自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

中性人 發表於 23-6-25 07:44
窮人無$點算呀????

窮到可以申請綜援反為唔怕, 最怕喺本身唔喺好多錢, 但又攞唔到綜援嗰班人。

珍珠宮

Zahn 發表於 23-6-25 16:26
做嘢嗰啲人唔喺靜喺做心電圖, 仲要幫人做其他檢查掛, 同埋, 如果政府醫療服務太好, 個個都走去, 咁政府的 ...

去得政府預咗等,等一兩年係正常,三年真係太誇張,真係有問題係等唔到。

別墅

我都四十幾 上月尾羊左心口吾舒服。醫生叫我做心血管造影CT, 做檢查都發現血管有塞。醫生叫我做埋導管檢查,我現在都十五十六。所以七月初睇多個心血管醫生聽聽意見。

子爵府

私家,比錢買時間

珍珠宮

Zahn 發表於 23-6-25 16:26
做嘢嗰啲人唔喺靜喺做心電圖, 仲要幫人做其他檢查掛, 同埋, 如果政府醫療服務太好, 個個都走去, 咁政府的 ...

人口增加,醫療撥款冇相對增加,竟然怪責係政府醫療服務太好?
病人除時等到c都未見到醫生,未做到檢查

大宅

Feeeliuu 發表於 23-6-23 18:45
C6個個星期都去踢波,
但呢半年就開始唔多妥, 易氣喘易頭暈
家庭醫生轉介左去照心電圖, 有異常,

屋企人定期檢查,醫生見議要做通波仔,冇得揀,佢響養和$160000,政府都要比錢,但唔知幾錢?呢啲冇得拖。

別墅

mcjenny 發表於 23-6-23 21:46
唔知個優惠完左未, 但可以google暖心行動,
係私家醫院提供貼地價俾有需要既病人
全面多項基本檢查都唔使 ...

呢個真係好抵, 少有私家醫院咁佛心

別墅

august22 發表於 23-6-25 21:32
屋企人定期檢查,醫生見議要做通波仔,冇得揀,佢響養和$160000,政府都要比錢,但唔知幾錢?呢啲冇得拖。 ...

請問是否通一条?可告知是哪個醫生?排期耐嗎?

子爵府

回覆 Feeeliuu 的帖子

可試下暖心行動www.hongkongahc.com,私家醫生私家醫院,收費合理。奶奶去年加了1-2個支架,大概11萬。

侯爵府

開心吸收勳章

朋友有醫保, 最後都係去公立醫院做, 因為佢話都幾嚴重, 仲好快有得做. 拿拿林去私家照左心血管.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主,安排成點呀?

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

如果情況唔太緊急,可以參加暖心行動$88000包一個支架。

我家人情況颇複雜就冇等(暖心安排约一星期)去了荃湾港安今日入院,翌日PCI 心導管手術直接通波仔,冇需要預先做 顯影ct。16 萬,3 個支架。
因有公立醫院轉介信这價錢已75折

大宅

ChanChan521 發表於 23-6-29 12:05
請問是否通一条?可告知是哪個醫生?排期耐嗎?

兩條,星期五睇完醫生,星期二做

大宅

4个月前,中文大學醫院,擺四個架,24萬,冇保險

男爵府

Feeeliuu 發表於 23-6-23 18:45
C6個個星期都去踢波,
但呢半年就開始唔多妥, 易氣喘易頭暈
家庭醫生轉介左去照心電圖, 有異常,

呢支野有效,不妨試試。其實自己係屋企都整到來飲,不過煩。
我同事原本要通,但飲左呢啲成份既野後唔洗通。佢自己買料整,無買呢支野。不過真係麻煩囉。
attach1/tmp/phptuDR5d

別墅

SMKATHY 發表於 23-7-1 00:56
呢支野有效,不妨試試。其實自己係屋企都整到來飲,不過煩。
我同事原本要通,但飲左呢啲成份既野後唔洗通 ...

要飲多久?本身要通知不知是塞了多少? 如果塞到要通是否都有危險,所以想知要飲多久?怕太耐又等不到

男爵府

ChanChan521 發表於 23-7-4 09:28
要飲多久?本身要通知不知是塞了多少? 如果塞到要通是否都有危險,所以想知要飲多久?怕太耐又等不到
...

我同事佢係知道要通,之後有人介紹佢飲呢啲野,(佢自己整),跟住佢再係做手術前見醫生,醫生話佢而家又唔需要做手術。
(血管無塞)。大概係咁。
我見同事講得咁神奇,我問吓佢做咗咩,佢就話飲左呢啲野。

男爵府

ChanChan521 發表於 23-7-4 09:28
...

確實係點/飲幾耐,我真係唔知。你上佢網睇,佢有分享個案。
我重申,呢個係可以自己整,不一定買呢支野。
而且仲有另一些牌子(我怕比人話我賣廣告)
你search 薑蒜醋檸檬汁,仲有YouTube 教學。

別墅

momomimi 發表於 23-6-23 21:25
政府排好耐,家人喺私家照CT, 其中一條70%塞咗,評估為嚴重,因為係公務員,想返政府医院做,結果排1年零8 ...

評估為嚴重都要排一年八個月。最後是否在政府醫院做?

男爵府

ChanChan521 發表於 23-6-25 18:13
我都四十幾 上月尾羊左心口吾舒服。醫生叫我做心血管造影CT, 做檢查都發現血管有塞。醫生叫我做埋導管檢查 ...

家人22年9月第一次見政府醫院心臟科,之後做了心血管造影CT, 3條心血管分別5x%, 70-90%, 70-90%, 評估為嚴重,排期23年6月通波仔。家人期間努力又針灸又中醫又吃得清淡,在23年2月在內地自行再做一次心血管造影CT, 有改善,3條心血管分別3x%, 5x%及70-90%,及後如期6月入政府醫院做通波仔,結果在手術室內做完手術前的心導管檢查,醫生說不用通波仔了,原來最嚴重那條也只是塞了20-30%,其餘2條更minor,醫生解釋心導管檢查是通過鏡頭直接通入血管睇,是最準確的,所以我都建議你按照醫生提議做心導管檢查比較準確。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊