自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

珍珠宮

bmuimami 發表於 23-10-8 09:34
渣X,我前日先發現原來佢個fps轉賬額去本地其他銀行係咁細,當獅子可以三百萬嘅同時,佢可以連細行嘅一百萬 ...

有好有吳好,免客戶中了騙案有損失時又話銀行轉錢太兒戲/額太大

男爵府

BO_NG 發表於 23-10-8 09:18
知唔知點解我會入一筆錢入去?

係Citigold 客戶經理同我講有高息,入錢之後就反口,話要額外做多啲投資先 ...

如果你認為客戶經理mis-selling,請去HKMA 投訴銀行,如你屬vulnerable customer 有更強籌碼,一句我唔識我唔明,無人敢質疑你
就你再提供的資料,仍然未睇到Citibank 執行AML 法規問資金來源有咩出錯…諗起隔離post 講啟德miele,有足夠知識的網友都認同唔到當事人的‘意見’

珍珠宮

回覆樓主:

虛擬銀行

水晶宮

sochui 發表於 23-10-8 09:36
有好有吳好,免客戶中了騙案有損失時又話銀行轉錢太兒戲/額太大

一百萬合理少少係咪呀?

我一百萬開一張定期單,佢咁麻煩,之後到期每一次都要分兩日,我仲有幾張,到期會搬走之後盡量唔用佢了

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 23-10-8 09:37
如果你認為客戶經理mis-selling,請去HKMA 投訴銀行,如你屬vulnerable customer 有更強籌碼,一句我唔識 ...

職員態度可以改善,向客戶解要求資金來源的原因,免大家誤會/不愉快。
如果你不肯提供資料,銀行可懷疑洗黑錢,隨時結束戶口而不用解釋理由。
不是危言聳聽,我在86樓已有實例。

珍珠宮

bmuimami 發表於 23-10-8 09:41
一百萬合理少少係咪呀?

我一百萬開一張定期單,佢咁麻煩,之後到期每一次都要分兩日,我仲有幾張,到期 ...

我都認同一百萬是合理。但身家過億的客,又會話一百不夠,起碼五百萬,又會嘈。

男爵府

schricky 發表於 23-10-8 06:06
我想問下咁有無金額要求?即係入几多先會問

唔同情況有唔同threshold 的

男爵府

sochui 發表於 23-10-8 09:41
職員態度可以改善,向客戶解要求資金來源的原因,免大家誤會/不愉快。
如果你不肯提供資料,銀行可懷疑洗 ...

我同你梗係明啦,銀行寧願唔做生意都唔想面對巨額罰款

男爵府

Fatima_melanie 發表於 23-10-8 09:37
如果你認為客戶經理mis-selling,請去HKMA 投訴銀行,如你屬vulnerable customer 有更強籌碼,一句我唔識 ...

我又唔會為咗呢樣嘢去 HKMA投訴,因為我冇任何損失!

做一份普通定期就要搞到咁麻煩,只係分享俾人聽:唔好去花旗銀行!

你所講執行乜嘢法規?間間銀行都會有機會做!

但至少我去做定期,其他銀行我冇遇過,我會繼續用!花旗銀行我遇過,我就唔會再用,就係咁簡單,完!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

白毛毛 發表於 23-10-8 08:55
有得RM專人跟,照計唔會好似teller咁甩漏喎。咁低能!

我覺得係佢自己都估唔到會咁,嗰間分行係全視角玻璃,一眼望到哂入面office既情況既,我見住佢攞住個鬼畫符簽名行入去問人(可能係問分行最話得事嗰個啩),嗰個人就望一望吓出面咩情況(但無出過嚟),跟住講兩句,個RM就出返嚟話問過唔可以咁樣做,我自己感覺佢態度都差咗,總之就一句講哂,簽唔返個名,就乜都做唔到,你隻手好返先再來,嗌你搵社工搵議員囉!好在老人家有提款卡都仲㩒到啲錢出嚟,剩返幾拾蚊就豪俾佢算了。(其實由頭到尾最主要係想佢印返過去半年既戶口記錄出嚟俾社署,但咁都做唔到,好在社署職員親身同銀行領教過之後,酌情處理咗個case)

象牙宮

回覆樓主:

虛擬銀行

公爵府

hashtag影視迷勳章

李豆豆 發表於 23-10-7 21:11
我都係唔會用虛擬銀行,同埋大眾呢啲財務公司嘅銀行

這些以外,還加上citi bank。

男爵府

Fatima_melanie 發表於 23-10-8 10:03

咁銀行咪唔好做生意囉!

就算個客人有過億身家,對於銀行來講都係小case啦…

全世界又唔係得一間銀行,客人都可以選擇其他銀行!你情我願!

如果個客人真係洗黑錢,使鬼仲要留個客?歡迎即刻取消戶口,馬上同警方舉報!

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 23-10-8 10:03

尤其是美資銀行,美國監管機構一樣會睇香港分行的監控程序執行是否妥當,更加謹慎。
客戶可去無問來源的銀行就是,自由市埸的規則

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

BO_NG 發表於 23-10-8 10:03
我又唔會為咗呢樣嘢去 HKMA投訴,因為我冇任何損失!

做一份普通定期就要搞到咁麻煩,只係分享俾人聽:唔 ...

謝謝分享經歷

男爵府

sochui 發表於 23-10-8 09:41
如果你不肯提供資料,銀行可懷疑洗 ...

依家唔係職員嘅態度有問題

而係職員俾咗定期Offer,入咗錢之後反口,反口之後客人轉走錢唔做定期,就用懷疑洗黑錢要求提供證明!

不過點都好,領教過嘅我,就算幾高利息,我都唔會再用花旗銀行做定期!

男爵府

1773 發表於 23-10-8 10:08
這些以外,還加上citi bank。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 hfl2000 的帖子

虛擬銀行,細銀行好似大眾嗰啲。

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-10-8 10:18
依家唔係職員嘅態度有問題

而係職員俾咗定期Offer,入咗錢之後反口,反口之後客人轉走錢唔做定期,就用懷 ...

香港有咁多銀行,總可找到一間滿意,不用太激氣

水晶宮

sochui 發表於 23-10-8 09:43
我都認同一百萬是合理。但身家過億的客,又會話一百不夠,起碼五百萬,又會嘈。
...

過億應該唔使自己搞,大把RM奉承
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊