自由講場

跳至

首頁
45678...16

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

奇奇媽媽 發表於 24-3-11 20:52
認同出國對個人眼界擴闊,人生里歷豐富,對成長有幫助;但唔認同搵錢能力晉升一定大過香港畢業生
...

絕對不認同~

搵錢能力、最重要是看年青人、勤力不勤力、性格同價值觀~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

pauline_c 發表於 24-3-12 09:26
仔女成年應該放手比佢自己飛,唔係綁住佢喺身邊。成年喇!仲講咩身教?你以前無教佢?讀大學先嚟教?
...

未出社會工作、都可以儘量吸收父母的人生經驗、以仔為例、識煮餸、家居電器維修、 慳家儲蓄、 應使得使、家庭觀念重.....

因為在外邊、唔會有人教佢怎様待人處事~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好睇大學排名及教某科是否出名.

eg.入香港三大好過外國野雞大學

eg.入美國 Ivy Leage或
入英國劍橋/牛津
好過入香港3大

當然, 要夠錢及看孩子性格
才決定是否留學....
冇家長睇住,
如吸大麻/吸毒, 可以好大鑊

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

香港有幾間大學都排名好前,唔覺得外國嘅野雞大學會好啲,有朋友仔女喺外國讀書,話hea到一個點,其實哩啲大學畢業真係有競爭能力?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

大力大力 發表於 24-3-12 09:33
未出社會工作、都可以儘量吸收父母的人生經驗、以仔為例、識煮餸、家居電器維修、 慳家儲蓄、 應使得使、 ...

教到30歲都仲要喺身邊教,證明自細教得幾失敗,阿爸唔喺身邊就唔識 ~
「識煮餸、家居電器維修、 慳家儲蓄、 應使得使、家庭觀念重.....」 呢 d 嘢好普通,家吓好大成就?

伯爵府

Forgetmenot999 發表於 24-3-12 03:43
個排名點都有政治因素喺入面,我不敢想像若果香港變為一個普通城市,又或是被西方社會「羣歌起舞」,例如學術 ...

國內大學先會上升
香港只會跌
呢兩三年升大學
照計都仲係100強

10年後
100強
可能中國大學多

大宅

大力大力 發表於 24-3-12 09:33
未出社會工作、都可以儘量吸收父母的人生經驗、以仔為例、識煮餸、家居電器維修、 慳家儲蓄、 應使得使、 ...

溫室小花

伯爵府

raylife 發表於 24-3-11 22:04
中國黎緊200百年大運,信不信隨你。

願聞其詳

水晶宮

annie133 發表於 24-3-12 08:48
真係睇性格
我都識人出去讀書失敗有情緒病
亦有人好適應落地生根

係呀,早d知唔係壞事,plan a唔得咪plan B. 父母都唔可以咩都一箱情願。

子爵府

回覆 December_baby 的帖子

好真心家長一定要有足夠錢先好俾小朋友出國讀書, 我一個一年係英國費用已經要100萬, 佢起碼5 年

子爵府

西方做嘅排名,清華北大排名都比香港大學高,變成中國嘅城市有乜咁不堪

水晶宮

annie133 發表於 24-3-12 07:14
個班如果最後幾年先去的,好多羣埋華人,會話都唔一定好。
好早過去的中文又一樣弱
而家香港好多直私有語 ...

同意而家好多同學中英文語言能力都好強,喺邊度讀大學唔會影響語言能力

水晶宮

December_baby 發表於 24-3-12 07:37
呢個正正係我想講嘅,但有人get 錯,地理上香港當然只係一個城市,但實際上佢喺國際社會上佢代表好多野, ...

呢 d 嘢好個人,個個人睇法唔同,你喺 bk 講,認同你嘅只會係小數。
按仔女能力、性格、意願,考慮埋自己財力,就會有自己答案。

水晶宮

annie133 發表於 24-3-12 07:42
香港成為金融中心跟本從來都係因為大陸市場,如果大陸經濟又上番狂集資,有錢搵,班人再湧返來啦,佢地都 ...

香港嘅金融地位,嚟自中國同通世界嘅橋,當中國有其他城市做到,香港仲有咩地位?

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

其實樓主不如講下自己既情況係點先,宜家小朋友幾年班?有咩選擇俾佢揀?你連呢d基本資料都唔提供,外人好難俾中肯既意見。
响另一個post見你話自己小朋友讀書唔掂,想佢响運動方面發展,如果你係講緊同一個小朋友的話,既然完全唔係讀書既料子,就無謂嘥錢隔梗send個細路去外國讀d佢自己無能力應付又無興趣既學科,外國好多大學係易入難出(名校除外),佢隨時讀到崩潰都畢唔到業。相反如果你話你小朋友運動方面叻,米培養佢响呢方面發展囉,第時入到學界,入香港或者海外既大學既門檻係比一般學生低好多。
如果你純粹係覺得香港無前途,咁不如直接移民喇,移咗民米可以俾local fees, 慳返唔少

伯爵府

pauline_c 發表於 24-3-12 10:12
香港嘅金融地位,嚟自中國同通世界嘅橋,當中國有其他城市做到,香港仲有咩地位?
...

國內體制始終好多限制,上面金融制度不宜太開放,好似人民幣不能自由兌換,資金亦不能自由出入,所以仍需要香港作為一個緩衝。
香港「一把聲音」後,其實可以更有效率發展經濟,你看星加坡,中國,越南發展幾快就知,當然地緣政治也是一個難題,亦需要有見識和有魄力的領導人帶領。
介紹看看Who moved my cheese一書,變幻是永恆,做好自己最緊要, 適者生存。
如上所講,可以香港學士,外國碩士,兩手準備,我相信將來有能力的年青人不難移民,全世界出生率下降,要搵人交稅。

公爵府

回覆樓主:

唔講其他,幾時都係有條件有錢,就去外面見識吓㗎啦,不論去中國定外國。

男爵府

LoveYinYin1215 發表於 24-3-12 09:58
願聞其詳

是南老師易卦推算出來,臨終前幾年講的。 老師80年代已經講緊,不過當時只提到中國下行勢完結,之後幾百年都是強國。 後來講的詳細, 中國500年大劫剛剛到谷底反彈,往後20年天下太平,中間有起有落,大趨勢仍是向上,200年內無大劫,最終沒動用軍事力量在歡樂中和平统合台灣,成為地球上兩大國之一,但老師無講另一大國是哪國。 老師強調,外國的可以學,但不要放棄中國文化,不要連中文字都唔識寫。 對我們這一代影響不大,到時我們未死都老了,對下一代意義深遠。 今天走了的,以為幫了下一代,他們以為是那樣的。
事不可做盡,
話不可說盡。

男爵府

December_baby 發表於 24-3-12 07:37
呢個正正係我想講嘅,但有人get 錯,地理上香港當然只係一個城市,但實際上佢喺國際社會上佢代表好多野, ...

原來係咁,咁就直接移民走

水晶宮

Money媽 發表於 24-3-12 10:01
回覆 December_baby 的帖子

好真心家長一定要有足夠錢先好俾小朋友出國讀書, 我一個一年係英國費用已經要1 ...

自問沒咁的本錢供仔女咁去外國讀書。留錢買樓實際好多。

首頁
45678...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊