自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-1 08:04
除左入境事務處、海關;其他紀律部隊我完全不想個仔去做。

慶幸佢體能一般。

做紀律部隊心理質素好重要,警察/消防係第一手去到事故發生現場,然後先到仵工/救護再送去醫院,場面真係畢身難忘,所以都唔少做做吓頂唔順唔做。
我親戚從少志願做消防,做左年半都話好辛苦,佢間局係市區勁忙,從冇咩打排球打邊爐,當值冇得瞓嫁,新仔仲要大量文件幫上司做,諗下如果真係咁好做點會咁缺人,佢都有同啲friend 講,想入職要諗清楚,不過佢暫時都仍然好鐘意份工。

水晶宮

waic 發表於 23-7-1 08:23
做紀律部隊心理質素好重要,警察/消防係第一手去到事故發生現場,然後先到仵工/救護再送去醫院,場面真係 ...

紀律部隊,太多突發野,要即時處理,有很多野要很短時間要決定,而如果決定錯左就有機會危及生命。

呢樣野的壓力才最大。

論搵錢,老實說,可能樓主叫個仔開檔賣小食飲品,可能都有機會有一個月搵2-3萬元,都未必要做基層紀律人員。話看中房屋福利,其實普通基層市民都可排公屋。

樓主多年來,佢有返工,奶奶湊佢個仔,幫佢不少(見佢有開帖歌頌奶奶),照計當一年儲到5萬,廿年都儲到100萬返來。

坦白說,就算我環境差,我有仔女都不會主動想佢地做紀律部隊(身邊有朋友做緊)。朋友二公婆當年入職就係為左有宿舍,已婚生埋仔女都排左13年!期間租樓,太太又要面大洗。

水晶宮

(續)如果佢二公婆2008年肯放下執念,上車供樓(九成按上車),那13年租金都供左半間樓。

政府工的入職要求,薪金係點,係晒公務員網頁。連呢樣野樓主都要係度問人,可見佢連小朋友讀書學習都是不太理的多。

水晶宮

waic 發表於 23-7-1 08:23
做紀律部隊心理質素好重要,警察/消防係第一手去到事故發生現場,然後先到仵工/救護再送去醫院,場面真係 ...

到你那朋友升到有資格用八鄉某一啲設施時,才有機會hea下。未升夠的新仔,仲係要捱。

叫你朋友了解下八鄉消防局。

侯爵府

laiyee1212 發表於 23-6-30 19:38
好話唔好聽,警察返8個鐘唔使做都要揹住啲裝備響街行,消防返24個鐘有幾多個鐘係去救火吖,返1放2,好命嘅 ...

消防員不一定只是救火,困升降機,有人跳樓,有嚴重交通意外,消防員也要到,所以未必每日不用出動
我屋企附近多舊屋村,成日聽到有壞lift警鐘響,消防員好快到,差不多隔日已經見到消防車。
消防員負責開lift門拉個人上來,之後要巡視冇人被困及架lift冇異樣才可以走

之前見人跳樓仲大鑊,消防員要去天井執屍

舊區都多老人厭世跳樓,只不過報纸冇賣咁多

侯爵府

szesze_lam 發表於 23-6-30 18:15
點比較啫,警察做嘅嘢範圍闊好多,咩都關佢哋事,有d根本要食環、土地、水務、房署、海關去處理,但咩都最 ...

人工反應一切 消防咁好做 就唔會咁多空缺啦

珍珠宮

哈利媽 發表於 23-7-1 00:48
我c6當年考到消防,但我勁唔想佢做覺得好危險,終於佢都冇做到,所以同樣將來都唔想阿仔做
...

但係有啲老母淨係睇有咩人工同福利,話之個仔死呢

侯爵府

2024年龍年勳章

micsin 發表於 23-7-1 08:57
人工反應一切 消防咁好做 就唔會咁多空缺啦

其實所有吾同職位, 都有佢辛苦嘅地方! 警察消防救護…就算海關immi同飛行服務隊等等, 都堅係要服務巿民都有危險!

希望做得嘅吾好只睇人工, 要有使命感!

伯爵府

無話可說 發表於 23-6-30 17:44
新入職唔會隊長啦!

點解唔會?有大學學歷就可以考消防隊長,無大學學歷就考消防員,呢啲都係好普通嘅常識。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

whyyou 發表於 23-7-1 09:55

做佢老公同仔真係慘,乜都向錢看

琥珀宮

Astra00 發表於 23-6-30 18:18
同樣紀律部隊,做海關好似好啲。

計紀律部隊,入境處最安全

珍珠宮

hkpmama 發表於 23-7-1 10:13
做佢老公同仔真係慘,乜都向錢看

過兩個禮拜又派消費劵,又係佢cap 水嘅時間

Prosperous    發表於 23-7-2 16:22

大宅

親人做消防,早排至喺廿幾樓外面吊咗一個鐘,救一個跳樓男仕,最後由上一層游繩落去抱番佢入屋,好彩佢無爭扎,如果跣手失敗,個消防員要寫report 同埋心理上都有好大陰影!果日佢對大脾係紅曬嘅繩痕。佢哋平打排球係keep 住體能吾係玩,放假又要去做gym ,keep住肌肉至夠大力,夜晚吾敢瞓架,只係斷斷續續咁瞓下,如果夜晚起身遲咗係會比sir 罰㗎,工作絕對唔簡單!

珍珠宮

Astra00 發表於 23-7-1 08:37
到你那朋友升到有資格用八鄉某一啲設施時,才有機會hea下。未升夠的新仔,仲係要捱。

叫你朋友了解下八鄉 ...

我親人黎,佢知呀,話遲啲申請調

珍珠宮

nonowong 發表於 23-7-1 10:46
親人做消防,早排至喺廿幾樓外面吊咗一個鐘,救一個跳樓男仕,最後由上一層游繩落去抱番佢入屋,好彩佢無爭 ...

係,我親人身體都比以前差左,唔夠瞓,壓力大

水晶宮

whyyou 發表於 23-7-1 09:55

呢樣我最反感。

自己有本事,自己去做,比良好成長及學習環境下一代更好!

水晶宮

waic 發表於 23-7-1 11:01
係,我親人身體都比以前差左,唔夠瞓,壓力大

不好捱壞!學習平衡。真係趁後生或者轉沒咁辛苦的文職部門(如果佢支筆勁)。

水晶宮

waic 發表於 23-7-1 10:59
我親人黎,佢知呀,話遲啲申請調

係,佢自己打聽下,希望佢調位成功。

子爵府

2024年龍年勳章

szesze_lam 發表於 23-6-30 18:15
點比較啫,警察做嘅嘢範圍闊好多,咩都關佢哋事,有d根本要食環、土地、水務、房署、海關去處理,但咩都最 ...

同意。你睇我好,我睇你好
嫌自己唔好,咪去覺得好果邊
唔好怨

水晶宮

nonowong 發表於 23-7-1 10:46
親人做消防,早排至喺廿幾樓外面吊咗一個鐘,救一個跳樓男仕,最後由上一層游繩落去抱番佢入屋,好彩佢無爭 ...

係!

單是返一放二,放二那二晚並非咁放鬆!有時不夠人都可取消休假。

另一control officer也類似,返工輪班,狂聽電話,壓力也勁大。

首頁
45678...15

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊