自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

20170101 發表於 23-12-19 15:57
小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

我做了10幾年ftm, 曾經亦有你的迷惘,我覺得我放棄工作陪伴他成長,他的表現應該較其他wm的孩子好,我對兒子的期望很高,他小學時在我的「庇廕」和「協助」下, 成績係前列。升中後,就要看孩子的真功夫了,一來他反叛不肯讓我教他, 二來他天資真的好一般, 結果公開試成績令我有點失望, 我覺得我做了10多年ftm對他似乎幫助不大

但回想過來, 我做ftm是我自己的個人選擇, 不應太著眼於成績回報,陪伴他成長的10幾年時光是我一生中美好的回憶,彼此亦建立了深厚的親子關係呢

男爵府

活出彩虹 發表於 23-12-20 13:53
我做了10幾年ftm, 曾經亦有你的迷惘,我覺得我放棄工作陪伴他成長,他的表演應該較其他wm的孩子好,我對兒 ...
這十年美好回憶,不是每個母親也可享有,首要條件是C 6有本事,不用太太又要工作又要兼顧家庭這麼辛勞。

男爵府

irisf 發表於 23-12-20 13:57
這十年美好回憶,不是每個母親也可享有,首要條件是C 6有本事,不用太太又要工作又要兼顧家庭這麼辛勞。
...

我明白,我亦感恩丈夫能讓我選擇工作或全職照顧家庭,他說無論我怎樣揀,他也會支持我

珍珠宮

Mimmy 發表於 23-12-20 09:28
教小朋友真係要好好控制自己情緒
我都唔係好好, 自細親力親為湊女
都每件事都好高要求

如果媽媽全職照護孩子係因為要求成績,孩子比媽女媽辛苦得多。 成日要人體諒媽媽,邊個體諒孩子?

男爵府

眨吓眼已經全職湊小朋友8年幾,絕對明白你感受。
越大越激心,小一氹下鬧下講下道理還好,而家小三,一言九鼎,激到心口痛。每日都提自己忍住,強硬唔得,講道理唔得,商量唔得,每日都來回地獄又折返人間。
有啲人唔會明白,有啲小朋友真係好惡教,懶係專家咁話你唔識教。生幾個小朋友既家長就會明,人與人之間嘅分別係可以好大。
無辦法啦,我哋生咗佢出嚟,唯有咬緊牙根堅持吧。
attach1/tmp/phpTHUEmp

瑪瑙宮

20170101 發表於 23-12-20 11:20
多謝各位JM意見。尋晚同老公傾過,決定放手等佢知唔溫習唔做功課嘅後果。由老師出口好過我哋自己動氣。我有 ...

同意

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實要返工唔代替無陪佢成長架喎

男爵府

職場已經判咗你死刑。

侯爵府

小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每 ...

教功課係勞氣,就算你有工作都可能一樣會勞氣教仔女功課,如果你唔想教咪出番嚟工作再請補習老師幫手囉。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小一,每次教功課溫習都好勞氣。自己盡力克制,佢就處處挑戰底線。我越講越大聲,直到我出手佢先肯停止,每日放學不断循環。
佢喺外邊就陰聲細氣唔敢講嘢,別人眼中好乖的,但喺屋企一唔順意就態度惡劣。

佢一出世我放棄工作一直陪伴,換來咁樣受氣,令佢唔得獨立處處依賴真係好沮喪。眼見全職工作嘅家長都冇我咁勞心勞力,當初我決定可能係錯誤嘅開始。

佢如果認真溫習,係可以的。只係每次認真溫習陪讀之前係要花費好多時間力氣去發脾氣,去駁嘴去挑戰。我以前有個同事話自己從來唔會跟功課考試,寧願自己出去揾錢俾佢補習。我開頭覺得咁樣好似錯過了童年,但最近覺得咁樣未嘗唔係好事,減少磨擦,少見多珍惜,拉近親子關係

減少磨擦,可能會,但少見多珍惜就未必,只會越離越遠,唔好咁灰心,曾經嘅努力,必會有回報。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔知點解重複咗,Del

水晶宮

noodle_noodle 發表於 23-12-20 10:26
9年後,如果阿媽唔洗再工作,好命有人養過世咪係,幾多人因為要靠人養,明知老公出去滾都死忍,因為自己無 ...

同意呀。

我可能悲觀啦,覺得要有舊錢才有安全感。

做ftm要好多野考慮。我情況係,第一關,要忍到「人言可畏」,奶奶加二件毒姑煽風點火,覺得你點解要食佢個仔或兄長的錢;再者,ftm加有工人,係夢幻組合,極少機會發生,長貧難顧,耐左,個太太年老走樣走身材,細路又不似預期,交到成績比人晒,咁,就會有說話聽。

最後,女人一旦失去賺錢能力而單方面好天真覺得男人成世深愛自己,男人毫無怨言咁付出,呢啲係神話來。神仙界才有啦。

我呢類凡人,貼地少少,維持有賺錢能力,尊嚴,而盡量維持到仔女不失禮就算數。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

藴藴 發表於 23-12-20 15:25
眨吓眼已經全職湊小朋友8年幾,絕對明白你感受。
越大越激心,小一氹下鬧下講下道理還好,而家小三,一言九 ...

每個孩子都獨特嘅,我唔係 ftm,不過阿仔係 SEN,外判滿足唔到須要,我跟得好貼,走過好多血路,唔係風涼話嚟 ~
教好孩子之前,家長都要有好多學習,家長同孩子一齊成長,絕對係我肺腑之言。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-12-20 18:46

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我做了10幾年ftm, 曾經亦有你的迷惘,我覺得我放棄工作陪伴他成長,他的表現應該較其他wm的孩子好,我對兒 ...

唔否認全職湊小朋友的確可以多好多時間陪伴佢/教育佢,但表現是否較在職媽的孩子好呢,個人認為未必關事,相反有時ftm照顧得小朋友太好,反而令孩子更倚賴,失去自主學習嘅能力。不過在職家長要兼顧好小朋友嘅學業同成長,絶對須要付出更多心機同時間。

我係WM,除了返工外幾乎所有嘅時間都比曬啲仔,用心栽培佢,從幼稚園起已經訓練囝囝要自己做功課,唔識嘅要主動去問,小學開始我從不對功課衹會對齊唔齊,初小時我唔會太重成績,反而會著重培養良好嘅學習態度,自理及自學能力,自己的事要自己負責,小三起已經慢慢放手。初小時仔成績中間,去到高小已漸見真章,升中後成績更名列前茅,DSE成績亦算亮麗,孩子亦嘗到自己努力嘅成果,在職家長嘅我自問都付出咗好多,不過如果再來一次的話相信我會安排得更好。

其實我好反對家長對功課,唔少家長比咗個錯覺小朋友,令孩子覺得係你哋迫佢讀書,最重要係讓小朋友明白,讀書求知識係為佢哋自己嘅將來而非為父母,比佢知道響競爭型嘅社會,有能力就有選擇,而唔係由父母隻手捉住佢去做,效果可能會好好多。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-20 18:45
唔否認全職湊小朋友的確可以多好多時間陪伴佢/教育佢,但表現是否較在職媽的孩子好呢,個人認為未必關事, ...

我同意,全職媽的孩子成績未必會較wm的孩子好,我身邊就有不少例子,我仔的朋友係DSE狀元,但人家媽媽有返工的呢

相反,我好慚愧我做ftm未能好好培養阿仔的自理能力,又冇訓練他做家務, 佢間房常時都咁亂,衣服周圍掉,做嘢冇手尾……

可能我做ftm時間太多,樣樣都幫佢做哂,我太保護他,令他太依賴我,我也有點後悔,若我以前沒做ftm, 阿仔可能有更多磨練,變得更獨立呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

活出彩虹 發表於 23-12-20 20:10
我同意,全職媽的孩子成績未必會較wm的孩子好,我身邊就有不少例子,我仔的朋友係DSE狀元,但人家媽媽有返 ...

咁又唔好咁講,你賺咗嘅係親情, 十年嘅陪伴,至少同仔仔嘅感情 very good ,咩都抵返啦

子爵府

小一先係剛剛開始

男爵府

Astra00 發表於 23-12-20 18:03
同意呀。

我可能悲觀啦,覺得要有舊錢才有安全感。

你說得非常好、尤其’女人一旦失去賺錢能力….’呢一段!好多女人一冇左男人就‘you are nothing ’、有幾多可以好似Harry Porter作者咁

子爵府

我做了10幾年ftm, 曾經亦有你的迷惘,我覺得我放棄工作陪伴他成長,他的表現應該較其他wm的孩子好,我對兒 ...

全職教功課會唔會令小朋友依賴?
我自己係FTM 都驚驚地

水晶宮

chanti 發表於 23-12-20 20:35
你說得非常好、尤其’女人一旦失去賺錢能力….’呢一段!好多女人一冇左男人就‘you are nothing ’、有幾 ...

點都好啦,人係會變嘅,你唔知呢日係幾時嚟。總之女人為咗安全感,自己點都要保持有賺錢嘅能力,當然我都希望人人婚姻稱心如意,可以同伴侶白頭到老,但呢個世代太多人三觀不正,引誘多,人要變心係一件非常容易嘅事。

不變嘅就是自己嘅賺錢能力,與自己有血緣嘅子女關係,只有呢兩樣嘢抓得緊,就唔使睇男人咁重。明星,羅X良嘅例子,非常唏噓。我每次都覺得佢嘅前妻太單純,太善良,搞到自己咁慘。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊