自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

sasalic 發表於 23-11-18 07:28
佢個仔都係自殺死咗啦
佢點會關注學生身心健康?

大宅

poodlema 發表於 23-11-18 12:03
減功課啦!幾線都咁谷!放學可否俾人輕鬆下?唔補習唔玩都做不完。

香港整體 教育環境 教育氣氛 , 已經緊緊的入了社會 和 家長 的血中 好難改變

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yauchuchu 發表於 23-11-18 12:02
我覺得今年都多私樓既…..
anyway 咩背景既學生都有可能
父母一定要加以關心仔女
同意,死谷只會害死自己仔女,多啲溝通、關心好過啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

lovebb2 發表於 23-11-18 12:10
香港整體 教育環境 教育氣氛 , 已經緊緊的入了社會 和 家長 的血中 好難改變
...

入了 一條龍 直資 / 國際學校 會減少 一家人的讀書 壓力

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

RoseRosa 發表於 23-11-18 11:07
過去呢幾年嚟香港冇運行,整體氣氛咁差,唔多唔少都影響到下一代。

移民風氣盛行,環境稍好嘅,讀得唔好 ...
所以唔好再話天生天養,生小朋友容易,養、教係好難,真係諗清楚先好生,加上香港女人最鍾意同人比較
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

的確,我地改變唔到教育制度!

忙,係真嘅,我有同自己小朋友吐嘈,喂^ ^點解你學校咁多野做?
佢會話,你去問下學校。
我笑⋯⋯
其實,依類交談,佢知道你睇到佢攰,會知道你體諒佢。家長既同理心,企喺佢個邊諗,好重要!

家長做既,多陪伴,多溝通,少談成績,多談風花雪月。每晚pillow talk 15mins都好,親子關係更親密,彼此關心多D,悲劇自然少D

寶石宮

heiheigirl 發表於 23-11-18 10:59
睇到咁多個案⋯不同年齡、學校出意外。
認真想想⋯我哋做家長嘅責任應該比任何人大的。
我哋要時時刻刻關 ...
同意,溝通同關心比起成績更重要

子爵府

2024年龍年勳章

RIP

寶石宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-11-18 10:08
唔提並唔代表就唔會發生,家長反而應該多與青少年溝通, 無論佢哋遇到咩問題,畀佢哋最強大嘅支援才是正道 ...

同意,現今小朋友唔打得、唔鬧得,一街都係小霸王、公主病嘅小朋友,做父母應該多溝通、關心,至於讀書 … 讀得好咪當 bonus 囉,另外父母本身係咪都咁叻先

水晶宮

Rtonon 發表於 23-11-18 12:17
的確,我地改變唔到教育制度!

忙,係真嘅,我有同自己小朋友吐嘈,喂^ ^點解你學校咁多野做?

同意,親子關係好重要。

水晶宮

Ol0314 發表於 23-11-18 11:06
因為環境好 (如住半山呀 南區獨立屋嗰啲)
佢地人情牌夠晒入「名校」
(包括 幼 小 中 大學)

入左名校不是大晒,都一樣要保持水平。保持不到,被人勸退都會有。

珍珠宮

Telegram 有群組教人自殺

esmehouse    發表於 23-11-18 13:13

子爵府

esmehouse 發表於 23-11-18 12:29
同意,現今小朋友唔打得、唔鬧得,一街都係小霸王、公主病嘅小朋友,做父母應該多溝通、關心,至於讀書 … ...

唔打唔鬧 都唔等於無品德教育
打鬧亦會教出有暴力傾向或自卑既孩子

父母對孩子既教育要由情愛出發,有良好關係孩子會很願意聽父母既教導

子爵府

anna59 發表於 23-11-18 12:50
Telegram 有群組教人自殺

向相關部門舉報

珍珠宮

Adiezz 發表於 23-11-18 13:00
向相關部門舉報

我系聽番黎, 因為我無 telegram
可能有人去舉報

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

香港教育制度出現嚴重問題 政府幾時先正視?

珊瑚宮

回覆樓主:

RIP

子爵府

虎到金來勳章

Ol0314 發表於 23-11-17 20:56
各位家長:
教育制度我地未能改變
但你地的心態絕對可以影響自己的仔女

Rip

大宅

foggyao 發表於 23-11-18 10:00
但我仔女埋嚟問我睇乜,我都唔敢比我對青少年仔女睇,怕佢哋身同感受,去模仿。佢倆而家都係表面 ...

多謝你回應

片段好多分享正正唔係因為家長催谷,所以小朋友自殺,其實好多個原因,如果未了解真正原因,一面倒話家長催谷,其實對家庭都造成好大傷害

已刪除用户

首頁
45678...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊