自由講場

跳至

首頁
45678...18

尾頁

男爵府

分開住、定期見下面就可以
唔好干涉自己既生活方式,唔好將佢果套睇法用落我身上,朋友形式相處就得。

將於自己做99時都會比空間兒女一家

水晶宮

bbc2018 發表於 23-5-27 14:17
我無仔,不過亦擔心個囡,將來啲奶奶更加有性格。到時可能出錢幫忙,確保佢哋不用一齊住,不用奶奶幫忙湊 ...

我以過來人經驗分享,做人靠到自己就唔駛睇人面色!
我都同過99住,我成日問個女想唔想同阿嫲住,佢話唔想,因為佢都覺阿嫲好煩!

珍珠宮

黑白豬 發表於 23-5-27 14:26
利申:將來只會係外母

你講得好啱丫,之前我女細時,我媽有時會帶女周圍去,有時撞到朋友(我媽大約60做阿 ...

婆婆湊唔同,湊外孫唔同湊孫,幫新抱湊確係比較為難,冇話邊方面啱或錯,始終自己媽/仔女可話得,閙完都冇事,奶奶/新抱唔可話,呢样係事實。

珍珠宮

EstrellaDamm 發表於 23-5-27 14:14
我99類似咁,我覺得幾好。其實佢有啲嘢都有意見,但佢從來唔會直接搵我,只會經佢個仔,然後被個仔擋晒, ...

我有同新抱whatsapp 傾計嫁,但少見面,佢都應該覺得我幾好,只係我唔鐘意煮飯,所以佢地冇得返黎屋企食 呢样係我最大决點

珍珠宮

waic 發表於 23-5-27 14:40
係呀,新抱一收樓都係咁催我比相幫我做住戶証,叫我去話做埋指紋,但我好鬼懶,成日話遲啲先 :ha ...

咁你有冇掛住個孫?
我哋以前一星期見至少一次,大家飲茶傾下偈,最重要係比老爺奶奶玩孫 而家孫都大,如果我唔得閒,就派個孫出去請兩老飲茶, 佢哋最開心見到兩粒金孫

珍珠宮

tungking 發表於 23-5-27 13:44
我都深信同住系死穴,如相處有難度,可以避系最好(當休息)。
尼D野…將來先知~~
通常奶奶們:良心當狗 ...

我有9年同老爺奶奶住,相處融洽,朋友覺得不可思議 我就覺得冇乜特別,只係好似同我另一個爸爸媽媽一齊住

大宅

2023年兔年勳章

冇,唔使做99
❥—這世界很好,但你也不差—❥ ༶ඬ༝ඬ༶

男爵府

72leelily 發表於 23-5-27 12:22
唔同住唔囉唆唔痴身唔做吸血鬼
應該問題不大

中晒

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 23-5-27 13:41
時代唔同,要明白一家一主! 湊大個仔要接受任務巳完成,! 除非佢地主動要求幫忙,如果唔係少見面少意見 : ...

我就係覺得我已完成任務,而家要過自己生活,唔想再煮飯湊孫,我不嬲係職業女性 。我仔好孝順,所以我原本諗住幫比首期,佢話唔使,我已慳左好多,所以比左80萬幫補佢地裝修同雜費,我從冇干涉佢地買樓裝修嘅野,但我亦幫唔到佢地手,只希望大家體諒就得
而家新世代做奶奶真係要從新學習,能做到同新抱保持朋友關係最好。
但有時見呢度啲post, 奶奶真係躺著都中槍,怕怕

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

waic 發表於 23-5-27 15:12
我就係覺得我已完成任務,而家要過自己生活,唔想再煮飯湊孫,我不嬲係職業女性 。我仔好孝順,所 ...

你好好 能夠做到金錢support 不干涉已經好好! 有好99先有好新抱! 此話當真

珍珠宮

MissMaMa 發表於 23-5-27 14:59
咁你有冇掛住個孫?
我哋以前一星期見至少一次,大家飲茶傾下偈,最重要係比老爺奶奶玩孫 而家孫 ...

末有孫
但我講左唔湊
佢地住好遠,我叫佢地唔使成日返黎,一個月2次就夠,佢地工作辛苦,假期唔係一斉放,多啲時間2人世界好過啦,

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 23-5-27 15:15
你好好 能夠做到金錢support 不干涉已經好好! 有好99先有好新抱! 此話當真
...

但係我會因為自己唔叫佢地返黎食飯,同埋第日一定幫唔到湊孫有啲歉意
其實我真係唔識亦唔叻係呢方面,叫我去返工搵錢好過,但見到人地奶奶個個又煮食叻又幫手湊孫,覺得係末我好怪?但係我又唔想改變自己去做呢啲唔 擅長嘅野,我會好辛苦

公爵府

我冇擔心過,因為預咗唔會一齊住,見少啲,理少啲,應該會好啲。

公爵府

waic 發表於 23-5-27 15:12
我就係覺得我已完成任務,而家要過自己生活,唔想再煮飯湊孫,我不嬲係職業女性 。我仔好孝順,所 ...

要向你學習下

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

以前外家同、我父母好多聚會、每月至少一次來我家食飯、開枱、買餸煮飯我一手包辨~

所以我好奇怪、很多人兩家從沒有往來。

伯爵府

MissMaMa 發表於 23-5-27 15:02
我有9年同老爺奶奶住,相處融洽,朋友覺得不可思議 我就覺得冇乜特別,只係好似同我另一個爸爸 ...

尼D咪叫好彩(冇幾多戶得)

大宅

mercurycc 發表於 23-5-27 12:13
係度睇好得多,99同新抱好似死敵咁,
你地驚唔驚將來都係咁?
定學改變自己去迎合佢?

睇下係咪痴飲痴食,呢度大把同住俾左水電煤就以為養起左99既,如果係呢d我一定唔會同佢客氣

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

一山不能藏二虎,分開住最好,做99唔好多管閒事

珍珠宮

waic 發表於 23-5-27 15:19
但係我會因為自己唔叫佢地返黎食飯,同埋第日一定幫唔到湊孫有啲歉意
其實我真係唔識亦唔叻係 ...

以前未嫁時,阿媽煮比我食,嫁咗之後,就奶奶煮比我食。食住家飯呢個觀念,原來喺我心中都幾重要 所以我就開始學煮飯,呢方面我都算幾傳统 。 大家食下飯,閒話家常,係幾開心。所以,即使而家工作幾忙都好,都會煮飯,偶爾邀請老爺奶奶來吃飯,兩老都開心滿足

珍珠宮

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 23-5-27 15:22
以前外家同、我父母好多聚會、每月至少一次來我家食飯、開枱、買餸煮飯我一手包辨~

所以我好奇 ...

咪就係你識做一手包辦晒囉 唔洗女人做餐死,有幾多個男人識做肯做?

首頁
45678...18

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊