自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

子爵府

CathyChan1126 發表於 23-12-3 19:26
自行一定係選擇左唔會後悔學校
到大抽獎先小心選擇

明白了

珍珠宮

如果你好心儀其中一間Band1a,自行可以只填個間
萬一自行唔得,仲有得抽

我大仔當年自行就只填一間,因為佢好鍾意個間學校

男爵府

pomanlife 發表於 23-12-3 19:22
鴨真又點睇呀?硬件配套似乎好過坑真

不論成績及校舍都差好遠喎!坑真勁d

侯爵府

2024年龍年勳章

除咗兩間banding唔同level外
鴨真有咩硬件好過坑真?
坑真有游池、大禮堂,淨係圖書館都夠靚
鴨真普通津校建設,有咩特別?

琥珀宮

Calaci 發表於 23-12-3 19:03
其實未必係B1A最多人揀架,除非傳統名校,普通地區好多1B1C先係收表王

所以未話保險就乙2填B1C, 唔會b1a, 之後就填b1b, 咁會比較危險

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

lamlam0710 發表於 23-12-3 19:23
呢點我明,不過唔知係咪要留一個自行機會揀返自己間中學?

老師有冇話自行一定要揀返自己中學先?我知有啲小學係有咁既要求,如無揀,到時萬一要叩門就一定無你份。
如無既話,自行一定係揀返兩間自己最心儀最啱你小朋友程度,事但入咗邊間都唔會後悔既中學。識得有人直中係B1,但佢深知小朋友係邊緣人B2程度,所以佢自行報咗心儀熱門既B2收咗覺得好開心放下心頭大石咁,呢啲真係個人選擇嚟既。

侯爵府

2024年龍年勳章

chanti 發表於 23-12-3 19:58

係囉,我懷疑佢搞錯晒啲真光系列
從無聽過人用鴨真同坑真比

侯爵府

元朗聽聞好唔夠band 1位,大抽獎有機會落band 2, 叩門有冇信心,如果唔係我個人覺得穩陣d好
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 19:33
津校要跟制度派位
就算你自行唔填自己中學,到抽獎都係一樣處理
只係要考慮

明白,1月家長日要再問下老師。 Thanks

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

chanti 發表於 23-12-3 19:58

見佢「廚房」同圖書館都勁得,仲有海景
attach1/tmp/phpTgiXsY
attach2/tmp/phpvU9OHM
attach3/tmp/phpTotXWA
attach4/tmp/phpHtNncp

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

lamlam0710 發表於 23-12-3 20:20
明白,1月家長日要再問下老師。 Thanks

你又唔關心下我嘅

彩鑽殿

chanti 發表於 23-12-3 18:48
香港仔官小?你指香島道官小?殺校la呢間、2024 停辧。其實1 仔1 女11 區都好、入不到英華,英皇、聖堤女 ...

SC SLS 佢哋話係1C 既?

子爵府

solim 發表於 23-12-3 15:51
崇德

崇德應該係band1b

彩鑽殿

yauchuchu 發表於 23-12-3 20:08
係囉,我懷疑佢搞錯晒啲真光系列
從無聽過人用鴨真同坑真比

真光系列即係點呀?

彩鑽殿

Charlotte_mom 發表於 23-12-3 17:43
但庇名氣一定比真大

點解庇既名氣大既?呢幾年唔覺有咩狀元之類,校舍亦都舊,入面仲係幾十年前舊公屋走廊啲墙咁既設計
attach1/tmp/phpJ0ulSw
attach2/tmp/phpKfFQWP
attach3/tmp/phpFAkR18
attach4/tmp/phpkF3N7r

子爵府

hfl2000 發表於 23-12-3 19:21
你要肯定你小朋友係B1生,因為直屬就算有85%學位留俾小學,都係派哂俾B1生,之後先會輪到派俾B2,到B2都派 ...

我當然係假設係B1生先會甘諗同甘問, 如果唔係, 我應該要諗其他方案

大宅

一間中中 一間英中 有段距離喎

彩鑽殿

HaHa肥肥 發表於 23-12-3 20:51
一間中中 一間英中 有段距離喎

佢唔係有兩班英中兩班中中咩?唔係全部中中

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Fishbbmama 發表於 23-12-3 20:44
我當然係假設係B1生先會甘諗同甘問, 如果唔係, 我應該要諗其他方案

我#106樓答其他jm

子爵府

pomanlife 發表於 23-12-3 20:54
佢唔係有兩班英中兩班中中咩?唔係全部中中

全開英文班先叫英中

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊