自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

B.BB 發表於 23-5-12 09:46
請問係邊間名校?

唔敢開名啦
BK要求好高
一陣話唔係名校盞搞笑

子爵府

回覆樓主:

呢個帖好有懷舊feel, 好似那些年嘅ek, 經常有人討論點樣學習英文, 有人問 就有一批自己覺得好勁嘅家長湧出嚟,曬自己仔女,噫自己幾識教,當年仲有閱讀派教主 經常同人唇槍舌劍

子爵府

回覆樓主:

我覺得唔差,都見到有些內容的,最緊要係佢肯諗嘢。作文好講天份,唔好同人比較。有d人k3已經可以寫故事,有埋對白,有d人高小都嘔唔到粒字出來。比較無意思。多鼓勵,多閱讀。先寫mind map,執得通順啲,最緊要有進步,唔好嚇怕咗。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

bon.cc 發表於 23-5-11 20:51
老師話文法唔差,是哄我開心嗎

樓主唔好介意

睇文感覺令千金應該係 hea 做

如比心機應該可以好 d

但錯重點,我覺得小五女仔 d 字寫成咁有改善空間

另改文老師如是自聘的,可有更好選擇

水晶宮

畀面勳章

naicha 發表於 23-5-12 09:48
樓主問錯地方, BK水平一向特別高, 文員人均收入4萬, 家庭月入20萬, 屋企日日換床單, 小學生個個水平已到中 ...

你講漏咗,仲要個個嘅樣至少李嘉欣、林青霞咁,否則就係醜

大宅

回覆樓主:

我又覺得唔算好差,不過好多串錯字就真,時式同第三身單數都要溫下

男爵府

MissMaMa 發表於 23-5-11 21:22
點會係小一二程度呢?小一二唔會識得用dialogues & relative clauses,好多Vocab items 亦都唔係小一二生 ...

同意,一定係好過小二。

男爵府

sukicloud 發表於 23-5-12 09:48
雖然說到似名校生太誇張,但我覺得除去一些grammar問題,樓主小朋友篇文個故事係吸引,啲個要大贊,尤其係 ...
你同我諗法, 樓主小朋友諗法可愛, 唔講其他的mistakes, 絕對帶我入到囡囡講的故事中, 吸引到我的想像。
我本身係英文差, 偏愛美式英文圖書, 睇完會ge一聲笑出來, 佳作莎士比亞級唔岩我, 我唔係唔明, 但我想像唔到當中同時間3-4個重點?

男爵府

糯米米糍 發表於 23-5-11 21:17
樓主唔好介意直言,如果我唔知係小五我以為係小一二嘅作文(不過都視乎唔同學校程度,但就咁睇以為初小),較 ...

原來依家小一,二要呢個程度?死啦,我啲仔女一定唔得。。

侯爵府

牛年勳章

茶走 發表於 23-5-12 13:49
原來依家小一,二要呢個程度?死啦,我啲仔女一定唔得。。

我都講咗視乎學校程度囉,個個睇幾隻字咁大反應做咩呢從來學生唔同科目上喺唔同學校都可以好大差異架啦,咁但唔代表事實上無丫嘛,我講我自己認知姐,無話而家小一二全部係咁

男爵府

糯米米糍 發表於 23-5-12 13:57
我都講咗視乎學校程度囉,個個睇幾隻字咁大反應做咩呢從來學生唔同科目上喺唔同學校都可以好大差 ...

我無睇哂全部回覆,我覆完你之後先再睇之後既回覆

男爵府

yauchuchu 發表於 23-5-12 08:02
比較一下名校小四作文

(限時分享完畢,有緣既就會睇到)

想見識吓

複式洋房

bon.cc 發表於 23-5-11 20:51
老師話文法唔差,是哄我開心嗎

男爵府

回覆 bon.cc 的帖子

原來係補習老師。換老師吧!

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-5-11 21:48
不如你直接講,用IB School 嘅 standard 去衡量啦

咪鬼同佢嘈,慳返啖氣,每次總有這類人衝出來潑火

珍珠宮

iamiam 發表於 23-5-12 22:18
咪鬼同佢嘈,慳返啖氣,每次總有這類人衝出來潑火

佢講到天花龍鳳,由得佢講啦~
只係叫佢分享佳作來睇下,佢就話我challenge佢, 真係費事嘥時間

珍珠宮

sukicloud 發表於 23-5-12 09:48
雖然說到似名校生太誇張,但我覺得除去一些grammar問題,樓主小朋友篇文個故事係吸引,啲個要大贊,尤其係 ...

我就覺得所謂名校生的得獎作品 ,只係用大量修辭手法去堆砌, 呢類作品,我唔覺得係優秀

大宅

naicha 發表於 23-5-12 09:48
樓主問錯地方, BK水平一向特別高, 文員人均收入4萬, 家庭月入20萬, 屋企日日換床單, 小學生個個水平已到中 ...

大宅

其實語文最大作用於溝通,賣弄復雜文法加艱深用詞並不等於英文好。
英國大法官寫判案書的英文都不一定艱深,有一個出名案例的判案書(Miller v Jackson)被人認為好像是在讀一篇小說多於一份法律文件,法官用字生動有趣,文法簡單易明。

判案書的link如下,只看第一段,中學生都會看得明白,寫文內容重要,用字修飾方面只要多用多寫自然有進步。

https://www.casemine.com/judgement/uk/5a8ff8cb60d03e7f57ecd836

子爵府

留意返老師係用「not bad」,而唔係用「good」之類嘅正面詞彙⋯⋯
有人回覆話篇文似一二年級程度而被人圍插,坦白講我也覺得似二年級水平(準備被圍插)⋯⋯
睇得出小朋友鍾意睇故事書,不過我估應該仲停留係一啲比較簡淺嘅圖文書,maybe that’s why寫作水平似初小。
至於話篇文好過名校生就真係會俾人笑,del咗果句吧
馬上就升六年級,要面對升中,與其在此尋求虛無嘅讚賞,不如盡快為佢選擇更適合的書籍以助提升寫作水平更為實際!
當然,以上內容不能同小朋友講,家長自己知道便可,然後默默從旁協助⋯⋯

誠心祝願樓主小朋友學業進步!

首頁

尾頁

跳至