自由講場

跳至

首頁
45678...20

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Skytree1000 發表於 24-1-22 00:45
係, 好中意叫華人Chinese pig
應該好多年前?世界普遍重視歧視咗,周圍人種又多咗,而家唔會有啦~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

KenChung_FB 發表於 24-1-22 06:54
留学係攞唔到居留,除非係須要專業人士。
好多留學生依然用中文交流做成英語唔流利,冇人請。
我知道有部份 ...

專業人士?
你指邊D呀?

水晶宮

stinkyrabbit111 發表於 24-1-22 05:35
d人成日話外國喺外國discrimination 嚴重,其實我覺得只係exaggerate咗個問題,其實全世界都有,源於cultur ...
同意,講到酒吧街會有人爆樽,就唔止爆亞洲人,係嗰度治安根本唔好,有醉酒鬧事,甚至有黨派。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

有錢人移民就唔會遇到咁多歧視。因為出入自己揸靚車,少坐交通工具就減低了與當地基層市民接觸的機會。出入較高檔的商舖食肆,上流人士較重身份禮儀,心裏歧視,唔會出口罵或出手打人。

水晶宮

Mooskha 發表於 24-1-22 08:14
你講得十分正確。巴士上左右兩邊的關愛座,一定係輪椅及嬰兒車優先。因為安全問題,呢兩類車只可停放那裡 ...
澳洲巴士未坐過,英國一樣係咁嘅,有 label 寫明,並且以司機指示為準,同種族一d關係都無。

伯爵府

本身有經濟能力的話,任何地方都好住

珊瑚宮

野原美冴 發表於 24-1-22 09:02
有錢人移民就唔會遇到咁多歧視。因為出入自己揸靚車,少坐交通工具就減低了與當地基層市民接觸的機會。出入 ...

有D$的移民都要去超市嘅。
不過你指的有$人係米誠哥果D!!
外國冇乜$都有揸車,因為冇車超唔方便,坐公車車費都唔係平。

珊瑚宮

bb2 發表於 24-1-22 01:13
我細佬當年都係選擇離開,佢話歧視華人好嚴重⋯2x-30年前ps. 佢係melbourne讀書

...

我都係melb.又係差不多時期 ,岐視好嚴重又唔覺,果D一句半句Chinese pig唔算係乜,我必定鬧返佢,有好多人怕事細膽,屈埋屈埋就會好辛苦。

珍珠宮

減齡達人勳章

Fishqqma 發表於 24-1-22 09:10
外國冇乜$都有揸車,因為冇車超唔方便, ...

利申:我無去過澳洲英國住。

我估超市都有平價、貴價分別,應該類似香港咁, marks and Spencer 、Aeon 、一田呢類多中產人士去買,基層去百佳、惠康、佳寶...

我見呢度都有講澳洲坐巴士讓位問題,如果從來唔坐巴士的中產階層,就唔會遇到了「誤以為是歧視」的問題了。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Fishqqma 發表於 24-1-22 09:10
外國冇乜$都有揸車,因為冇車超唔方便, ...

係,真係人人有車,唔關有冇錢事,分期付款都要有架車,車唔一定靚,2手3手幾十年車呢度d人都係咁揸,無人㑹歧視;一家庭兩架車係基本

珊瑚宮

野原美冴 發表於 24-1-22 09:18

我估超市都有平價、貴價分別,應該類似香港咁, marks and Spencer 、Aeon 、 ...

頭先見你回應,已明顯知你無去過澳洲。我有揸車,也會坐公車,有時因為「方便」的原因。m&S是超市呵,澳洲人主要係果幾間超市,價格也差不多, 多數邊度減價就去邊度買。

瑪瑙宮

中同移民十幾年, 無諗過回流, 小朋友都讀完無聽佢講過岐視嚴重喎.

佢份工幾好喎一個星期返一日公司其餘 wfh.

好唔好住都要睇下自己適應能力, 財力. 我個中同公婆都有學歷有些錢一定有野做.
不過, 換我就應該唔鈡意/唔適應, 佢响果邊除左 wfh , 就係車野(縫紉), 整面包, 種野. 同埋我一定唔鈡意下下要渣車.

珊瑚宮

我估超市都有平價、貴價分別,應該類似香港咁, marks and Spencer 、Aeon 、 ...

而且岐視,有人的地方就有,去入油,去泊車,去car service 也可以遇到。

珊瑚宮

stinkyrabbit111 發表於 24-1-22 09:21
係,真係人人有車,唔關有冇錢事,分期付款都要有架車,車唔一定靚,2手3手幾十年車呢度d人都係咁揸,無人 ...

正解,3幾千已買到架2手代部。
係有需要,並不是有多餘$。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我去過旅行, 姨媽果邊既親人都話空氣好同埋天氣唔錯, 同多海鮮, 治安比英美好

珊瑚宮

Jehem 發表於 24-1-22 02:05
我90年代喺澳洲讀大學,之後去咗英國讀碩士

咁你又要開post問哂2個地方好唔好住嘅

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁澳洲無咁階級,無話有錢唔有錢坐巴士,主要係睇方便,有錢人返大學都要坐公車因為無位比你泊車,咁不排除d有錢留學生call taxi Uber,正常人都唔會嘅

超市都無分話高級低級,來來去去都係果幾間level似百佳惠康,有d cheap d似華潤,無d好似香港似 great, citysuper勁貴果d可能我唔係好識

複式洋房

Fishqqma 發表於 24-1-22 09:31
咁你又要開post問哂2個地方好唔好住嘅

始終都過咗20年以上,唔知依家變成點,當年就覺得澳洲環境幾好,不過始終都係覺得香港適合啲,英國純粹想問吓治安係咪差咗,因為嚟緊想去英國旅行,不過都係唔知好過知,費事去旅行時擔驚受怕

水晶宮

la_source 發表於 24-1-22 09:29
我去過旅行, 姨媽果邊既親人都話空氣好同埋天氣唔錯, 同多海鮮, 治安比英美好 ...
我親戚喺澳洲小鎮,成日叫我地過去住

la_source    發表於 24-1-22 09:51

珊瑚宮

Jehem 發表於 24-1-22 09:36
始終都過咗20年以上,唔知依家變成點,當年就覺得澳洲環境幾好,不過始終都係覺得香港適合啲,英國純粹想 ...

旅行點會有問題呢,除非發展中國家就擔心些。
你話去過澳洲讀,又見你話住了一個月,相信係讀完書之後,都應該心裏有數, 你果時住過區呀?

首頁
45678...20

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊