自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

伯爵府

黃二少奶 發表於 23-5-16 13:43
私訊你

thank you so much

子爵府

其實請問樓主等這5年期間,有冇每年都帶仔仔去牙醫診所定期檢查呀?因為小朋友的牙齒生長速度,遠比你想像的速度。

別墅

loveclementine 發表於 23-5-16 13:35
你當初打算去找私家醫生整牙,都預咗使一筆錢,但你等5年去睇政府,5年間預咗嗰筆錢點解唔去睇第二個醫生 ...

我咪就係信錯佢囉,我唔係介意使錢,當初睇五富山,淨係檢查加影相加X光都千幾蚊。只係佢話我哋情況複雜,叫我哋返政府等。如果佢覺得太複雜,佢自己做唔到,佢可以轉介我哋去睇其他時間牙科,點解佢又唔咁做呢。因為同行如敵國?

侯爵府

2024年龍年勳章

其實你仔睇第二個牙醫時係15歲
佢話要細個啲先做到擴闊牙床
唔代表你當時10歲去睇佢時可以做到
因為佢都唔知當時個情況係點

子爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:39
大人要剝四隻牙先cool到牙,因為大人已經冇得擴闊牙床啦。就好似我而家個仔咁,只有剝牙呢個方法。
而家係 ...

其實唔係每年都要檢查牙齒 ?
順便洗下牙 做follow up ?
點解5 年無跟 去怪當年醫生既說話?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:38
我明大家嘅意思,大家嘅意思係話唔好盡信一個醫生,凡事去睇多幾個。但大家有冇諗過,下下睇醫生都要睇幾 ...

呢句說話講得啱,我哋呢個係表哥介紹中環專科箍牙,佢當時都有俾意見我哋,一係要做手術,一係就正常箍牙(但係效果可能唔係太好),後來我哋都係決定正常箍牙,因為做手術真係好危險,到現時為止差不多兩年,好似美觀咗。

侯爵府

回覆樓主:

明白樓主好嬲,不過我覺得,醫生係唔會知病人係要排政府排5年。我通常睇專科會睇兩三個醫生,亦從來唔會話跟晒一個醫生建議。
我之前都睇過一個婦科勁多病人,好多好評,佢都話唔急唔洗做手術架,不過我都有再睇第二個。
醫生比既意見只供參考,我覺得樓主今次開晒人明咁鬧,對醫生有d唔公平。

別墅

Jonimama 發表於 23-5-16 13:44
其實請問樓主等這5年期間,有冇每年都帶仔仔去牙醫診所定期檢查呀?因為小朋友的牙齒生長速度,遠比你想像 ...

有啊,每年都去私家洗牙,亦都有喺政府度睇。次次都係話佢啲牙要去專科整喎。所以咪特登去咗睇專科矯形伍富山囉

別墅

華妹妹 發表於 23-5-16 13:45
明白樓主好嬲,不過我覺得,醫生係唔會知病人係要排政府排5年。我通常睇專科會睇兩三個醫生,亦從來唔會話 ...

我要開名,係唔想再有其他家長同小朋友好似我哋咁慘。如果當初佢有比呢個建議我,而我冇去做,係我抵死,但係佢冇比呢個建議我哋,提都無提,就叫我哋走。係好唔負責任。再者,個政府醫生係自己講有呢個做法㗎,唔係我追問佢,佢亦都話呢個係一向嘅做法,只要細路未出齊恆齒又唔夠位就可以咁做。

子爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 11:59
伍富X真係-個庸醫,話說我個仔之前爆牙,係政府排咗好耐都未輪到佢,於是見網上有人介紹就去咗睇佢,睇完 ...

“有早知說法”,就會同你講應該睇多幾個醫生

但其實,無咗4隻牙其實如常地生活,一啲問題都無,唔係世界末日
我都因為cool 牙剝咗4隻牙,但好正常地生活

珍珠宮

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:46
有啊,每年都去私家洗牙,亦都有喺政府度睇。次次都係話佢啲牙要去專科整喎。所以咪特登去咗睇專科矯形伍 ...

五年喎 咩情況都有變啦
咁檢查牙齒嗰啲都睇唔出
你又唔怪佢

子爵府

2023年兔年勳章

333s 發表於 23-5-16 13:33
可去深圳看二。三位牙醫的做法。免費。
最后選,和自己想做。

係咪係深圳箍牙?洗唔洗mok牙?

子爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:46
有啊,每年都去私家洗牙,亦都有喺政府度睇。次次都係話佢啲牙要去專科整喎。所以咪特登去咗睇專科矯形伍 ...

但係個專科都係5 年黎睇1 次?
年年d 人都叫睇…比我都再睇第2 個拉…

仲有其實脫牙cool 真係係好平常

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

jamhappybobo 發表於 23-5-16 12:00
終於等咗幾年見咗政府醫生啦,政府醫生話佢太遲啦,總共要剝四隻牙先至cool到。我問佢可唔可以擴闊牙床唔 ...

等咗5年先去睇政府,中間呢5年你又有無搵返伍富X/其他私家牙醫睇吓跟進吓呢?
講真細路仔啲牙發展可以變化得好大,5年前既診症結果點可以攞返出來講啊?可能嗰時情況無咁嚴重&個牙醫唔知你排政府要排咁多年呢

別墅

tommyxsarah 發表於 23-5-16 13:45
其實唔係每年都要檢查牙齒 ?
順便洗下牙 做follow up ?
點解5 年無跟 去怪當年醫生既說話?

我哋每年都有去私家牙科度洗牙,亦有喺政府度睇,一直有跟開呢個情況,次次醫生就係話佢啲牙要睇專科整啦,所以之前咪去咗睇專科囉,專科伍富山就係俾咗個意見叫我哋返政府度做。冇其他建議,我哋就信晒佢,以為呢啲私家係冇得做嘅。直至見個政府醫生話,佢話應該一早做擴闊牙床,然後私家一直都有呢種做法。只係伍富山無俾建議我哋。如果我哋呢啲普通市民有呢啲專業嘅知識就唔使去睇佢啦。所以我只能怪自己黑仔,遇着個咁嘅醫生,亦都希望其他家長同小朋友唔會好似我咁樣。亦都要知道邊啲醫生係唔信得過,慳返啲錢唔使去睇啦。

男爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 12:25
擴闊牙床,係細路仔先做到,例如我而家個仔15歲就已經做唔到啦。做咗之後唔會影響個面形,咁正常冇爆牙嘅 ...

我女箍牙都要脫四只牙,因為佢先天牙床都係細,D牙又大粒!未箍之前,D牙又叠又歪,我個女話自己似鯊魚!所以醫生話要脫先夠位!
跟住介紹比老闆(emoji)女,E生又建議佢剝牙,老闆話點解好地地要剝,所以自己搵第二個箍唔洗剝,最近見過佢個女,D牙係齊,不過係齊住咁哨牙law!其實剝牙在箍牙裏面都普遍。
不過唔清楚你(emoji)仔D牙係咩狀況。好難評論!你依家只可以跟返現在可行方法去做。雖然係有miss左最好時期,不過都仲有方法解決到,都已經好好!最緊要提阿仔要好好保護牙齒,唔好搞到爛牙要剝!

珍珠宮

虎到金來勳章

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:49
我要開名,係唔想再有其他家長同小朋友好似我哋咁慘。如果當初佢有比呢個建議我,而我冇去做,係我抵死, ...

無建議其他方法都唔係咩不負責任啫,如果建議左一啲方法幾年後發覺有更好,又係不負責任?講咁耐都唔明無左4隻牙究竟有幾咁嚴重

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

你會唔會偏激咗啲, 以我所知, 如果唔影響咬合, 即機能/功用性影響, 只係純外觀, 專科係會建議等到出晒牙先搞, 唔清楚你仔當時情況, 會唔會只係爆牙, 況且, 剝4隻牙冇咩大不了, 係非常普遍既箍牙做法
我覺得你唔應該返政府睇, 搵個私家箍靚佢就得啦!

別墅

hfl2000 發表於 23-5-16 13:51
等咗5年先去睇政府,中間呢5年你又有無搵返伍富X/其他私家牙醫睇吓跟進吓呢?
講真細路仔啲牙發展可以變化 ...

政府不嬲排期都唔會即刻有得睇啦,佢就係五年前未出齊恆齒仲有得搞,如果佢有同我講你一年後再返嚟睇吓個情況,我都一定會返去複診,但佢連呢個建議都冇俾我哋,係叫我哋返政府等,同埋話私家冇得做。佢講到咁肯定,我哋就梗係信佢啦,唔通去睇醫生,但又唔信佢講嘅嘢咩,咁睇嚟做乜呢。如果佢同我哋講,你可以去睇吓其他牙醫有冇其他做法,我哋都一定會去睇其他牙醫,佢就係話你返政府等,私家冇得做。所以我哋就係連其他牙醫都冇去睇。

別墅

jollyma 發表於 23-5-16 13:58
你會唔會偏激咗啲, 以我所知, 如果唔影響咬合, 即機能/功用性影響, 只係純外觀, 專科係會建議等到出晒牙先 ...

我絕對明白箍牙要剝牙呢個道理。我只係話原來佢之前係可以唔使剝牙都做到箍牙,只係個醫生令我哋錯過咗呢個黃金時間。所以先咁嬲姐。因為當牙床生實咗,就冇其他方法,只有剝牙。但我哋去睇佢嘅時候,牙床係未生實㗎,係可以做到補救㗎。所以先嬲。

首頁
45678...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊