自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-2-14 03:05
有2個之後都無點再理
大掃除買新衫無
全盒放返啲halloween/聖誕收到果啲糖落去叫做俾小朋友開心下有少少過 ...

我呢幾年過年極簡單,基本上初一至三完。初四多數都上班。

我今年返三返到年三十。不夠人,要頂年三十。自己早幾日包左利是,行街有揮春就拿幾張。沒全盒,沒買新衫。說起新衫,時裝店好多都貴,拍晒烏蠅,都費事去買。手上大把衫未穿爛。仲有,沒囤食物,基本上初二好多店開,隨食隨買。

水晶宮

bu-b 發表於 24-2-14 02:40
呢樣真!真係見唔少fb同真實係完全兩回事,所以唔需要羨慕人

好多都好假的。越放閃越多黑暗野。

水晶宮

首先唔好相信social media 個d所謂放閃,一來唔真實(佢地私底下壞個一面唔公開啫),二來令自己愈睇愈sad, 咁又何苦呢

男爵府

szesze_lam 發表於 24-2-13 13:47
努力話俾自己聽,比上不足 比下有餘,已經好幸福,但身邊圍繞住自己嘅都係好幸福幸運嘅人,自己心底入面會 ...

其實講得出自己比上不足 比下有餘而經好好,大部分人都係咁,而且都係報喜不報憂多。

大宅

樓主唔係話上social media 見到,係工作地方,日日見到好難唔比較

唯有係,多啲感恩自己擁有嘅嘢,你試下每日都搵3樣野感恩下(唔一定要中六合彩/執到錢呢啲) , 搭到架準時嘅巴士/食到自己想食嘅餐/ 買到減價嘅野。。。等等呢啲野,日復日,你或許會會有另一番體會

珍珠宮

回覆 szesze_lam 的帖子

同情你. 人就係人, 見到人樣樣都咁好, 點會唔自痺?? 去比較係自然心態, 人類本能. 正如我好煩退休後靠雞碎咁多退休金過活, 有出無入, 見到朋友承受大筆財產, 佢嘅煩惱係點樣使多D錢. 好自然會諗, 我係佢一半就好, 至少解決一部份煩惱. 咁已經比較咗啦! 如果有人話佢從來無咁同任何人任何事比較過, 咁佢只係連自己都呃埋.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

公爵府

回覆樓主:

接受現實,有D嘢唔係努就有。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔會怕睇人放閃而心理唔平衡... 我嘅快樂係自己控制.. 見人地放閃, 都會凳人高興... 亦唔深究佢係咪表面風光... 總之唔會有負面情緒比自己

伯爵府

回覆樓主:

成日話吾好同人比,吾好衹睇人好嗰面。

衰D講,同D比自己差的人比,安慰自己吧 。雖然知道各人感受和際遇不能一樣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 24-2-14 07:47
我呢幾年過年極簡單,基本上初一至三完。初四多數都上班。

我今年返三返到年三十。不夠人,要頂年三十。 ...

我都係次次紅日完就返工
無特別去買餸囤食物
去拜年有得食
之後幾日出街乜都有得食

公爵府

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:03
至少你仲結到婚搵到伴侶,你睇下隔離碗西湯,成日呼天搶地話得自己一個咪仲煩
...

邊個西湯?婚姻係座圍城,我都幾想行出去,咩都靠自己,唔結好過結
期待2019

男爵府

年紀大咗,就會覺得因為比較令自己心情唔好非常之唔抵,如果現實條件乜嘢都差,心情更加唔可以差!開心樂觀過一日就係賺一日!

侯爵府

環保接龍勳章

比較, 喊下, 人知常情, 唔需要壓抑既,
有無試下解決現在情況.
原生家庭- 係咪真係得你一個倚靠, 還是咩都靠你.
另一伴唔結婚- 只係愛自己多過愛你.
大家都係返工, 無理由自己死做的.
不要糾纏女人係一定要結婚, 要生仔,咁先係完整既家.
咁既諗法只會令你係死故同.
做人唔好太聖母, 要學識SAY NO. 學識愛自己.
唔好咁奴性

大宅

anouck 發表於 24-2-13 14:02
唔好睇咁多social media

我都好認同(emoji)(emoji)人大了,大家嘅事業都有唔同發展,當經濟能力差距變大,低嗰方就會慢慢疏遠⋯我諗要神經好大條先可以做到唔比較

子爵府

szesze_lam 發表於 24-2-13 16:09
多謝各位用心回覆,恕我未能逐個答返

其實我冇睇social media, 係返工嘅地方,我避唔到,硬食

你冇唔啱喎,無需自責有此心態。現實世界真係有人乜都好運,我唔會諗對方可能扮幸福去安慰自己,反而接受各有不同命運。比較冇錯,但心態正面更重要,我只會追求自己能力範圍的事,能力只可住居屋,咁追求大啲尺數而已,絕不諗私樓,減少慾望會開心啲。

侯爵府

fivebeanrice 發表於 24-2-13 14:04
咪係!好多人都係表面風光架咋!我見唔少啦!

你覺得真係?

侯爵府

Astra00 發表於 24-2-14 07:49
好多都好假的。越放閃越多黑暗野。

真?

大宅

Kellytai 發表於 24-2-14 08:51
樓主唔係話上social media 見到,係工作地方,日日見到好難唔比較

唯有係,多啲感恩自己擁有嘅嘢,你試下 ...

講得好。
正面思想,每天都是特別的一天!

伯爵府

多謝大家的意見同安慰今日瞓醒好好多了,又係要努力工作賺錢的一天

水晶宮

littlefunpig 發表於 24-2-14 10:38
我都係次次紅日完就返工
無特別去買餸囤食物
去拜年有得食

紅日幾日,二邊親友都已安排食野,如自己在家就簡單煮。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊