自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

識/肯買過年嘢已經好好,樓主朋友仲想點?想新抱買咪同個仔講囉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

睇個99傳唔傳統咋喎。

我99都算思想開明,新潮思想。

有次舊同事同我講,做新抱要送糕⋯⋯咁我真係拎咗比99,99態度嚴肅同我講唔好再送比佢,因為食唔到咁多同唔係必要,嚇到我真係唔敢再送

過年禮盒又係,講明唔好送。我冇理,咪送啲實際嘅嘢,鮑魚福袋呢啲囉。3個新抱得我一個送咋

侯爵府

2024年龍年勳章

過年前畀錢老爺奶奶,奶奶會蒸糕畀我,後來佢年紀大,我就送糕畀佢,拜年時候我會送禮物

複式洋房

回覆樓主:

初初結婚頭幾年有送,新年送糕,中秋送月餅,端午送糉,一年唔同節日都俾機會佢鬧我,嫌三嫌四,之後無送啦。

有一年最深刻,大年初一,我同姑拉同場,我送香宮糕點,姑拉送馬莎39定49買一送一重有幾日到期嘅朱古力,我奶奶狂踩我d糕,勁讚自己個女盒超特價朱古力紅噹噹夠喜慶

男爵府

我覺得而家呢個年代,20,30歲的新抱,唔會再好似以前年代咁,會買咩比奶奶,以後無呢支歌仔唱。有咩一係自己搞掂,一係叫個仔買。新抱肯噓寒問暖兩句都好開心。時下一代邊會做呢啲嘢,唔通仲斟杯茶你飲咩。

侯爵府

2024年龍年勳章

Ritzmary 發表於 24-1-25 20:56
呢件奶奶幾十歲都唔識做人啦,為咗一舊糕同外人唱自己新抱!呢d上一代嘅奶奶係咪咁蠢?
...

現實大把呢啲奶奶, 佢哋生活空虛擦存在感!

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

okgoodla 發表於 24-1-26 07:13
現實大把呢啲奶奶, 佢哋生活空虛擦存在感!
空虚無聊玩新抱,叫佢食屎啦.!

大宅

~香奈兒~ 發表於 24-1-24 21:58
我不嬲嘅做法係會買糕加埋拜年嘢畀奶奶,有個朋友話佢新抱好唔識做,舊年淨係買拜年嘢,糕都唔送,想知新一 ...

點解唔話自己個仔唔送,要話新抱

大宅

想買咪買,唔洗太介意啦

侯爵府

回覆樓主:

我有買呀,最主要因為唔知老人家會唔會唔捨得買糕食,買定比佢哋,佢哋咪實有得食囉
依家啲糕都唔平架,佢哋以前後生分分鐘自己整,老左無咁多精神整,佢哋知道買貴咁多就未必買

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊