自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

平既我都會掉,貴既就收埋佢(話還返比人,送比其他人之類)佢地轉過頭就唔記得個玩具
講開爭玩具,我2個有部一模一樣的巴士仔,入電會閃燈會發聲。亞哥既發現細佬果部好似大聲d(我就唔覺有分別),就設計換細佬果部比自己,換唔到就爭,跟住又嘈一輪,最後我都係收起哂2部,大家一齊冇得玩。

男爵府

減齡達人勳章

skyyyjun 發表於 23-3-24 08:50
你留言最啱聽,好多父母都覺得大讓細係理所當然,就係因為呢啲想法會令到好多小朋友覺得父母偏心或者唔公 ...

多謝你。
因為自己經歷過,所以聽到同事叫大讓細我都會埋去俾意見!
另外做到令小朋友自覺被偏心,對兄弟相處都真係有幫助(起碼我身上係)。
女麻女麻係錫我多d, 而我細個明明好憎細佬,但每次女麻女麻買零食/俾零用錢,同我講淨係我有細佬無,唔好同佢講,我又會於心不忍同細佬分享!

珍珠宮

fong2005 發表於 23-3-23 22:03
因為媽媽放細房先
大覺得媽媽要大讓細
我唔服

無錯,所以我覺得大ge有道理
一齊玩ge就放係媽咪房到
有時要尊重大果個意見
雖然輪流放都得,但有時都要尊重大ge做法
如果唔係,大果個會覺得好偏心
點解細ge話放佢房到先就得,我話放媽咪房一齊玩就唔得?
你點解淨係同大果個講道理,唔同細果個講道理?

男爵府

ivycwl 發表於 23-3-23 21:48
有人送了一個玩具比兩個玩。

當我回到家,件玩具係細既房。

收起件玩具,兩個攞到共識就放返出黎,攞唔到,一直唔放,當然最好有個好人同佢哋解釋一下同畀啲意見。火頭火勢,我唔會處理件事住

無聊閒在家

子爵府

我覺得系細的不對,細的一開始就諗住獨佔件玩具,阿哥講得冇錯,可以放你房,或者客廳,你最後掉左佢吾會令他們反思,反而會令阿哥認為做成呢一切都系因為細佬,你咁做會令兩兄弟的關係更差。細老吾系扮嘢,5歲人仔點會扮無野,佢系覺得成功搶左阿哥個份,雖然佢都冇得玩,但佢都系成功左。其實你應該支持阿哥,同細佬講玩具系兩份玩,應該放你房先公平,你比到足夠尊重大哥,大哥自然會更錫細佬。

子爵府

2024年龍年勳章

要爭就兩個都無得玩

伯爵府

回覆樓主:

我會先同佢地講,輪住或一齊
講明,再爭的話會掉左去
以前係依然繼續爭
我就真的扔
扔得幾次知奶嘢
佢哋冇再爭

侯爵府

唔使參與太多, 俾佢哋知爭的結果係冇得玩, 個過程等兩兄弟自己私下拆掂佢。屋企細個五件, 好少爭嘢玩俾阿媽知, 阿媽一知大家都冇得玩, 佢唔會點勞氣, 只係好嚴厲的一個眼神"攞嚟", 你哋嘈交兩個都冇得玩, 自己傾好唔嘈一齊玩先問我攞返, 再嘈會將個玩具送俾人, 問題係佢講得出做得到。好多家長鬧嗰吓講到好狠, 轉頭唔記得, 小朋友唔覺得有後果, 我阿媽言出必行, 所以我哋都唔敢亂嚟

伯爵府

j2j2 發表於 23-3-23 23:46
樓主,你覺得件事係小事,8歲的眼中唔係咁諗,如果佢識諗就唔係8歲啦。

8歲同5歲唔係差好遠,唔會自願大讓 ...

"大讓細" 呢個邏輯真係害咗唔少小朋友, 其實互相尊重先至係大人最應該教小朋友嘅道理

伯爵府

mcs74 發表於 23-3-24 09:17
無錯,所以我覺得大ge有道理
一齊玩ge就放係媽咪房到
有時要尊重大果個意見

其實我都覺得大嘅小朋友反而有道理

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

首先,一件事最後一拍兩散大家無得玩絕對系反面教材。屋企以外地方自己控制唔到,起碼自己屋企要有愛有公平,絕對唔應該慣性大讓細,除非大既自己主動讓細。講道理同公平起見,我會放公家地方,不患寡,患不公。

珍珠宮

2024年龍年勳章

大仔想你主持公道, 負責看守件玩具~
我會聽佢意見, 一人輪住玩一日, 玩完交番比你收好, 咁可以避免有人唔肯交還或偷偷走去玩

珍珠宮

我會選擇"收起件玩具", 其實最後都係兩個都無得玩,但唔會當佢地面掉落垃圾桶,因為咁做只會激起佢地更大嘅情緒,令兩兄弟更仇視,仲有機會令有一方,我無得玩你都唔使指意有得玩。

等待佢地情緒平服左先再講道理。

珍珠宮

ivycwl 發表於 23-3-23 21:58
係一個毛公仔,其實冇嘢玩。
只係擺係度。

大人同細路嘅想法又點會一樣,同樣在大人看來嘅金鏈/勞力士/名牌包包,細路仔都唔會鐘意

佢地爭嘅,唔係個公仔,而係媽咪嘅重視同認同,係啖氣呀!所以要處理嘅唔係個公仔,而係佢地嘅情緒。 有緊情緒嘅時候講道理唔會有人聽到(自己作為大人都係啦!係咪)), 過一陣得佢地平伏左再講道理會較好。

大宅

公平真係一個大學問嚟

珍珠宮

玩係為左開心,規矩由我定,邊個唔接受就當自動放棄

男爵府

襯今次樓主要教佢地唔好爭嘢
兩個小朋友從小我就講,爭嘅玩具就掉因為件玩具令你地不和
爭睇電視就熄電視,原因都係一樣
當佢哋又紛爭嘅時候,唔會判斷誰是誰非因為無論幫邊個父母都係偏心,所以唔參與

子爵府

我會放廳,個人才可放房,玩完放回,另一個提出要玩就限那時交換,做唔到就無得玩,一定唔可以講大要讓細,因為只會令大的僧細,而佢亦唔明什麼是禮讓。所以你見大人講大讓細的小朋友通常都有問題。

大宅

ivycwl 發表於 23-3-23 22:00
其實我好唔明,既然而家放咗喺個細嘅房,點解明天放大既房唔得。
唔明大既點解咁大反應。根本係一個好普通 ...

哥哥為啖氣,覺得唔公平。點解唔可以今日放大間房,明天先放细佬房。

细佬扮冇野:佢知自己有錯
哥哥嬲:佢覺得自己冇錯,佢只要公平。
PS. 8歲仍好細

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

咁的 case, 我覺得放媽咪房係公平.... 因為放是但一個的房都唔公平, 咁我會堅持放我房, 如果邊個扭, 就唔好玩....... 但我未必會掉左佢 (果下忍得住火的話)
我通常果下會收埋 or 扮掉, 等過一排, 同佢地講明, 2個都應承肯放媽咪房, 先拎返出黎比佢地玩
大事化小, 小事化毛.........

首頁
45678...9

尾頁

跳至