自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

annie133 發表於 24-2-22 20:41
我個friend唔係咁講喎當然不是剛畢業及有expertise

參巧下
attach0/tmp/phpnph17p
attach1/tmp/phpRlTw15
attach2/tmp/phpJSf6UL
attach3/tmp/php7V1IOr
attach4/tmp/phplQwpI7
attach5/tmp/phpPYY9BN
attach6/tmp/phpnN9Xvt

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-22 20:58
參巧下

attach0/tmp/phpHOEj58
attach1/tmp/phpYnGeQF
attach2/tmp/php177hBc
attach3/tmp/phpW9fumJ
attach4/tmp/phpvM2O7f
attach5/tmp/php2lXhTM

子爵府

mizuho 發表於 24-2-22 20:48
全球都係裁緊,微軟剛剛上個月才裁1900人,而且所有大嘅高科公司一直有裁,個個月幾個%
基本上外國嘅Googl ...

識人剛十二月畢業,畢業前已收到其中一間 magnificent 7 的 offer。有料的,依然有工做。市場一向有高有低,如何保持自己的競爭力和良好的心態才是重點!

珍珠宮

annie133 發表於 24-2-22 20:49
咁香港多得移民潮啦

呢啲數據唔係香港嘅,同移民潮完全冇關係,市場就係咁,考大學時跟4年後完全唔一樣
美國同大陸都面對差不多嘅問題,國內每年1300萬大學畢業生,面對嘅壓力比美國更高
但我個人對同學們嘅建議都係,市場經濟係不可控制元素,冇必要過份解讀或專注,更重要係自己認清目標,切忌太計算成敗得失。做技術嘅人都要習慣面對失敗,好多大公司HR面試時已經把面試者嘅抗壓能力screen一次,個人建議同學們要有高EQ、AQ和超好嘅溝通能力。

男爵府

家長要小心處理....仔女如果咁講得,家長同佢講: 吾係喎,有好多人做幾年就揾到4,5萬,仔女好大可能更加覺得家長吾明,佢地就更加沮喪。

我會同仔女講:揾吾揾到工有好多因數,做吾到it可以做其他工。

大宅

讀個樣野唔一定要做個行既,大學除左學術仲有好多野可以學

伯爵府

2024年龍年勳章

goodsnooky 發表於 24-2-22 18:42
咁都要睇醫生,唔係呀?

情緒問題其實可大可少,拎個醫生意見會較穩陣。

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-22 20:58
參巧下

其實香港嘅entry position比較高,但senior嘅package好低,導致請唔到啲可以提升團隊功能嘅高層去香港做,資深architect在國內起碼2x-4x以上

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

GreenMaDad 發表於 24-2-22 21:06
家長要小心處理....仔女如果咁講得,家長同佢講: 吾係喎,有好多人做幾年就揾到4,5萬,仔女好大可能更加覺 ...

同意,特別係唔熟佢講嘅嘢,無必要的比太多意見,比佢知屋企幾時都支持佢,擁抱吓佢 ~

侯爵府

回覆 pauline_c 的帖子

同意~絕對唔能夠輕視

伯爵府

香港大把工喎,放心,好大大企係請後生

別墅

vivibabyvivi 發表於 24-2-22 20:45
點會唔多!我老公識好多人做IT都係過百萬一年,佢公司成日冧server, 死機,programme 搞極掂唔掂,IT阿頭 ...

年輕人就是聽得太多這些誇張、極端的少數例子,對自己期望過高,落差下發生嚴重焦慮

別墅

香港地,不會沒有工作,不同工作有不同生活,環境際遇也有影響,不要強行追求登高望遠,放下才是坦然

伯爵府

BK Milk勳章

大陸以前有個節目“變形記”,將窮孩子與富裕地區的小朋友互換。幸福來自比較,帶他去看山區的艱苦生活,近的去參觀香港湯房。有的社企,教會有disable的員工,教友。看些比自己生活差的人。明白四肢健全,身體健康,和平年代,有屋住都已經是好幸福的了。再壞的事都有好的一面。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

帶佢睇醫生先,其實佢仲咁後生,人一世流流長,何必咁悲觀,而且好多人出嚟做嘢都同大學讀嗰科冇關的

伯爵府

幸福花 發表於 24-2-22 17:45
回覆 jojo1234 的帖子

20讀大學it。。最近他常哭!説沒前途了!因這行正大量裁員! ...

讀果行未必做果行,為左有大學學歷,可以叫佢趁後生發展多啲興趣同考多啲專業資格,

男爵府

幸福花 發表於 24-2-22 17:45
回覆 jojo1234 的帖子

20讀大學it。。最近他常哭!説沒前途了!因這行正大量裁員! ...

可能到佢畢業又好景呢!依家沉住氣學好專業技術先!即使到佢畢業仍未轉好景,但憑着優秀的成績搵工一定會脫穎而出!

珍珠宮

幸福花 發表於 24-2-22 20:55
回覆 vivibabyvivi 的帖子

他在香港。。怎麽他説到美國。。?也不太明白他説什麽!!! ...

佢係咪讀Computer Science?
如果係嘅話,一般呢個field畢業都希望入軟件公司,全球最大而且香港有分部應該來來回回都係MS、Amazon、Google、Apple呢啲,所以會比較在意。
其實建議佢搵啲已經入了呢類公司嘅alumni問問意見,但應該考慮去一啲startup公司試試。去大公司可以學流程,去細公司可以學應變。早十幾年Nvedia招聘可謂懂呼吸都可以入,今天已經是行業龍頭。朋友早幾年突然話去做間只有幾十人嘅startup,當時都覺得佢去玩,原來去了OpenAI。好多機會初看不怎麼滴,但說不准就是將來嘅經典。人生嘅不確定性就係人生最有趣嘅地方!Never give up,never give in!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Doriki 發表於 24-2-22 21:31
年輕人就是聽得太多這些誇張、極端的少數例子,對自己期望過高,落差下發生嚴重焦慮
...

你唔係呢行,唔識呢啲就話人極端,跨張。做IT, 搵再多都有

別墅

vivibabyvivi 發表於 24-2-22 21:48
你唔係呢行,唔識呢啲就話人極端,跨張。做IT, 搵再多都有

各行各業都有人賺天價,但極端少數例子拿來做標竿,只會增加焦慮,因為大部分人都是普通人

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊