自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

conniecheung 發表於 24-2-22 22:53
業主 開價 通常唔會用估價去開價,會比估價再高,預買家鋤價。
我還價真係減一球咁還,有啲開價好離地
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

dolceee 發表於 24-2-23 00:26
有冇JM經歷過上一個跌市周期?當時個氣氛係點架?
其實果d屋苑,絕大部份業主都低價買入供滿啦
又真係好似 ...

咁一個供滿樓既買家可以係早幾年高峰期買入過其他單位 都可以玩輸左股票 都可以等錢駛。加上要移民果班,內地無左水喉果班,急住賣樓,而氣氛又差,又點會唔下調。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

gallygally 發表於 24-2-23 08:30
又咁講, 真係想買, 唔會因為價錢低去買, 不合心意幾平都唔會買.

同意,我亦都會睇個業主係唔係啲扭拎嘅人,我如要我還多過 3 次價我就會放棄
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

要看放盤量,區區都咁多賣盤,買家想買都好多選擇,加上新樓叫價比之前
貼返地啲,我去睇樓就發覺多優惠回饋比買家,agent佣金做新又高啲,自然二手就靜。Agent 叫二手減開價就易做啲,揀邊個易做啲盤及佣金高就多推邊間啦。自己嗰層唔急賣唔太多減,就放租。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

dolceee 發表於 24-2-23 00:26
有冇JM經歷過上一個跌市周期?當時個氣氛係點架?
其實果d屋苑,絕大部份業主都低價買入供滿啦
又真係好似 ...

我覺得依家有啲似98年,99年⋯⋯未到最差嘅時候⋯⋯我唔係講話個市一定會繼續跌(但我中線都唔睇好經濟),我只係講緊個氣氛。

寶石宮

bb560 發表於 24-2-23 10:05
我覺得依家有啲似98年,99年⋯⋯未到最差嘅時候⋯⋯我唔係講話個市一定會繼續跌(但我中線都唔睇好經濟) ...
今次唔同 97 & 03,現在係冇人來香港投資,外資公司又撤走,好多高層 / 中層俾人炒,往往就係依班人一跌就入市,現在保得住份工都偷笑,所以政府今次再開放俾多些自由行都幫唔到手

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

Agent 的慣用招數

珍珠宮

2024年龍年勳章

chingnc 發表於 23-12-6 20:44
係喎 朋友租將軍澳納米樓 都要兩萬

有一說法是: 睇樓市黎緊會繼續跌嘅人會賣樓,然後拿d錢去做定期, 利息已經夠租屋有餘,所以多人揾租盤,而租金價錢不會跌太多,因始終都要住

公爵府

gallygally 發表於 24-2-23 09:40
你鋤低只會激嬲賣家, 到時人哋唔賣俾你, 做人都要有個譜

週街都係貨 怕咩

子爵府

wannabe118 發表於 24-2-23 10:27
週街都係貨 怕咩

大把貨都要啱心水先得。

子爵府

bbsbbs 發表於 24-2-23 09:49
要看放盤量,區區都咁多賣盤,買家想買都好多選擇,加上新樓叫價比之前
貼返地啲,我去睇樓就發覺多優惠回 ...

新盤地點好多唔多掂, 靚地段全部已被二手佔據

珍珠宮

2024年龍年勳章

banbanmm 發表於 23-12-7 02:55
如果真係想賣得成,應該參考1)最近成交價;2)附近新盤價。

市況係新盤都滯銷,二手是否易賣,顯而易見。

別墅

gallygally 發表於 24-2-23 10:44
大把貨都要啱心水先得。

現在是很多房源減價求售也無人問津,因為買家都看淡後市慢慢觀望。現在已經變成買家市場,跟前幾年樓市火熱,賣家市場,買家要搶先下訂才有機會的環境已完全不同了。

滿街都是房源,你的房有特別到非買你不可嗎?

子爵府

Doriki 發表於 24-2-23 11:02
現在是很多房源減價求售也無人問津,因為買家都看淡後市慢慢觀望。現在已經變成買家市場,跟前幾年樓市火 ...

樓層座向座數景觀地段, 呢啲唔會全面一樣, 就算好多盤, 唔通你住開港島, 你會走去粉嶺買樓嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

現在一手樓好多都賣唔去,市場供應越來越多,一手樓劈價求售的話(想資金回籠),二手就跟住一齊減先會有人肯買,一環扣一環

別墅

樓主真係好天真,Agent最緊要有成交先有佣收,樓價升定跌佢根本唔care,講嘅所有嘢都係想雙方快啲落疊!

esmehouse    發表於 24-2-23 11:13

象牙宮

laithin 發表於 23-12-6 18:44
不停打嚟問減唔減價,要求減嘅銀碼成2百萬。

我睇返電視公布嘅放盤數據,有一半人都係同我咁嘅價錢放出嚟 ...

D 地產經紀想盡快推冧個樓市, 想有交易, 才有佣收?

生活艱難。各行各業?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

寶石宮

KaQuick 發表於 24-2-23 11:12
樓主真係好天真,Agent最緊要有成交先有佣收,樓價升定跌佢根本唔care,講嘅所有嘢都係想雙方快啲落疊! ...
最憎啲 Agent 話「俾高少少啦,都係差幾十至一百萬啫」,我心諗你更係唔會差好遠啦 (Agent Fee 收多 $1 萬,但賣家又供多 $100 萬),係我角度依間唔啱咪再搵第二間囉

別墅

睇你急唔急賣囉

別墅

gallygally 發表於 24-2-23 11:06
樓層座向座數景觀地段, 呢啲唔會全面一樣, 就算好多盤, 唔通你住開港島, 你會走去粉嶺買樓嗎?
...

現實就是賣不出去,如果理想價賣得出去,還輪得到經紀囉嗦求減價嗎?

你看杏花邨都掉成甚麼樣了,呎價直接掉到一萬二

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊