自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於知道乜嘢係直升機家長。

但係喺呢個,好明顯係害咗個仔。可以預計將來,讀書同埋返工都要搵屋企人幫手。小學同其他同學有爭執,甚至被起花名,都係常見嘅事。大部份情況,其實都係可以自己解決。面對所謂風紀嘅欺凌,其實你唔理佢就可以。風紀唔係有啲咩執法權利,至多就係寫名報告俾老師。

上到中學,啲學生會聯群結黨,分開唔同嘅小組,當事人嘅小朋友點喺中學生存?如果心態唔改,好難讀到畢業。

水晶宮

係YouTube睇番,咁小事可以搞到咁大

一味指責老師講大話,其實亦唔公平。老師覺得應該唔好比個同學做風紀,但訓導主任覺得該位同學有悔意,停職一週,反思己過已經夠。咁上司override咗老師最初的判決,呢d邊算係講大話呢?

呢種家庭其實home schooling,一家宅係屋企自給足算啦。外面世界唔係好適合佢地。

伯爵府

waterlilymonet 發表於 24-1-14 02:19
試過行過公園,見到有幾個細路好似有爭執(冇人喊冇人流血),但就有個貌似家長嘅人撲出嚟去主持「公道」 ...

我仔細時陪佢去公園就算佢同園友有爭執我都唔理咁多,無打大交咪由佢地,小小爭執都係溝通既一種,最後佢地攪得掂架啦!唔知係咪因為細細個成日去公園玩,所以佢由bb時見親小朋友都驚變成而家就算上堂都掛住同人玩唔聽書既性格呢?

大宅

Jane1983 發表於 24-1-14 10:37
係YouTube睇番,咁小事可以搞到咁大。

一味指責老師講大話,其實亦唔公平。老師覺得應該唔好比個 ...

個小朋友如果返返學,我諗從老師以致佢身邊嘅同學,到萬2分小心。好大機會冇人肯同佢做朋友,甚至唔同佢講嘢,因為唔知會有咩事發生。

到時佢又會唔會投訴俾同學孤立?但學校冇得迫同學,同其他同學做朋友話唔做朋友。佢剩低依兩年嘅學校生活,都幾難過。

其實轉校,重新開始,係一個出路。自己出去搵就應該有困難,我估教育局有辦法搵到一個學位俾佢嘅。

公爵府

2024年龍年勳章

豬仔mami 發表於 24-1-14 03:49
個細路要老師同佢道歉

我覺得唔止~佢哋執著于要個同學無風紀做,可能算埋升中會睇嘅服務項目,攬炒埋要對方乜都無就真

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

tkinwong 發表於 24-1-14 10:25
佢小朋友肯返學嘅話,應該都係要重讀五年級。

咁樣就冇咗一年嘅時間其實係好無謂,如果要來學習,嗰一年 ...

個家長自己都好有問題,好心放過人放過自己,個風紀雖然係暫停職務其實都算已被罸,難道要離校才算數咩?東張其實唔應該乜C垃圾都報一餐,免得啲人濫用有樣學樣

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

學校係社會的縮影。
家長應該訓練小朋友EQ, 好多小事要一笑置之。將來仲有幾十年的路要行, 事事執著的話, 辛苦係自己。

有jm話對小朋友來說, 這件是大事, 但分辨大事小事, 其實都係教育出來的。

水晶宮

回覆 tkinwong 的帖子

隔咗一年多,仲搵東張西望申訴。唔轉校、唔返學,父母又好支持,無言。

大宅

Jane1983 發表於 24-1-14 11:13
回覆 tkinwong 的帖子

隔咗一年多,仲搵東張西望申訴。唔轉校、唔返學,父母又好支持,無言。 ...

之前啲東張學校個案,停學嗰啲往往係有醫生或社工跟進,一家人就咁就有得個小朋友唔返學?

伯爵府

害C個仔

珍珠宮

現在的怪獸家長和家庭真的恐怖,以為全世界欠他們!

侯爵府

有時好多事唔係非黑即白, 尤其係社會上
第日出嚟大把嘢要人道歉, 佢咪唔使做人?

侯爵府

有時好多事唔係非黑即白, 尤其係社會上
第日出嚟大把嘢要人道歉, 佢咪唔使做人?

男爵府

其實好小事,我返學時遇到更多慘事,被孤立,欺凌,被拖入女廁打,最後父母幫我出頭,轉左校。當時係好無助架,好驚返學,但係又無諗過唔返學仲要咁長時間。
而家爆出黎,大家都知道,又停學咁耐,浪費咁多時間,之後點算呢?中學欺凌問題更加嚴重。
當然我唔係話欺凌行為岩,我自己都係受害者,但係都要想辦法去解決,去適應。出嚟做嘢之後,都遇過衰人賤人,只要你無位比佢入,或者比佢更賤,佢就唔敢對你下手。或者呢啲就係生長過程,太保護唔係愛佢。

伯爵府

chita 發表於 24-1-13 20:02
又係一d比子女牽着鼻子走嘅父母

有其父必有其子
有其子必自己受害
將來佢父母就會知

伯爵府

其實有好多選擇
教個仔大方啲自強啲
1)唔好搵藉口唔返學,爭取都可以返學
2)可以揀轉校
父母真蠢!俾我仔玩!人哋個女仔都升埋學,自己攞自己來玩

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

opclk99 發表於 24-1-13 20:25
依家個社会甚至BK好多依類怪人,
一事不顺一言不合就跳晒製,
一定追擊追殺追究對家,

最恐怖其實係哩類怪人理解錯誤人地在先,冇確認就當左人地係假想敵。bk真係唔係冇見過

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

loveclementine 發表於 24-1-14 10:54
我覺得唔止~佢哋執著于要個同學無風紀做,可能算埋升中會睇嘅服務項目,攬炒埋要對方乜都無就真 :igiveup ...

心地咁差點教好個仔,咁樣身教法真係害己害人,其實大家同班都係小朋友,小學生你整下我,我又整返你係好小事,相信無人未經歷過,其實個家長趁今次機會教識個仔原諒寬恕更加好啦

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

不明東張點解會報導????

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊