自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kiki523 發表於 23-3-7 10:48
關咩事呀
全香港啲老師都hea
唔喺何來有補習天皇呀

其實唔少名校生高中搵補習天皇,主要係拿notes和提點下答題技巧,你估咁得閒補咁多科同成日去上堂

其實傳統名校課程安排,學校notes都好正。就算有啲老師比較hea, 學生唔hea的話,都問題不大。學生已識得自己備課,搵參考資料、同學間互相學習嘅機會亦多咗…….

子爵府

哈比族 發表於 23-3-6 16:04
田徑場上金銀銅得三人,但線道就有八條,點解另外五個人都會去參加?

學樂器的目的,只是想做音樂家?

因為另外5個都想拎金銀銅囉拎唔到咋嘛

男爵府

名唔名校唔知,但b123 d卷題目好大分別,例如一間b2 學校中二中史考試不需填充,只讀幾版notes上的人名matching,和背-兩條長答只得兩三句,但都可以大半班failed. 另一些b1 schools就80頁書起跳,-大堆填充長答,但考8x都只係級頭3x /4x左右。b3就著重德育,我見有個b3 中二科科唔合格(已經卷很易),平均分廿幾都考級頭廿幾,佢話考全級尾那個平均分三分。所以程度唔同學校其實係有分別的

大宅

鴨鴨比 發表於 23-3-6 16:10
訓練
如果日日都練兩個鐘以上琴,一定好專心,同時用左右手可以訓練左右腦

我個高中仔問我點解要學琴,我都話上台自彈自唱好型仔,到時啲女會自己擁埋你唔使去溝

大宅

jincaiyan 發表於 23-3-6 22:57
阿女讀緊唔係名校 屬於Band1 女校

學校資源豐富,老師都幾比心機

係喎,我仔都係讀B1,成班同學都好粗口

珍珠宮

myfaye 發表於 23-3-6 15:51
花咁多$學樂器其實有咩用? 有幾多個會做音樂家?

學樂器唔係為了做音樂家,樂器的音律既陶冶性情,同時對學習本身亦有正面幫助。有好多研究做過,學習樂器可以刺激記憶力、鍛鍊抽象邏輯思維。大部份名校、國際學校都有自己的choir、orchestra,學生必須修讀幾年音樂課程。
音樂和運動嘅成績,對申請外國大學有一定影響,所以學校和家長都會花時間和金錢培養小朋友呢方面興趣愛好。

男爵府

名校有個氛圍,學生家境好D,就算吾係有錢,起碼父母有心裁培,重視教育。

名校當然有學生講粗口,上堂訓覺,亦有校園欺凌,但同樣既問題,响其他學校只會更嚴重。

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

bbc2018 發表於 23-3-6 18:54
阿囡間傳統名校,中一已經唔使英文默書,吔學生自己會搞掂

至於你所講嘅part of speech, 係臨考 ...

邊間

大宅

哈比族 發表於 23-3-6 16:04
田徑場上金銀銅得三人,但線道就有八條,點解另外五個人都會去參加?

學樂器的目的,只是想做音樂家?

或者係咁解釋:

唔明點解咁多人讀書,有幾多個做到狀元?

大宅

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 23-3-7 11:37
其實所謂名校都有好多種,大家心中嘅名校又唔同

男爵府

名校家長多數背景比較好 放學後會比資源補習興趣 唔會放養
但背景好唔一定富貴 青春期前要幫手導向佢哋交友 有基層教養得好好 佢哋唔會為搵食大嗌無時間 有時間你眼望我眼都無用 懶落心機教

珍珠宮

coconuts88 發表於 23-3-7 22:31
我個高中仔問我點解要學琴,我都話上台自彈自唱好型仔,到時啲女會自己擁埋你唔使去溝
...

叫埋佢拉埋弦樂器仲型
預埋結婚要才藝表演

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實無論讀咩學校都係要俾心機用功,名校同非名校都有Hea老師同用心教學嘅老師。以我作為用家即係舊生,同家長嘅身份,我覺得名校同其他學校最大嘅分別,就係我哋對學校嘅歸屬感同埋學生之間嘅bonding同Networking。

子爵府

pauline_c 發表於 23-3-7 11:37
其實所謂名校都有好多種,大家心中嘅名校又唔同

同意,名校係咪講緊聖喇扙呢幾間?我以前讀一間地區性算幾出名既學校,其實師資朋輩好一般

男爵府

家庭背景好先入到名校

子爵府

ayalick 發表於 23-3-7 23:08
或者係咁解釋:

唔明點解咁多人讀書,有幾多個做到狀元?
唔讀書升唔到班, 做唔到狀元都可以考到大學做專業人士。
有D學校音樂體育唔計名次

公爵府

好媽媽勳章

Lovelybbs 發表於 23-3-7 23:43
同意,名校係咪講緊聖喇扙呢幾間?我以前讀一間地區性算幾出名既學校,其實師資朋輩好一般
...

一定啦,我同你一樣,以前讀地區名校,但係出到去就無人識果隻,我都覺得師資朋輩好一般。我自己有fd 讀聖喇拔果幾間,真係完全唔同level囉,佢哋英文真係好勁好流利

大宅

黑白豬 發表於 23-3-8 18:51
一定啦,我同你一樣,以前讀地區名校,但係出到去就無人識果隻,我都覺得師資朋輩好一般。我自己有fd 讀聖 ...

都同意,真係神校只有聖保罗,喇及拔。其他只叫地区band 1 地区名校。不过人哋英文点解好,是因为环境全英文,你屋企会否只睇及聽英文台,睇书報是否只睇英文,大家沟通是否只用英文。如果band 3学生都是家庭及学校是這背景,英文其实一样勁。

大宅

名校收嘅學生唔同!

首頁

尾頁

跳至