自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

D..D 發表於 23-9-7 14:52
你屋企富裕
有能力比佢咁做
咁佢咪可以選擇咁做囉

只係普通家庭,就係唔知點解佢會咁諗。
所以我一聽到,個反應真係

男爵府

回覆樓主:

我阿大依家小六,已跟讀緊大學既miss同阿sir上堂兩年以上,反而佢主動同我講,上到大學要好似miss 阿sir咁去返工賺洗費 有佢地幫我同阿大做生涯規劃幾好
利申:屋企吃喝玩樂,衣食住行從不缺

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mln 發表於 23-9-7 14:52
那是因為所有開支用家裡的,當知道自己要付錢時,自然就會出去做嘢。

你試下唔比錢佢買衫,食飯等等,好 ...

我有講過,大學洗費,自己搞掂。當然返屋企食、住免費。亦有講過。真正工作時,要比家用。不過,而家講,就梗係乜都得

珍珠宮

lojo11 發表於 23-9-7 15:00
去幾個月都OK.. 一年就耐左D

我都接受唔到

唔明點解唔係一畢業就做嘢,份工有大假,咪自己應安排,選擇去玩定儲蓄。可能而家年代唔同。

珍珠宮

Chowying 發表於 23-9-7 15:00
休息一個月都好喇,離開左讀書,分分鐘打工打成世 ge la

連一個月,我都唔希望佢會咁做
好似樓上有人話齋,啲公司會覺得你hea而唔揀你

男爵府

如果屋企唔係等錢開飯,其實都幾好,一開始做嘢就好難抽倒時間去長嘅旅行,要做嘢,使世人流流長,幾時冇得做?

侯爵府

牛年勳章

樓上唔少人認為家庭俾到錢仔女就會唔急搵工,我自己唔太認同。我自己十幾廿年前讀大學,期間無做過part time因為當年屋企俾4-5千零用錢我,講緊咁多年前,雖然係咁,但我比同期好多同學都早搵工,畢業唔夠一個月就正式返第一份工。我當年係好想快啲工作,快啲可以自己搵錢,因為屋企俾我嘅零用錢令我對生活有要求,就因為咁更加想快啲靠自己可供應到自己更好嘅生活要求。所以話生活幸福就無動力搵工同工作,唔係必然關係,睇個人性格心態多啲。

珍珠宮

有好多理想係後生先可以做到
同埋一年悠長假期會俾到自己一啲領悟
我自己N年前,大學畢業再全職進修,完成後做一年Full time,都放咗自己一年嘅假

呢啲學到嘅嘢,俾到我再向前衝嘅動力
之後事業亦都好好

只要佢唔係要求屋企俾錢佢,何不成全佢哋?(況且要阻都阻唔到)

珍珠宮

回覆樓主:

窮家孩子早當家,富家孩子唔憂嫁

大宅

証明你個仔唔係好知出面世界

子爵府

回覆樓主:

恕我直言
普通家庭出身就應該積極爭取機會啦
個個同學未畢業有好offer 已經secure定
佢就慢慢hea ,好工俾人擸晒啦
真係唔識諗,屋企又唔係水喉長開
識人系屋企俾錢讀ft master, 又去下working holiday ,但果d真係大把錢大把樓,屋企無壓力先任性,有個直頭信用卡任轆阿媽找數,搵工買花戴

子爵府

foggyao 發表於 23-9-7 22:23
只係普通家庭,就係唔知點解佢會咁諗。
所以我一聽到,個反應真係樣

可能啲同學環境好,被影響咗,但其實佢應該要識諗囉,人哋屋企咩環境先,唔通周遊列國佢又跟咩.....

珍珠宮

廷廷媽 發表於 23-9-7 15:07
係咪因為而家讀中學辛苦所以想休息下呀? 你同佢講考完DSE已經有幾個月休息, 大學又冇中學咁緊密, 不過如果 ...

可能開學前,都有同佢傾吓將來想讀同做啲乜。
佢都未有方向,所以係有傾多咗。

咁佢對自己都有要求,壓力咁就一向有,佢有同我反映過,唔好再問佢點解拎唔到幾多分或分數幾多,因為佢會自己盡力。佢叫我只需提吓佢做曬啲嘢未之類就可以,佢亦會樂意分享所有事比我聽。

你啱,如果佢要咁做,我都控制唔到,所以我第一句回應係,佢會覺得自己大學時,可賺夠一年錢去玩?

珍珠宮

tingbb@mama 發表於 23-9-7 15:17
已經好好 現時讀緊中學 已經準備好入大學並且讀完放假 我個中學仔仲未諗 要向咩目標進發 ...

我仔都無目標讀咩㗎
佢講咋,望住個終點,幻想自己有份出埸跑,梗係容易

珍珠宮

RoseRosa 發表於 23-9-7 15:23
讀中幾?已經咁識諗,如果我細仔咁講,我會覺得開心。當然gap year 要自己負責自己嘅支出先得
...

今年中四喇,其實我係驚,因佢未有目標想將來向邊方面行。佢醫科已答我一定唔會,因爲怕針怕血。其他様様都話無興趣、唔想

幼稚園、小學,父母仍可掌握之內。又而家越大,越要接受同只可監察,所以我真心驚。

珍珠宮

Locherry1215 發表於 23-9-7 16:25
佢應該是想working holiday 一年~

唔係。係想享受一年先去工作
不過,如佢真有此決定,我一毫子都唔會出。所以佢先改話一個月都好

珍珠宮

metrochung 發表於 23-9-7 16:29
最怕久了更不願出來工作

如佢可以咁做,呢樣我都覺得好有可能發生。

珍珠宮

無話可說 發表於 23-9-7 16:31
証明佢知屋企唔等錢開飯 我仔由細到大比我洗腦,唔該讀完書自己搞掂生活費,唔返工我唔會再比飯食
...

我都有,不過無最後嗰句

珍珠宮

bongbongpatty 發表於 23-9-7 16:31
我一早講定中三開始做下少少par time
我照俾零用錢
自己儲定錢

Part time要等16歲,佢係細B,要等到中六,但到時會最忙。

我有叫佢做義工,佢又無進展。嚟緊,我叫咗阿女幫手,有機會做,就捉佢一齊做。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好多學生理想,讀完書就想休息一年

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊