡賬戶先開到。改用深圳通app用到雲閃付,但要先用大陸銀行戶口+大陸手機號實名,除非好早期註冊可能唔洗。

食肆方面,見櫃枱掃碼機都有雲閃標誌,但有啲小店只有微信、支付寶標貼可能唔得;
微信點餐付款有雲閃付揀,但都要開通微信大陸錢包先;
食店apps如KFC、瑞幸、美團都用到雲閃付,但好多apps要用大陸手機號註冊。
attach0/tmp/phpgyYpxk
attach1/tmp/phpbolUaN

珍珠宮

dotwoo 發表於 23-2-19 11:15
全中

可能耍在大陸網絡下才能注册
attach0/tmp/phpcsoVWv

象牙宮

sochui 發表於 23-2-19 11:21
可能耍在大陸網絡下才能注册

我都試過,可能要熄埋wifi,開漫遊
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 23-2-19 11:27
我都試過,可能要熄埋wifi,開漫遊

開漫遊就不好,因不知怎收費,下次上大陸試注册

象牙宮

sochui 發表於 23-2-19 11:28
開漫遊就不好,因不知怎收費,下次上大陸試注册

我都係咁諗
放下自在

首頁
45678...17

尾頁

跳至