自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

CYT0408 發表於 23-3-7 08:10
嗯,band3唔一定校風差,
但有次行過 vtc
感覺自己當年學校門口

係,我屋企附近有間青年學院,有時坐車經過都見到有學生喺學校門口食煙,同埋d學生個個鬼唔馬六,頭髮七彩色

伯爵府

回覆 心語 的帖子

如果中,英文都掌握唔到,不如學中廚啦。2024九運旺飲食業,行足廿年運,唔怕無工開
https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/ht112818-certificate-in-chinese-cuisine-qf-level-2/

伯爵府

hellomiki 發表於 23-3-6 22:48
謝指教
如果dse無5條2,ive收嗎?

要先讀基礎文憑一年.合格等於DSE 5 科2,合資格上高級文憑。兩年後GPA 成績夠可駁上本地或海外大學。如果學廚或酒店,完成中六就算無五條二2都可入讀diploma

https://www.vtc.edu.hk/admission/tc/programme/s6/diploma/

伯爵府

mln 發表於 23-3-6 22:26
VTC 係低級啲,IVE就比佢好少少。通常去見工或者填表格時,有大學,大專,中專的分別。

VTC 就係中專,IV ...

VTC - Vocational Training Council 係政府資助既教育機構, IVE係佢成員之一

https://www.vtc.edu.hk/tc/home/member-institutions.html

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

fasola 發表於 23-3-6 23:05
見過青年學院好雜, 唔覺得好過band 3 中學
啲學生都係類似咁樣趕出校
個個都好細, 去到都係玩 ...

我都覺得係,學校最少都有校規先吖

男爵府

回覆樓主:

係,校風應該麻麻。
上星期五嘅事,我仔學校去葵芳果間參觀,佢哋著住校服。
去到直接係老師面前俾學生粗口問候,大意係你哋學校個個直接上大學喇,仲嚟參咩觀呀!

珍珠宮

fasola 發表於 23-3-7 00:33
vtc = 職業訓練局, 有分唔同學歷入學
青年學院俾中三到中五去讀.
多數都係唔知自己想點, 至俾父母送去.

謝分享,我以為vtc=青年學院

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-3-7 11:45
要先讀基礎文憑一年.合格等於DSE 5 科2,合資格上高級文憑。兩年後GPA 成績夠可駁上本地或海外大學。如果學 ...

我個讀書很差,將來考dse未必有5條2,如果去讀一年vtc基礎文憑(感覺似重讀中六)上面有jm講中英數是旦一科唔合格都要重考,唉,我都唔知佢讀唔讀到基礎文憑 又驚佢學壞

珍珠宮

monsterparentss 發表於 23-3-7 13:38
係,校風應該麻麻。
去到直接係老師面前俾學生粗口 ...

vtc?

男爵府

hellomiki 發表於 23-3-7 13:57
vtc?

應該係Youth college

伯爵府

回覆樓主:

其實老師也講得對,DSE唔會有奇蹟,冇謂嘥呢2年時間仲冷散多2年
不如學下手藝
未知自己興趣情願趁呢2年試下
剪髮,煮嘢,招待,維修
用呢2年揾好過

子爵府

monsterparentss 發表於 23-3-7 13:38
係,校風應該麻麻。
去到直接係老師面前俾學生粗口 ...

你話青年學院有校服著?

男爵府

Crystalivy 發表於 23-3-7 14:19
你話青年學院有校服著?

sorry, 我講得唔清楚。係我仔著住校服去參觀,俾Youth college 啲學生見到佢學校係邊間,所以咁講。

子爵府

我個讀書很差,將來考dse未必有5條2,如果去讀一年vtc基礎文憑(感覺似重讀中六)上面有jm講中英數是旦一 ...

你小朋友考mock成績如何?我仔中文唔合格

子爵府

monsterparentss 發表於 23-3-7 14:22
sorry, 我講得唔清楚。係我仔著住校服去參觀,俾Youth college 啲學生見到佢學校係邊間,所以咁講。
...

唔使sorry大家傾下計,我仔今年dse考生所以而家上黎睇下,估計佢冇五科2應該讀基礎文憑

子爵府

如果係我, 我可能會揀比佢讀埋DSE先... 點都叫做中學畢業
返返轉頭讀其他工科學手藝都無問題
兩年時間, 我覺對男仔黎講唔係問題.

珍珠宮

Crystalivy 發表於 23-3-7 14:23
你小朋友考mock成績如何?我仔中文唔合格

除了英文,其他科都唔掂

伯爵府

我個讀書很差,將來考dse未必有5條2,如果去讀一年vtc基礎文憑(感覺似重讀中六)上面有jm講中英數是旦一 ...

所以如果揸筆唔得,揸鑊鏟都有出路咖.黃亞保都係中華廚藝學院出嚟咖仲有佢地

https://youtu.be/JdRNApo2mXo

https://youtu.be/pGRbOkYPRv0

伯爵府

monsterparentss 發表於 23-3-7 14:22
...

入得青年學院果D初期多數係無心向學咖啦。青年學院既目標就係有教無類,希望救得一個得一個。唔少青年係搵到自己興趣同方向之後至識努力向目標進發,創一番成就。如果免強留係傳統學制,好多都放棄自己。

睇吓佢既分享

https://youtu.be/xx3hGfHAEb4

複式洋房

2023年兔年勳章

其實IVE都OK嘅,讀啲技術課程起碼都有一技旁身

首頁
45678...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊