自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

LokYauYau 發表於 23-6-12 10:14
學校應該都會為宿生買保險,事件又在校園發生,要求學校通知保險公司。如果醫療上有需要金錢支援,我估都 ...

如果錢咁簡單就解決到,我諗好多人願意幫,畢竟太嚴重。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mannewliv 發表於 23-6-12 10:34
最先應該係明報,兩日前
https://news.mingpao.com/pns/%E5%9C%8B%E9%9A%9B/article/20230610/s00014/168 ...

當地嘅新聞都有報道,不過如果唔係家長喺Facebook出post大家都唔知道喺香港男仔!
唉!
可能同我個仔差唔多大,覺得好陰公

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 23-6-12 10:09
其實所有學校都唔想自己學校有負面消息,呢間學校入面都有香港人,真相點會無,寄宿生大家一齊生活,一定 ...

家陣告佢兩項謀殺罪,佢應該都暫時冇可能出境!

大宅

祝福小朋友早日康復

珍珠宮

Anpanmama 發表於 23-6-12 12:11
當地嘅新聞都有報道,不過如果唔係家長喺Facebook出post大家都唔知道喺香港男仔!
唉!
可能同我個仔差唔 ...

係人聽到呢啲消息都會唔開心啦,我都係琴日fb見到,除咗留言祝福,都真係冇咩幫到佢。何況現階段警方已做緊嘢,傷者又有比佢治療,只能等時間,位置變得好被動

伯爵府

【校園襲擊】英少年涉襲港童致腦部重創昏迷 林作聲稱接獲家人求助發公開信促港府交涉
https://topick.hket.com/article/3546026?r=cpstni

====================
想緊貼重要港聞、親子健康、娛樂及休閒生活資訊及相關影片,立即下載《香港經濟日報》App
https://dynamic.hket.com/article/FDMd

而林作都有上載疑與港童家人的對話截圖,對話中,有人表示遇害學生在宿舍睡覺中,突然被人用斧頭及錘仔物體多次襲擊頭部致重創,腦內出現瘀血及骨碎,進行了24小時連續大型腦科手術,情況嚴重。
對話中指學校只是想退回兩年學費了事,而港童家人接受不到此條件。

~好得人驚

侯爵府

好得人驚, 又斧頭有鎚仔做父母心痛死!
祝福個男仔大步檻過、早日康復

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 23-6-12 12:38
好得人驚, 又斧頭有鎚仔做父母心痛死!
祝福個男仔大步檻過、早日康復:for ...

如果屬實,有咩咁大仇口,要咁樣傷害同學 聽到都心痛。

珍珠宮

redhot 發表於 23-6-12 11:43
如果錢咁簡單就解決到,我諗好多人願意幫,畢竟太嚴重。

唔係想用錢解決件事,只係暫時諗到可以做到的。最緊要小朋友撐過先。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

家長形容係不幸事件。。。另外佢話最唔開心係學校想隱瞞呢件事

睇落有d怪,家長都幾冷靜,行兇者有精神病?家長似乎怪學校多過行兇者,而且個仔受重傷,佢反而話最唔開心係學校處理手法,字眼上好怪,香港人黎講會話‘’最離譜‘’,最唔開心應該係個仔受重傷呀~

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

祝男童大步檻過, 早日康復!

珍珠宮

BK Milk勳章

希望小朋友快d醒返,早日康復

男爵府

2024年龍年勳章

希望個小朋友冇事

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

另一方面,英國廣播公司BBC收到似是學生家長信件,提及校方有意低調處理事件,敦促父母不要參與猜測或在社交媒體上發帖。

如果喺香港或大陸校方咁樣「敦促」家長唔好在社交媒體發帖,你估報紙會點樣寫?相信一定唔會好似依家咁低調

公爵府

魚兒小寶貝 發表於 23-6-12 13:18

睇落有d怪,家長都幾冷靜,行兇 ...

我都覺得係,最初冇詳細睇以為學生已經死咗要追究學校,但係仍在生佢媽咪都係強調不滿學校處理手法,個仔重傷好似係其次

珍珠宮

魚兒小寶貝 發表於 23-6-12 13:18

睇落有d怪,家長都幾冷靜,行兇 ...

可能學校真係有處理不當嘅地方呢。

子爵府

Anpanmama 發表於 23-6-12 12:15
家陣告佢兩項謀殺罪,佢應該都暫時冇可能出境!

可能最後結論喺犯人未成年,再查出少年精神有問題,最後都輕判了事,但受害人就要承受一世的苦果

水晶宮

回覆樓主:

今朝睇tvb都見到呢單新聞,我嗰下已經諗受害者應該係港人!
好慘,希望平安!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

新聞話傷者危殆!

公爵府

lihomahk 發表於 23-6-12 14:04
可能最後結論喺犯人未成年,再查出少年精神有問題,最後都輕判了事,但受害人就要承受一世的苦果
...

如果受害人係外國人,一定唔係咁處理

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊