自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

回覆 egg.b 的帖子

你係咪管理層呀?如果係咪豪少少囉。去酒店飲一定唔止六舊啦。

大宅

回覆樓主:

如果係我就擺明係唔去架喇但會作d藉口比大家有個下台階,一路觀察下同時間都預左唔會係呢間公司做好耐

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

如果有打算過年後唔撈就唔夾唔去,否則會照夾照去,有D野紅白2事都要照夾架啦。
樓主明年1月1號開始,每日儲$2或者每月出糧扣起$50做定明年年尾聚餐基金。

侯爵府

如果你唔係想轉工, 唯有硬食
不過呢D公司咁度縮, 不宜久留

公爵府

牛年勳章

yuyueng 發表於 23-11-27 09:08
如果有打算過年後唔撈就唔夾唔去,否則會照夾照去,有D野紅白2事都要照夾架啦。
樓主明年1月1號開始,每日 ...

每日儲$2做年尾聚餐基金,笑左出聲添
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

子爵府

有能力俾錢請人食飯,呢種集體合法行賄,又唔犯法,幾好吖

鷄脾打人牙較軟,少少錢可以令大家開心,除開每日都係唔使兩蚊,值得令自己唔開心?

唔順氣就當破財擋災吧!

公爵府

牛年勳章

beebeeiloveyou 發表於 23-11-27 09:11

鷄脾打人牙較軟,少少錢可以令大家開心,除開每 ...

咪玩喇!$600自己比自己果份咋,邊係請人食飯呀?
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

侯爵府

講真我做廿幾年嘢, 大大小小公司都做過, 從來未試過年頭年尾餐大嘢要自己夾錢

珍珠宮

chingnc 發表於 23-11-27 08:36
甘度縮就咪搞,我地公司無自費聚餐,老細出聲去一定老細請

咪就係囉,冇錢攪就唔好攪,當年啲後生仔對公司冇感情走得快,主因人工低,老細為比年青人覺得warm, 叫我地老屎忽請食飯,個個月請飲野
成日叫夾錢

講真,佢地包括我都係幫你做野,唔係幫我做野,我仲要幫佢地執手尾

仲要我請食飯飲野,人工加晒比佢哋,真好野,咁抽水既管理層

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Carol999 發表於 23-11-27 09:12
咪玩喇!$600自己比自己果份咋,邊係請人食飯呀?

而家普通自助餐$600位好普通,仲要包左場地既隨時自己果份都唔夠比,公司一定有補貼場地同低級員工果份。

子爵府

egg.b 發表於 23-11-26 18:38
(謝絕記者朋友借題上報,請尊重)
話說今年年頭去左間新公司返工,最近得知年終有個聚餐,估計係酒店包廳 ...

好cheap的公司,唔荒好做,轉工係上策

象牙宮

話說今年年頭去左間新公司返工,最近得知年終有個聚餐,估計係酒店包廳 ...

問題一:有冇jm公司都有呢啲要自己俾錢既飯聚
問題二:俾著大家會點做,爽手俾?殺入去同老細講唔去?

俾錢既飯聚 : 有。
公司 CUT COST / 到會吧。

你如果是 SMALL PATATOES 入去同老細講。美言美語。家有事唔去。
聚餐 1/3…
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

mamasprits 發表於 23-11-26 18:56
我知邊間了

係?爆嚟聽吓。

大宅

白毛毛 發表於 23-11-26 18:56
如果酒店包廳,$600位應該唔得,可能公司或高層都有補貼你。

肯定公司有補貼,酒店包廳要有最低消費,我懷疑公司只收六百幾,一半使費都未夠呀...加上樓主仲話低級嗰啲唔使畀

其實一年一次先至幾百蚊,我覺得無傷大雅,咪當自己食同埋請下低级同事食下嘢咁囉
呢個係人哋公司文化,如果你覺得唔適應,應該辭職.串啲講句呀,咪使旨意想改變公司取消呢個政策....人哋都行咗咁多年啦....自己辭職咪算囉

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

跟公司傳統

大宅

小mama 發表於 23-11-27 09:21
咪就係囉,冇錢攪就唔好攪,當年啲後生仔對公司冇感情走得快,主因人工低,老細為比年青人覺得warm, 叫我 ...

你情況唔同呀,個個月夾錢,梗係唔得啦

如果一年才六百幾,又去酒店又包廳,我覺得當自己食又請下同事食冇所謂

樓主呢個情況,佢公司肯定都要攞一大舊錢出嚟找數,你嘅情況我都接受唔到...

子爵府

beebeeiloveyou 發表於 23-11-27 09:11

鷄脾打人牙較軟,少少錢可以令大家開心,除開每 ...
一年一次仲要係自費 600 都比唔起... 你話一個月一次就話姐

大宅

Gorgor0612 發表於 23-11-26 18:46
自費仲無得揀唔去?個老细年呢D錢都慳?有冇搞錯! 竟然無人反抗?起碼走入D老细房揼佢哋sponsor 下呀!當X ...

入房叫老細sponsor,咪只係將樓主嘅問題往上推....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

之緣 發表於 23-11-27 08:43
好搞笑你咁清楚
其實我都覺得600又唔係真係大數,原來仲要唔窮…
600真係好易食都食左去

子爵府

自費咁姑寒,我會唔去囉,自己出去食仲自在

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊