自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

讀到書某程度係天生,專注力及自律嘅特質唔會係人人有,希望家長會耐心發掘子女唔同嘅天資。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

s0650993 發表於 23-3-9 20:06
係,主要家長方面。有同事話要俾開心童年小朋友,幼稚園讀happy school,唔要催谷,認為天生我材必有用。

...

呢樣真。唔同level幼稚園真係好大分別。

侯爵府

2024年龍年勳章

靚靚太 發表於 23-3-10 09:45
英國就算係同一班同學, 都有自己所屬LEVEL既學習課程和卷, 唔會同其他人比較, 真正既因材施教, 唔係香港咁 ...

公爵府

好媽媽勳章

BK2002 發表於 23-3-10 09:38
以我所知, B2同B1係兩個唔同組別, 大抽獎可以越級派位?

我有親戚個仔係band 3(唔知係AB定C),佢真係好彩抽到間2A,但係最後都係讀唔掂,DSE炒咗

大宅

penpenvivi 發表於 23-3-10 12:43
讀到書某程度係天生,專注力及自律嘅特質唔會係人人有,希望家長會耐心發掘子女唔同嘅天資。
...

好多家長幼稚園已好興趣班排到滿滿,仲誇張到要上門私補。以為咁樣小朋友會叻d,贏在起跑線。
太攰太多嘅資訊對咁細年紀係咪真係好呢?專注力同自律係學習之路最必須,但觀察到跑補習班嘅小朋友少有,唔知係咪太攰。

反觀另一類小朋友,從小家長肯陪伴閱讀,多去郊外玩,有時間放空嗰啲,專注力又幾好,唔需要補習都名列前茅。

子爵府

回覆樓主:

唔算冇得揀,問題係你想揀間輕鬆少少既一條龍直資學校,都要人地肯揀你,依家間間直資都起碼千幾人申請,競爭好大
如果讀津校要呈分,好難冇壓力

伯爵府

育兒性格勳章

無話可說 發表於 23-3-10 10:19
一般市民可以點?香港社會係現實,睇學歴睇分數,第時大左先有好工好收入
...

你講出重點來,
就算点話個教育制度唔好,
為咗保持香港嘅競爭力或者個人競爭力,
無論係制度或者思想都幾難改變。

水晶宮

s0650993 發表於 23-3-9 20:06
係,主要家長方面。有同事話要俾開心童年小朋友,幼稚園讀happy school,唔要催谷,認為天生我材必有用。

...

就算同一小學,都分高低。
到中學直頭唔同banding.
band 2真係繼續happy
band 1嘅真係繼續增強自己level
study environment 都好大影響

子爵府

Onlok 發表於 23-3-10 13:20
就算同一小學,都分高低。
到中學直頭唔同banding.

我識嘅happy style家長,好多都係唔想自己辛苦。其實好多派位好嘅小學,都expect家長要投入跟功課跟溫習。所以要happy 就唔好諗派位,要諗派位嗰啲就點都要或多或少催谷下,唔好以為交咗俾學校就得。

唔可以兩者兼得。

子爵府

阿玥兒 發表於 23-3-10 11:10
根本就係 依家行業選擇愈來愈小
但人均學歷愈來愈高
新一代基本都係大專畢業

所以有好多人
明知自己子女資質唔得都要夾硬谷
結果谷到精神病

依家多左年青精神病患者都係現實迫成

子爵府

豬嘜仔 發表於 23-3-10 12:42
就係呢個風氣令小朋友窒息

YES, 但家長覺得小朋友習慣左就無野, 呢樣先係問題, 明明咁樣係唔好, 點解要慣左佢就覺得無野, 而唔係去轉變佢

象牙宮

vincielau 發表於 23-3-10 13:13
你講出重點來,
就算点話個教育制度唔好,
為咗保持香港嘅競爭力或者個人競爭力,

係,政府工大部份都要5科合格啦…私人市場更高學歴要求!所以唔緊張分數係香港係唔成立!外國讀唔成書同可以做農場, 香港無可能

水晶宮

s0650993 發表於 23-3-10 13:29
我識嘅happy style家長,好多都係唔想自己辛苦。其實好多派位好嘅小學,都expect家長要投入跟功課跟溫習。 ...

well said
希望成日話香港教育迫返學生嘅人,自己都諗一諗咩叫no pay no gain.

子爵府

無話可說 發表於 23-3-10 13:33
係,政府工大部份都要5科合格啦…私人市場更高學歴要求!所以唔緊張分數係香港係唔成立!外國讀唔成書同可 ...

YES, 外國讀書唔叻都唔會好似香港影響咁大, 個社會條路唔係剩係得讀書,香港一定要讀到書先搵到份買得起樓既工咁, 揀科搵工剩係睇個行業搵唔搵到錢

水晶宮

豬嘜仔 發表於 23-3-10 13:03
好多家長幼稚園已好興趣班排到滿滿,仲誇張到要上門私補。以為咁樣小朋友會叻d,贏在起跑線。
太攰太多嘅 ...

我係後者 考試我會迫個女溫書,但平日我由得佢,只係打機限制時間(壞眼嘛),電視我由得佢睇,佢成日做d無聊野,剪下紙畫下畫砌lego... 我成日同佢講,攪唔掂成績就用玩嘅時間溫習,唔拖拖拉拉,咪多d時間玩!
成績暫時前10名,不過女仲係初小,到中學唔知會點,到時先算!

子爵府

無話可說 發表於 23-3-10 13:33
係,政府工大部份都要5科合格啦…私人市場更高學歴要求!所以唔緊張分數係香港係唔成立!外國讀唔成書同可 ...

所以咪有好多青年因為資質差
明知讀唔到都要夾硬谷,結果搞到痴左線

水晶宮

s0650993 發表於 23-3-10 13:29
我識嘅happy style家長,好多都係唔想自己辛苦。其實好多派位好嘅小學,都expect家長要投入跟功課跟溫習。 ...

所以直資私校我唔會揀,我就係唔想辛苦嘅家長!
我唔會羨慕人地個女成又好績琴棋書畫樣樣精,家長真係付出好多的

子爵府

靚靚太 發表於 23-3-10 13:39
YES, 外國讀書唔叻都唔會好似香港影響咁大, 個社會條路唔係剩係得讀書,香港一定要讀到書先搵到份買得起樓 ...

香港地普遍睇唔起
勤力做野但收入唔高既人
甚至子女都係咁

子爵府

nancy29 發表於 23-3-10 11:03
主要係家長心態,明明小朋友係b2資質,你要求佢有b1成績就會谷,小朋友就有壓力,如果小朋友到嗰個資質,只 ...

好少家長接受到子女資質差

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Onlok 發表於 23-3-10 13:38
well said
希望成日話香港教育迫返學生嘅人,自己都諗一諗咩叫no pay no gain.
...

多鬼餘,邊個迫佢,絕對有自由躺平㗎wor
不過同時又擔心自己仔女讀書不成之嘛
唔想認自己迫仔女,咪賴制度迫人囉

首頁
45678...12

尾頁

跳至