自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

irisf 發表於 23-5-24 19:15
其實現在大把補習社有假期託管,由一早到晚上七點,期間安排補習、興趣班,午飯比錢就可叫外賣,到你放工七 ...

係。有很多呢類補習社。自己變通。有時工人、長老靠不到時,唯有咁。

男爵府

QNDEC 發表於 23-5-24 19:01
你唔開心因為你唔夠自私啫
唔係要老奉幫但當然你左諗右諗都攪唔掂咁不如一拍兩散!唔好迫自己!要老闆幫手 ...
其實有d老板不介意你請一日半日假湊病了小朋友,睇你好吾好彩找到個好老細

子爵府

elleccy 發表於 23-5-23 08:40
雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

所以而家要有好窮,或好富的人,才敢生仔。

大宅

yanyan1122 發表於 23-5-23 22:58
我媽都另外有收凑囡錢但扭計唔湊。我原本份工輪休,不一定可放星期六日。她逢星期六日就臨時甩底,叫佢帶 ...

獨留?

大宅

elleccy 發表於 23-5-23 08:40
雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

雙職家庭仲要係咩支出都要自己比,供樓,小朋友供書教學,上興趣班,請工人,養4大長老等等,為左以上的生計,要兩公婆出去做野,犧牲陪小朋友的成長!夠養晒成個家庭,儲都未有得儲,又要儲錢交稅!養埋低層!阿Q d諗咪話:起碼自己有能力搵到錢啦!但心態真係難以平衡!

伯爵府

elleccy 發表於 23-5-23 12:55
多謝各位JM意見。

本身自己都無諗過要四大長老幫手長湊,因為都知湊小朋友辛苦。4年間已經換過4個工人姐姐 ...

收咗錢之後唔幫手最不要得
就算幾唔想幫手,點都要完成當初約好嘅時限
講定下次不再幫手我覺得完全OK

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

好明白樓主
我地都係雙職, 無4大長老會幫手,唔關錢問題,係點都唔會湊
好彩請到個正常工人,前排工人回鄉,我請大假,老公同左99講有時間上黎睇睇,一次都無黎過,仲當正我放大假咁,叫我同bb去飲茶

首頁

尾頁

跳至