自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

yan_yan_mummy 發表於 23-8-4 12:33
睇定啲。
依家淘寶、天貓、京東各大平台港產月餅已經上架,大班依然冇影,國家明顯未赦佢罪
...

文匯報出呢篇報導,可能就係想幫佢一把上番架,唔係文匯報報導都唔知道大班轉咗手。

琥珀宮

tszchungmama 發表於 23-8-4 12:53
其實呢個品牌玩爛左架啦, 應該是由佢接算吧啦, 開過間新嘅仲易搞

琥珀宮

Prosperous 發表於 23-8-4 13:21
我一向都幾信文匯報, 但今次例外!

因 2019 年呢間公司的反應, 覺得唔止呢個所謂太子爺係支持黑暴, 基本上 ...

見文匯報8月2日與8月3日都發文講大班轉手,仲有埋廖志強與管理團隊嘅相,所以相信。

可以再觀察吓嘅,小心係好,免中黃人圈套,不過,又咁,會唔會有啲黃人特登唱衰新大班,等正常人唔好幫襯佢呢?所以廖志強用番大班呢個名,實在不智。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

商業手法 , 想打番入大陸市場

仍然唔會買佢產品

琥珀宮

bb060908 發表於 23-8-4 14:14
人講你又信 自己用吓腦啦!家族生意,話易手就易手咩
...

我會㗎嘞,多謝你為我個腦粗心噃!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Prosperous 發表於 23-8-4 13:21
我一向都幾信文匯報, 但今次例外!

因 2019 年呢間公司的反應, 覺得唔止呢個所謂太子爺係支持黑暴, 基本上 ...

我唔想啲錢去咗啲破壞香港嘅人手上 , 等佢哋少1蚊嘅資源

侯爵府

SandyKL 發表於 23-8-4 17:28
見文匯報8月2日與8月3日都發文講大班轉手,仲有埋廖志強與管理團隊嘅相,所以相信。

可以再觀察吓嘅,小 ...
堅決唔改名呢下真係諗唔明, 其實只要係好食, 改咗名一樣有市場!

而且, 果個所謂太子爺, 出事後成日補飛話只得好小股份, 但間嘢係佢老豆有份創立, 以前仲成日出來宣傳, 係咪全身而退, 放棄家族生意, 我非常有保留!

當年, 如果真係佢個人行為, 又話股份少, 公司可以狠狠出來讉責佢, 而唔係輕描淡寫咁出來講句唔關間公司事。根本係維他事件翻版。

總之呢件事係古怪, 我唔知文匯報同佢地洗白之前, 有冇查清楚。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

市場咁多選擇 唔一定㨂大班 都係擁護番去城城

琥珀宮

bb060908 發表於 23-8-4 14:27
https://www.ettoday.net/news/20190902/1526434.htm
大家不要忘記

維基:「2020年試圖廣州舖上架,被《南方都市報》報導,引起媒體關注,後被下架。

2019年經歷社會事件後,大班業務及經濟實力大受影響,並且於2021年正式易手,郭氏家族全面離開公司最高管理層。」

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

SandyKL 發表於 23-8-4 17:28

可以再觀察吓嘅,小 ...

唔好講邊度,就係呢個帖,出聲幫口既,超過一半係平時講咩真香港人、軟皮蛇個一班,我自己就會觀望一下先勒
天朗氣清

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

tinlong22 發表於 23-8-4 17:59
唔好講邊度,就係呢個帖,出聲幫口既,超過一半係平時講咩真香港人、軟皮蛇個一班,我自己就會觀望一下先 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

czl115 發表於 23-8-4 11:47
每到呢個時候(有著數),啲黃人就會叫人唔好分顏色啦
踩中國嗰時會暫時失憶一下
...

說穿人哋了

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

SandyKL 發表於 23-8-4 17:45
我會㗎嘞,多謝你為我個腦粗心噃!

佢好eq喎

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

tinlong22 發表於 23-8-4 17:59
唔好講邊度,就係呢個帖,出聲幫口既,超過一半係平時講咩真香港人、軟皮蛇個一班,我自己就會觀望一下先 ...
講中晒。
掉番轉時候,佢哋只會趁機不斷踩,玩分化。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

czl115 發表於 23-8-4 11:47
每到呢個時候(有著數),啲黃人就會叫人唔好分顏色啦
踩中國嗰時會暫時失憶一下
...

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

mln 發表於 23-8-3 23:41
味道啱自己就會買,不想分顏色,只想香港似返以前那樣和諧

男爵府

好多被收購往後,就向錢出發,越早越差,希望唔好,我最喜歡冰皮

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

newinewi 發表於 23-8-4 08:40
呢類洗白文, 會觀察下先. 好多時所謂轉手,只係退居幕後, 見黃色而家無錢賺, 咪轉囉. 咁個之前老闆去咗邊? ...

我都有這個疑問,個招牌本身有問題,頂左佢就改名啦,話換左人就唔關前人事?都不知幾多呃人的店舖換左個名背後都係同一批人,市場上既然咁多選擇,點解要食回頭草?最憎有些人話食野唔應該分顏色,但當初是誰要分顏色?黃色經濟圈又是誰發起?針相藍店進行打/燒時又是誰作藍黃之分?黑暴發生了就是發生了,不能因為過去了就當沒事。

伯爵府

...........

水晶宮

mln 發表於 23-8-3 23:41
味道啱自己就會買,不想分顏色,只想香港似返以前那樣和諧

認同

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊