自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

覺得唔適合分手好過夾硬結最後離婚

朋友拍左10年跟住分開,男嘅幾年後結左,女嘅8年後先再結

另一對中學開始拍左十幾年,跟住一齊買樓準備結,臨結前發現男嘅思想出軌,暫停婚禮,幾年後再攪結婚,結婚1x年後男嘅有外遇離婚...所以勉強無幸福

子爵府

VegaVision 發表於 23-8-26 07:08
好明顯第二件正啲,咁快結得成

呢兩個都係男,條件唔錯的(外形/性格/家底都ok),係被個女飛,現任太太外型好似都無前任咁好,但性格似乎比較順得人意。最後個男結咗幾年,前女友都未結婚。我覺得好傻,前人種樹後人乘涼,好野真係唔怕無人要,啲人自己唔珍惜罷了。而家人哋幸福美滿,前任就一個人+年紀大。當初唔知嫌人咩,一齊咁多年先飛人。

侯爵府

adaleung717 發表於 23-8-25 10:24
據我了解 佢地其實係一畢業第一間公司識既 (依家雙方都轉左公司, 一早唔再係同一間), 都係同行, 背景差唔多 ...

同我ex咁似?果陣內地工作,又話想專心事業,又話自己似無腳省仔(惗起都想噴), 分開多年,街上遇到佢同老婆、仔一齊,佢老婆又娘又醜,以個仔年歲就似分手當時製造出來,唔明當時點解會睇上呢個死乞衣。

男爵府

2024年龍年勳章

adaleung717 發表於 23-8-24 22:05
(請勿上報) ...

最近一個朋友同佢拍左8年既男朋友分手 (兩個人都3字頭, 原本計劃左下年結婚), 個男人無啦 ...

+蔥咪就係咁,無婚主義喎,大咗肚都叫人落仔。轉頭遇到個命中天女,閃婚。
算吧,拖咁耐擺明男既已經無感情。放生自己,唔好執著幾多年。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

據我了解 佢地其實係一畢業第一間公司識既 (依家雙方都轉左公司, 一早唔再係同一間), 都係同行, 背景差唔多 ...

明顯賤男,想留單身身份,搵個與佢「同甘」,你朋友只係水泡,負責「共苦」供樓咋

子爵府

tutik 發表於 23-8-26 07:31
同我ex咁似?果陣內地工作,又話想專心事業,又話自己似無腳省仔(惗起都想噴), 分開多年,街上遇到佢同 ...

多數都係有第2個啦
唔係做乜無啦啦分手

男爵府

好媽媽勳章

我有個中學同學,同同班男仔由中二/三開始一齊讀到大學再出埋國進修完返黎,男既都係想做醫生再讀個醫科,女既一直等。到男既真係做到醫生之後,識左第二個飛左佢。

好彩女既兩年後識左個男仔結埋婚,但真係浪費晒青春响ex身上

水晶宮

adaleung717 發表於 23-8-24 22:05
(請勿上報) ...

最近一個朋友同佢拍左8年既男朋友分手 (兩個人都3字頭, 原本計劃左下年結婚), 個男人無啦 ...

真心除非雙方都窮到極,否則正常不會浪費咁多時間咩愛情長跑,婚後也可建立感情。

身邊有例子愛情長跑,其實是一方想騎牛搵馬,但搵極未有,勉強成家,叫做完滿結局,但當時人是否真心開心就不知。

水晶宮

twllc 發表於 23-8-26 07:55
我有個中學同學,同同班男仔由中二/三開始一齊讀到大學再出埋國進修完返黎,男既都係想做醫生再讀個醫科, ...

其實雙方如果有收入,年紀25歲以上,二人拍1-2年都好去決定是否結婚。不好浪費時間。

水晶宮

所以有女兒的,就真係呢方面教育下,不好傻更更咁死守。

伯爵府

回覆樓主:

唔想同呢個結姐
我識有人同初戀女友拍拖十年,抱住負責任同佢結婚,但睇得出個男嘅完全無開心嘅感覺,平時完全無曬佢同呢個老婆嘅野上fb,最後結婚兩年左右,佢突然改感情狀態同另一位小姐戀愛中,問佢唔係結左婚咩? 佢話無左老婆就可以有女朋友了,然後密密同呢位新女友放閃,過兩三年度於同新嘅靚女女友結婚,好明顯待遇同前面嘅老婆唔同。
佢同呢位靚女,由日常拍拖到結婚,乜野都會放上嚟開心share。
我初頭仲以為個男係對感情事好低調,原來佢只係唔鍾意佢前老婆。

大宅

叫個男人仆x啦

子爵府

2023年兔年勳章

想結就唔會拖8年

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我識嗰個女嘅同個男拍咗10幾年拖,男求婚,但係女嗰個拒絕唔想結婚住,男就即刻分手仲要趕埋女出門口,點知兩年後男嘅想追番佢,女嗰個識咗另外一個男朋友唔夠一年閃婚…..所以我哋作為女人唔好俾人覺得咁軟弱鍾意飛就飛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

同女一齊8年,覺得個女仔(我估OVER 22) 唔會走啦

遇到另一個女仔, 有新鮮感, 都會試下。試到就飛舊果個, 唔得要番而家果個都得。

非官方調查所得, 所有年齡層的男仔都係想要18、22 的女仔

水晶宮

ipcs 發表於 23-8-26 08:06
唔想同呢個結姐
我識有人同初戀女友拍拖十年,抱住負責任同佢結婚,但睇得出個男嘅完全無開心嘅感覺,平時 ...

想起羅x良。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

shannon_fky4186 發表於 23-8-24 22:07
唔想同呢位女士結,完!

x 2 呢位JM講得好啱,理由只有一個,就係唔係你。我身邊大把friend都係咁,拍拖多年,談婚論嫁階段話分手就分手,轉頭就去結婚,無論分手當時係已經有第三者曖昧中又好,未有又好,總之分手之後就閃電結婚,咩理由都假,就係唔係你囉!

大宅

Vengerov 發表於 23-8-26 07:31
呢兩個都係男,條件唔錯的(外形/性格/家底都ok),係被個女飛,現任太太外型好似都無前任咁好,但性格似 ...

真係好多呢啲case

男爵府

2024年龍年勳章

舊同事拍左9月拖,結婚唔夠兩年就離婚,結婚後發現老公同同事有路,攪到自己有精神病再有cancer,之後過身。好慘呀。

大宅

tutik 發表於 23-8-26 07:31
同我ex咁似?果陣內地工作,又話想專心事業,又話自己似無腳省仔(惗起都想噴), 分開多年,街上遇到佢同 ...

最後嗰句,睇到笑咗

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊