自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

cibewong 發表於 24-1-5 05:23
已經有個鋪位平平地租咗嚟放野,但完放唔哂先頭痛。

咁誇!咁咪使好$?男人鍾意收藏玩意真係了不起,如果我間屋俾佢佔據連招呼朋友都唔得,一定大吵連場!
BTW, 你氹吓佢,話裝修完靚靚大都住得開心啲,一家人一定可以商量解決嘅!加油加油,支持你

珍珠宮

cibewong 發表於 24-1-5 05:16
因為佢唔想執亦唔知點執,佢太多野,以前鍾意買玩具、模型、超合金、儲龍虎門漫畫書、VCD 及CD,連麥當勞買 ...

你老公似足我 c6, 有一條隙都可以攝佢d野入去。幸好,我地3幾年搬一次家,所以佢會掉d野。最後搬入最後一屋時,我限制佢放物件空間,每次佢靜雞雞放物件去其他地方,我就即刻要佢放回自己封地,否則一星期後,我會掉左佢。雖然佢都會緩慢地擴展領地,但都吾敢明目張膽,佢一過份左,我又會話掉佢d野。我覺得樓主要搬一次才能解決問題。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

naicha 發表於 24-1-5 14:55
父母縱出嚟的。我有個阿哥好鍾意買嘢, 娶咗個更鍾意買嘢的老婆, 阿媽好憎間屋多嘢, 當年仲要同我哋一齊住 ...

你講得冇錯,真係縱出嚟
兩個老人家好似怕咗佢咁,佢話唔准執佢啲嘢就真係唔執,我成日都講街外嘅垃圾房乾淨企理過佢

我自己屋企,仔女老公啲嘢放出嚟,我講三次唔收埋我就直接掉咗佢,我講明唔理你新定舊,你係珍惜啲嘢嘅自然會收好佢,唔珍惜我講三次都唔收當你唔要,搵唔到唔好問點解

winwint    發表於 24-1-5 23:35
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

象牙宮

cibewong 發表於 24-1-5 00:10
屋企太多嘢係老公,佢有好多收藏品野,要執嘢係好金,佢一直唔肯裝修全屋係覺得好煩、好煩、同好煩,為咗咁 ...

不肯裝修, 大執屋 願意嗎?
我那一个,不想執屋 + 不願出錢 + 还鬧人。
又有多收藏品野

打造 老人浴室+廚房。
1。拆廚房地柜。用現成廚地柜 (有腳柜)。柜發霉,五金全坏,廚面石裂不止3个。
2。鏟平浴屏成平面。老年時沖涼方便。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

2024年龍年勳章

cibewong 發表於 24-1-5 00:19
住咗25年喇,地板已殘舊起哂出嚟,天花板又跌灰落嚟,浴缸其實裡面浸水出走廊所以走廊地板梅哂,你話點住 ...

Same here!
窗花爛都唔肯整,我抹窗就差d跌落街
裝一裝都幾廿萬,可能咁樣肉痛掛

侯爵府

邱悠月 發表於 24-1-5 07:35
點止嬲,直程顛
你忍到咁耐算好

已忍無可忍

侯爵府

tkop 發表於 24-1-5 08:53
係咪唔想出钱咋

錢佢真係無,由我出哂佢又唔肯比我搞,總知就佢唔想執佢啲嘢啦。

男爵府

我發覺好多家庭既飯桌係放滿雜物,一係開飯時將飯枱上既大堆野搬開,食完飯又歸位,一係呢,就得四分一既空間食飯,唔明點解飯枱要放滿雜物?
我家飯枱只有一小盒紙巾,食飯唔洗搬來搬去。

侯爵府

jeannietsui 發表於 24-1-5 07:37
真係好煩
比啲甜頭佢
橫掂裝修

已經講過啦,我話唔係唔比你擺野出嚟,如果整好裝修整個大大個嘅玻璃飾物櫃比你擺唔係幾好咩,只係問題係佢呢刻唔想執原因係真係實在太多、太多同太多野。

侯爵府

野原美冴 發表於 24-1-5 08:43
你唔好得個講字。行動最實際。
佢唔想執都係因為懶, 你咁想裝修, 你咪幫佢執嘢,買紙箱開始pack起玩具雜物, ...

裝修嘅錢真係唔係我老公俾,因為佢冇錢,我唔介意比哂,只係想20幾年冇整過間屋好想整靚啲等一家人住得舒服啲啫,間屋唔係租係自住買咗嘅居屋,入伙時已無裝修,住咗25年執下間屋都好應該啦,唔駛佢出錢都唔肯都唔知佢咩心態。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cibewong 發表於 24-1-5 23:37
已經講過啦,我話唔係唔比你擺野出嚟,如果整好裝修整個大大個嘅玻璃飾物櫃比你擺唔係幾好咩,只係問題係 ...

即係根本唔想掉,同事又無諗人感受。

侯爵府

sisilee321 發表於 24-1-5 08:52
唔駛執,掉曬佢得唔得?定係佢乜都想留?咁叫搬屋公司幫你pack野租個迷你倉放入去….用少少錢唔駛煩
...

搵裝修公司pack 野我知係有,但我老公點極唔明,話人哋邊有咁多地方比你擺野呀,幫佢Pack 野佢唔會放心,佢驚人哋整甩佢啲模型手手腳腳,總知點極都唔明啦。

侯爵府

jj7723 發表於 24-1-5 23:35
我發覺好多家庭既飯桌係放滿雜物,一係開飯時將飯枱上既大堆野搬開,食完飯又歸位,一係呢,就得四分一既空 ...

我屋企張飯枱正正就是咁樣,喺因為本身住了20幾年無裝修又無整過吊櫃嘅情況之下,唯有將啲食物、好多嘅雜物放喺枱,我已經好耐好耐冇一家四口喺張枱一齊食飯,啲餸放哂枱面,我要夾啲餸喺自己個碗度去梳化度坐嚟食,再要夾餸又要行過去枱面夾餸,就好似日日喺度食自助餐一樣要行去攞野食先可以番埋位坐喺度食,我已經好不滿咁同佢講過,佢有話執下佢㗎,咁啲野可以放邊呢,結果咪又係冇執到囉。

侯爵府

李豆豆 發表於 24-1-5 08:56
叫佢唔裝唔緊要,買間新樓搬過去囉,佢啲寶貝繼續住喺度

佢有鬼錢

男爵府

cibewong 發表於 24-1-5 23:50
裝修嘅錢真係唔係我老公俾,因為佢冇錢,我唔介意比哂,只係想20幾年冇整過間屋好想整靚啲等一家人住得舒 ...

你有冇朋友間屋裝修到靚靚仔仔可以帶埋你老公去食餐飯,一邊參觀下整得點靚點靚,住得好舒服咁呀?

珍珠宮

cibewong 發表於 24-1-6 00:27
我屋企張飯枱正正就是咁樣,喺因為本身住了20幾年無裝修又無整過吊櫃嘅情況之下,唯有將啲食物、好多嘅雜 ...

你都好忍耐同好脾氣,俾我可能一嘢搬哂佢啲嘢去迷你倉。以後見一件掉一件

侯爵府

domantai 發表於 24-1-6 00:33
你有冇朋友間屋裝修到靚靚仔仔可以帶埋你老公去食餐飯,一邊參觀下整得點靚點靚,住得好舒服咁呀?
...

剛剛嘅1月1日我個好朋友咪裝修完囉,我老公仲同我一齊上佢屋企睇下間靚屋,佢都話好靚㗎,但都無令佢無動於衷囉。

侯爵府

白毛毛 發表於 24-1-6 00:37
你都好忍耐同好脾氣,俾我可能一嘢搬哂佢啲嘢去迷你倉。以後見一件掉一件
...

其實已經無哂忍耐力㗎喇,唔通離婚來威脅佢咩,不過比著第二個女人一早已經頂唔順離家出走了。

侯爵府

mandy952 發表於 24-1-5 09:03
係架,係心理病,儲物癖
心理上有種缺失,想揾野去填補,但自己又冇能力,最後變成儲垃圾
...

而家知道原來有呢種病,上網睇咗了。

珍珠宮

cibewong 發表於 24-1-6 00:48
其實已經無哂忍耐力㗎喇,唔通離婚來威脅佢咩,不過比著第二個女人一早已經頂唔順離家出走了。
...

有時啲嘢可能真係要強硬,好似上面有JM講,既然你講過多次叫佢執,佢應承但無做,屋漏水必須要整同裝修,就先確實裝修,到時有條死線要搬走,唔到佢唔執,唔執就掉哂佢。

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊